Focis hasonlattal áll ki magáért az MTA

Focis hasonlattal áll ki magáért az MTA

Tüntetés a Magyar Tudományos Akadémia előtt 2019. február 12-én. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök által köztudottan kedvelt foci nyelvét választotta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), hogy kiálljon saját magáért. Aranycsapat, Puskás Ferenc, Bajnokok Ligája – ezeken keresztül magyarázzák el, milyen komoly eredményeket ér el az MTA kutatóhálózata és miért kellene a szakmai felügyeletnek az akadémiánál maradnia.

Ahogyan annak idején a Honvédot és az Aranycsapatot, úgy lehetne most a tudományos élet szövetségi kapitányának is egy már meglévő, nemzetközi szinten is folyamatosan bizonyító „klubcsapatra” alapozni az új magyar „K+F+I nemzeti válogatottat” – ezzel kezdődik az MTA honlapján frissen megjelent cikk. Az írás szerint ez a csapat pedig nem lenne más, mint az akadémia kutatóintézet-hálózata.

El is magyarázzák miért, természetesen maradva a focis hasonlatnál. Azt írják, hogy Magyarország a régió más országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményes az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Ezt úgy mutatják be, hogy a tudományban ez a „Bajnokok Ligája”, hiszen a pályázatokon jelentős összegeket lehet nyerni, egy már önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat. Ezt a rendszert ahhoz hasonlítják, mint amikor a nagy európai futballklubok kínálják a szerződéseket a focistáknak. Azzal a különbséggel, hogy itt a játékos döntheti el, melyik klubban játszik, azaz melyik intézménybe viszi a pénzt.

Azt is kiemelik, hogy egy sikeres klubcsapatnál nem szoktak a szponzorok beleszólni abba, hogy az edző milyen stratégiát követ, és abba sem, hogy a játékosok mit csináljanak a pályán. Hiszen egy sikeres futballcsapat szponzorai jól tudják, hogy a csapat egyenletesen jó, sőt folyamatosan fejlődő teljesítménye áll az érdekükben, ehhez pedig kiszámítható, támogató háttérre van szükség.

Mint ismert, a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium a kutatóintézeteket teljesen kiszervezné az akadémia alól. Ráadásul az intézeteknek még a rezsire és a kutatók fizetésére pályázniuk kellene. Kedden kora délután ezrek álltak ki az MTA, ezzel pedig a tudományos élet szabadsága mellett. Ezzel együtt bent az akadémia elnöksége úgy döntött, hogy nem fogadják el Palkovics László játékszabályait.