Kikerülhet az LMP az Európai Zöld Pártból, ha együttműködik a Jobbikkal

Kikerülhet az LMP az Európai Zöld Pártból, ha együttműködik a Jobbikkal

A Jobbik megemlékezése (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha együttműködik az LMP a Jobbikkal, akkor elválnak útjaik az Európai Zöld Párttal – nyilatkozta az Azonnalinak Philippe Lamberts, az európai zöldek társelnöke. Az EP-képviselő azzal indokolta mindezt, hogy nem hisz a Jobbik néppártosodásában, azt pusztán politikai opportunizmusnak látja.

A belga politikus megjegyezte, hogy bár Közép-Európában az LMP volt az első sikeres zöld párt, mégis folyamatos tárgyalásokat folytatnak velük, mivel meglátása szerint a magyar politikai alakulat az utóbbi pár hónapban a zöldek számára problémás álláspontot vett fel. Lamberts hozzátette: az LMP-ben tudnak róla, hogy a zöld frakció következetesen ellenzi a Jobbikkal való szövetséget, ennek fényében pedig nem is tartja biztosnak, hogy így is az együttműködést fogják választani. „Ha mégis ebbe az irányba indulnak el, akkor elválnak az útjaink”.

Keresztes László Lóránt: Szolidaritásból mentem el a Jobbikhoz | Magyar Hang

Az első sorból hallgatta végig a Jobbik szombati évadnyitóját az LMP társelnöke. Keresztes László Lóránt a Magyar Hangnak azt mondta, hogy szolidaritását akarta kifejezni az ismét több százmilliós ÁSZ-bírsággal sújtott párttal.

A zöld politikusnak az Azonnali felvetette, hogy az utóbbi években a Jobbik számos tekintetben középre mozdult el a szélsőjobboldalról, ám Lamberts szerint mindez nem más, mint politikai opportunizmus. „Ha valaki politikai célszerűségből szélsőjobboldali pártot alapít, majd később szintén a politikai célszerűségtől vezérelve észszerűbb álláspontot vesz fel, az egy dolgot jelez: egy opportunista pártot” – vallja a vallon európai parlamenti képviselő.

Hozzátette: a zöldek saját meggyőződésük és hitük szerint dolgoznak és az értékekben hisznek, nem a politikai opportunizmusban, ezért a Jobbik néppártosodása „semmit sem változtat az ügyön”.

Címkék: Jobbik, LMP