HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kész az MSZP ...

Kész az MSZP EP-listája, Tóth Bertalan pártelnök került az első helyre

HIRDETÉS

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke vezeti majd a szocialisták és a Párbeszéd közös listáját a májusi európai parlamenti választásokra – erről döntöttek a párt szombati kongresszusán. A pártelnök azonban a bejelentés után egyértelművé tette, hogy nem kívánja majd a brüsszeli mandátumát felvenni.

HIRDETÉS

Elmondta azt is, hogy a kongresszus döntése értelmében a lista nyitott, vagyis ha lesz még olyan párt, amely együtt kíván velük működni, akkor erre lesz lehetőség. Eddig a Párbeszéd volt, amelyik jelezte, közösen szeretne az MSZP-vel indulni az uniós voksoláson. (A többi ellenzéki párt már bejelentette, hogy önállóan vágnak neki a választásnak.) Tóth Bertalan azt is elmondta, hogyha a pártelnök személye a lista élén akadályozna bármilyen együttműködést, akkor „tudni fogja, hogy mi a dolga”.

Az MSZP listája jelenleg így néz ki, egyelőre a Párbeszéd nélkül:

1. Tóth Bertalan
2. Ujhelyi István
3. Szanyi Tibor
4. Tüttő Kata
5. Kálló Dániel (a Független Diákparlament volt szóvivője)
6. Harangozó Gábor
7. Gurmai Zita
8. Mester Barnabás
9. Kovács László

A kongresszus elején a szocialisták és a Párbeszéd vezetői is igyekeztek ráhangolni a küldötteket az uniós voksolásra. Tóth Bertalan szerint egy nagyon fontos választás lesz, hiszen „Orbán és populista szélsőjobboldali elvbarátainak célja az európai közösség gyengítése és szétszakítása”. Minél kevesebb közös szabály van ugyanis, annál kevesebbet kell betartani.

Meglepőt húzhat az MSZP, a pártelnök kerülhet az EP-lista élére | Magyar Hang

Sajtóinformációk szerint az MSZP elnöksége a pártelnök Tóth Bertalant javasolta az EP-lista élére, utána Ujhelyi István és Szanyi Tibor a két jelölt.

Később Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje következett, ő azt hangsúlyozta, nem szabad hagyni hogy a magyarok elveszítsék hitüket abban, hogy lehetnek Európa büszke polgárai. Majd hosszan beszélt a nemrég lezajlott előválasztásról, megemlítve azt is, hogy felkészült a támadásokra, hiszen egyik nap még a miniszterelnök antiszemitának nevezi, másnap a főpolgármester szélsőségesen liberálisnak. Azt nem említette, hogy az antiszemita jelzőt egy részéről igencsak rosszul sikerült Hír Tv-s interjú miatt kapta.

Külföldi vendége is van a kongresszusnak, mégpedig a kormány által sokat támadott Frans Timmermans, aki az európai baloldal csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. Arról beszélt, hogy szerte Európában azt tapasztalja, hogy a fiatalok állnak fel és elmondják a gondolataikat. Felszólalnak a klímaváltozás miatt, és beszélnek a közös értékekről. – Nektek kötelességetek felállni és ezek mellé a fiatalok mellé állni – üzente az MSZP-nek és a Párbeszédnek. Külön kitért a trágár kormányellenes felszólalásairól ismertté vált gimnazistára, Nagy Blankára is, mint ilyen fiatalra.

A holland politikus a demokrácia fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy az ellenzéki képviselőknek nem szabad ellenségnek tekinteni a kormányon lévőknek. Ő szívesen leülne Orbán Viktor miniszterelnökkel is vitázni és neki is elmondaná ezt. A demokrácia kapcsán egyúttal szabadságot követelt mind a tudományos életben, mind a sajtóban, mind a civil szervezetek esetében.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,390lájkolóTetszik
2,004követőKövetés
15,263feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek