HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hiába hívták,...

Hiába hívták, Polt Péter nem megy el az EP szakbizottságába

HIRDETÉS

Megkapta a meghívót Polt Péter az Európai Parlament Költségvetési ellenőrző bizottságától, de egyértelműen jelezte, hogy nem fog elmenni az ülésre. Többek között arra hivatkozik, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője egyértelműen politikai dimenzióba helyezte a meghívást, márpedig – így fogalmazott – a magyar alaptörvény tiltja az ügyészségnek a politikai tevékenységet.

HIRDETÉS

A meghívásról elsőként a HVG.hu számolt be. Cikkük szerint a felkérés azután érkezett, hogy kiderült, a magyar kormány mégsem adja le azokat a számlákat az Európai Bizottságnak, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt cége, az Elios állított ki a közvilágítási projektekre. Később Jávor Benedek a kiküldött dokumentumot is nyilvánosságra hozta, azt írta hozzá, hogy téma lesz az OLAF-jelentések kérdése is.

Kora délután a Legfőbb Ügyészség még azt közölte a Magyar Hanggal, hogy nem kapták meg a meghívót, azóta viszont – mint az újabb tájékoztatásból kiderül – megérkezett hozzájuk.

Polt Péter válaszában felrója, hogy a magyar sajtóban már a meghívó megérkezése előtt megjelent a hír, ráadásul olyan értelmezésben, hogy „az ülés az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értelmezése lenne”. Ráadásul Jávor Benedek szerinte egyértelműen olyan dimenzióba helyezi a meghívást, amely az európai parlamenti kampányhoz köthető. A magyar alaptörvény ugyanakkor megtiltja a magyar ügyészségnek, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve ilyenben közreműködjön. – Ennek megfelelően még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon – írta Polt Péter.

A politikai semlegesség mellett – amelyről az ellenzéknek azért más véleménye – a legfőbb ügyész még hivatkozik arra is, hogy szoros a határidő és nem történt előzetes egyeztetés. Majd hozzáteszi, hogy ő azért továbbra is elkötelezett az Európai Unióban a szakmai együttműködés iránt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,934lájkolóTetszik
2,830követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek