HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Focis hasonla...

Focis hasonlattal áll ki magáért az MTA

HIRDETÉS

A miniszterelnök által köztudottan kedvelt foci nyelvét választotta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), hogy kiálljon saját magáért. Aranycsapat, Puskás Ferenc, Bajnokok Ligája – ezeken keresztül magyarázzák el, milyen komoly eredményeket ér el az MTA kutatóhálózata és miért kellene a szakmai felügyeletnek az akadémiánál maradnia.

HIRDETÉS

Ahogyan annak idején a Honvédot és az Aranycsapatot, úgy lehetne most a tudományos élet szövetségi kapitányának is egy már meglévő, nemzetközi szinten is folyamatosan bizonyító „klubcsapatra” alapozni az új magyar „K+F+I nemzeti válogatottat” – ezzel kezdődik az MTA honlapján frissen megjelent cikk. Az írás szerint ez a csapat pedig nem lenne más, mint az akadémia kutatóintézet-hálózata.

El is magyarázzák miért, természetesen maradva a focis hasonlatnál. Azt írják, hogy Magyarország a régió más országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményes az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Ezt úgy mutatják be, hogy a tudományban ez a „Bajnokok Ligája”, hiszen a pályázatokon jelentős összegeket lehet nyerni, egy már önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat. Ezt a rendszert ahhoz hasonlítják, mint amikor a nagy európai futballklubok kínálják a szerződéseket a focistáknak. Azzal a különbséggel, hogy itt a játékos döntheti el, melyik klubban játszik, azaz melyik intézménybe viszi a pénzt.

Azt is kiemelik, hogy egy sikeres klubcsapatnál nem szoktak a szponzorok beleszólni abba, hogy az edző milyen stratégiát követ, és abba sem, hogy a játékosok mit csináljanak a pályán. Hiszen egy sikeres futballcsapat szponzorai jól tudják, hogy a csapat egyenletesen jó, sőt folyamatosan fejlődő teljesítménye áll az érdekükben, ehhez pedig kiszámítható, támogató háttérre van szükség.

Mint ismert, a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium a kutatóintézeteket teljesen kiszervezné az akadémia alól. Ráadásul az intézeteknek még a rezsire és a kutatók fizetésére pályázniuk kellene. Kedden kora délután ezrek álltak ki az MTA, ezzel pedig a tudományos élet szabadsága mellett. Ezzel együtt bent az akadémia elnöksége úgy döntött, hogy nem fogadják el Palkovics László játékszabályait.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,097lájkolóTetszik
2,191követőKövetés
15,911feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek