Orbán Viktor: Bármilyen hadsereg támadását ki kell tudnunk védeni

Orbán Viktor: Bármilyen hadsereg támadását ki kell tudnunk védeni

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bármilyen irányból érkező katonai támadást el tudjon hárítani a honvédség a NATO segítsége nélkül, ez a mostani haderőfejlesztés célja – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Figyelőnek azután, hogy a napokban találkozott Mike Pompeoval, az Egyesült Államok külügyminiszterével. Az interjút, amely exkluzív részleteket ígért a megbeszélésről, a Portfólió és a 24.hu is szemlézte.

Az interjúban szóba került, hogy a kormányfő fontosnak tartja a NATO-t, de nem gondolja, hogy Magyarország katonai biztonságát a szövetségre lehetne alapozni. – Képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására is – fogalmazott.

A miniszterelnök a kormányközeli hetilapnak Oroszország kapcsán elmondta, hogy fontos a velük a velük való viszony, viszont Európának az Egyesült Államok nélkül is meg kell tudnia védenie magát egy potenciális orosz támadástól. Éppen ezért Orbán Viktor elkötelezett híve az európai közös hadsereg gondolatának. Szerinte nincs értelme annak, hogy Oroszországot szankciókkal vágjuk el magunktól ahelyett, hogy a 150 milliós, óriási energiaforrásokkal rendelkező országgal kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatot építenénk ki.

Amikor a gázszállítás különböző lehetőségeiről beszélnek és szóba kerül a horvát LNG-terminál (amelyben amerikai cseppfolyós gázt táraznának be) elhangzik a legerősebb mondat. – Magyarok vagyunk, nem balekok – közölte. Szívesen együttműködnek, de semmilyen nyomás hatására nem vesznek jóval a piaci ár felett energiát. A kormányfő utalt arra is, hogy az energiaszektorban még lehet államosítás.