HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az internetrő...

Az internetről ollózták össze a 21 milliós szakmai tervet

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Egyre kínosabb helyzetben van a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) és hajdú-bihari kirendeltsége a megyében futó uniós programjuk miatt. Mint két hete megírtuk, a mulasztások miatt a lakókon kívül már a fideszes többségű önkormányzat sem akarja azokat a lakásotthonokat Püspökladányban látni, ahová jelenleg a Bárándon ellátott betegeket költöztetnék. Ez azonban nem minden: miközben a lakók érzékenyítésére egyetlen fillért sem szántak, több mint 21 millió forintot tapsoltak el a projekt alapját jelentő szakmai iratra úgy, hogy az alig tartalmaz új, érdemi információt. Számításaink szerint a 234 oldalnak mintegy kétharmadát internetes oldalakról, más pályázatokból és intézményi programokból ollózták össze – forrásmegjelölés nélkül.

HIRDETÉS

Érdemes felidézni: a Bárándi Humán Szolgáltató Otthon Hajdú-Bihar megye egyik legnagyobb ellátója, ahol szenvedély- és pszichiátriai betegek, értelmi fogyatékossággal élők laknak. A bárándi intézet is egyike azoknak a településektől távoli tömegellátóknak a megyében, amelyeket egy uniós program részeként felszámolnak. A kitagolásnak hívott folyamatnak a részeként a betegek kisebb, emberközelibb otthonokba költözhetnek. Bárándról összesen 108 ellátottat „szórnak szét” a püspökladányihoz hasonló lakásotthonokban. A 14 ezer lakosú városban készülő két épületbe 23 mentális betegségekkel küzdő ellátott kerülhet. A probléma gyökere, hogy mindezt a helyiek háta mögött próbálták megszervezni.

A hajdú-bihari projekt 2,2 milliárd forintot költségét teljes egészében az Európai Unió finanszírozza. A beruházás alapja a szóban forgó, összeollózott szakmai terv, amelyet a Társadalmi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft. (TIF) készített. A már több éve állami tulajdonban működő cég első ügyvezetője egyébként Verdó György volt, aki jelenleg az SZGYF Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének vezetője. A TIF mostani vezetője tavaly november óta Sánta Áron – ő korábban osztályvezető volt az SZGYF-nél –, mellesleg jelenleg is Fidesz-képviselő a budaörsi önkormányzati testületben.

A szakmai tervet elemezve jutottunk arra, hogy túlnyomó többségében az internetről összelopkodott cikkekből, más nyilvános anyagokból rakták össze. Az irat jelentős része megegyezik a Vas megyei Iváncán található otthon kiváltására írt szakmai anyaggal, pusztán a helyi sajátosságok különbözőek. A terv többi részének elkészítése során sem erőltették meg magukat a készítők: a kiváltandó három hajdú-bihari – a bárándi, szerepi és derecskei – intézet közül utóbbi esetében egy az egyben másolták le a szakmai programot. Az anyag az ellátottak betegségeit is oldalakon át tárgyalja: szó szerint másoltak át cikkeket szakportálokról (például: a Webbeteg.hu-ról, illetve a Búra Alapítvány honlapjáról). A települések bemutatását sem bízták a véletlenre, itt a Wikipédia „lexikonhoz” fordultak segítségért. Mindezeken kívül a terv több részét is megtaláltuk más intézetek pályázataiban – még a református szeretetszolgálat egyik programjából is emeltek át szöveget.

HIRDETÉS

A 234 oldalas dokumentum „szerzői” még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább a pénzügyi-gazdasági kockázatok ne ugyanolyanok legyenek, mint a már említett, egymilliárdos költségű Vas megyei projektnél. Hogy melyik szakmai terv létezett hamarabb, lehetetlen eldönteni. Mindenesetre a fentiek nemcsak a TIF-ben folyó munka minőségét kérdőjelezik meg, a terv hitelességét is. Már csak azért is, mert a dokumentum magát szakmai és pénzügyi szempontból iránymutatást adó iratként határozza meg

Az anyagot oldalanként 91 ezer forintért (összesen bruttó 21,2 millió forint) állították össze. Közérdekű adatigénylésünkben az erre vonatkozó kérdésünkre azt írták, az ár megítélése nem közadat. Pedig viszonyítási alap házon belül is lenne: a Nógrád megyei nevelőszülői hálózat 50 millió forintos fejlesztésére készült 87 oldalas szakmai terv „csak” 610 ezer forintba került.

Akad furcsaság a költségvetésben is. A kommunikációra és a nyilvánosság tájékoztatására szintén szórják a pénzt: erre összesen több mint 13 millió forintot szántak. Kötelező rendezvényeinek szervezésére (mint az alapkőletételre) két helyen is elszámolnak költségeket – például létesítmény helyén felállított tájékoztató táblák költségeinél is. Adatigénylésünkből derült ki, hogy az uniós táblákat az a Debrecenben jól ismert Kaméleon Dizájn Kft. készítette, amely körül hemzsegnek a fideszes politikusok. A társaság egyik alapító tulajdonosa Rácz Róbert megyei kormánymegbízott (korábbi fideszes országgyűlési képviselő is) volt. A cég Kósa Lajos polgármestersége idején több önkormányzati megbízást is kapott. Furcsa módon azonban – szúrta ki az Mfor.hu – tavaly decemberben éppen a Kósa 83 éves édesanyja nevén lévő sertéstenyésztéssel foglalkozó cég, a Méker Kft. falta fel a nyomdaipari vállalkozást.

A szakmai tervre kidobott pénz azért különösen feltűnő, mert eközben egyetlen fillért sem szántak érzékenyítésre. Az SZGYF válaszában arra hivatkozik, hogy saját forrásból költöttek az elfogadást segítő programokra. A főigazgatóság azonban még azt a fórumot is érzékenyítő rendezvénynek igyekszik bemutatni, amelyet a lakossági ellenállás hatására sebtiben hoztak össze egy augusztusi napon – munkaidőben. Különben ezen a fórumon Verdó György megyei főigazgató két másik rendezvényt is érzékenyítő programként próbált „eladni”. Még ott kiderült, hogy az egyiken néhányan vettek részt – és csak a helyi képviselők szűk köre tudott róla –, a másikon pedig még a képviselők sem mentek el, ugyanis testületi ülést tartottak.

A beruházás körül elkövetett hibák beismerésével ér fel, hogy látszólag már az SZGYF is elvinné a projektet Püspökladányból (és a telekszomszéd, Papp Anikó elmondása szerint Benedek István Zsolt főigazgató jelenlétében elnézést kértek tőlük). Ám olyan áron kínálták az önkormányzatnak megvételre (cseretelekkel 134 millió forintért; anélkül 178 millióért) a még el sem készült épületeket, amit a város nem tud kifizetni. Telek nélkül legfeljebb 80 millió forintot adnának érte. A testületi határozat alapján – amennyiben az SZGYF ezt nem fogadja el – az önkormányzat kész bíróságra vinni az ügyet. Kérdés azonban az is, meddig húzható a vita, mert az SZGYF-et is kötik a vállalások: nemcsak át kell adni az épületeket (a püspökladányiakat április 25- éig), hanem a projektet is le kell zárni. Azaz a felek a lakosokkal, a betegekkel és az adófizetők pénzével egyaránt játszanak.

A mulasztások miatt mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma fennhatósága alatt működő SZGYF főigazgatójától, mind Verdó Györgytől megkérdeztük: fontolóra vették-e a lemondásukat. Ám kérdésünket azzal utasították el, hogy a szándékaik nem közérdekű adatok.

HIRDETÉS

Politikai kapcsolat

A kivitelező sem áll távol a politikától. A lakásotthonokat ugyanis a TÖMB 2002 Kft. építi, s ez a vállalat feltűnően gyakran nyert korábban különböző megbízási pályázatokat a Rácz Róbert vezette megyei önkormányzatnál. Az állami intézmények, önkormányzatok tenderein máig jelentős sikereket mondhat magáénak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,782lájkolóTetszik
2,962követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Jakab Péter lapunknak azt mondta, hogy aki érdemes, az előre juthat, de aki nem érdemes arra, hogy a közösség tagja legyen, annak nincs helye a Jobbikban.