A Legfőbb Ügyészség is elutasította a képviselők panaszát

A Legfőbb Ügyészség is elutasította a képviselők panaszát

Varju László és a biztonsági őrök 2018. december 17-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elutasította a Legfőbb Ügyészség az ellenzéki képviselők panaszát. A döntés előzménye az volt – olvasható az ügyészségi közleményében (http://ugyeszseg.hu/51158-2/) –, hogy az MTVA székháznál tavaly december 16-án és 17-én történtek miatt országgyűlési képviselők és más személyek feljelentést tettek a képviselők sérelmére „hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt”, amit az ügyészség elutasított.

A határozat ellen a feljelentő képviselők panaszt tettek, amit az ügyészség most megint csak elutasított. A Legfőbb Ügyészség közleménye arra hivatkozik, hogy a képviselők „nem jogszerűen jártak el, akciójuk politikai jellegű volt, így őket a fokozott büntetőjogi védelem nem illette meg”, a fegyveres biztonsági őrség pedig „a rájuk vonatkozó jogszabály alapján törvényesen és megalapozottan lépett fel”.

Az ügyészség szerint jogszerűen dobták ki a képviselőket az MTVA-ból | Magyar Hang

A Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt események miatt országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket az azokról készült - 2500 GB terjedelmű, mintegy 1000 óra tartalmú - felvételek alapján elbírálta - közölte honlapján a szervezet hétfőn.

Az országgyűlési képviselők jogszerűtlenül, képviselői jogosultságukkal visszaélve jártak el, ebből következően a fegyveres biztonsági őrség velük szemben jogszerűen intézkedett. Ezért a rendőri intézkedésre alapot adó, országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Az intézkedés elmaradása a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök terhére nem róható, hivatali visszaélést vagy bűnpártolást nem követtek el

– állapította meg a Legfőbb Ügyészség. A testület a Büntető törvénykönyvre hivatkozva indokolta a döntést, amely szerint közérdekű üzemnek tekinthető az elektronikus hírközlő hálózat. „Mindezek működésének jelentős megzavarása bűncselekmény. […] Az MTVA székház, illetve annak éppen azon részei, amelyekbe a képviselők be akartak jutni – így a stúdiók, szerkesztőségek, vágószobák – egyértelműen az elektronikus hírközlő hálózat részét képezik, hiszen az elektronikus hírközlés területén használt infrastruktúra részei, így közérdekű üzemnek minősülnek” – derül ki az indoklásból.