Új párt alapításán is gondolkodnak a Jobbikban

Új párt alapításán is gondolkodnak a Jobbikban

Sneider Tamás pártelnökként, mellette Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, és Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő a Jobbik évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben 2019. február 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vészforgatókönyvként egy új párt életre hívásán is gondolkoznak a Jobbikban, ha az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által nemrég kiszabott újabb bírság befizetésére nem kapnak részletfizetési lehetőséget, és elindul a felszámolásuk – értesült a Magyar Hang.

Információink szerint a szombatra összehívott rendkívüli kongresszus egyik pontja ezért egy olyan alapszabály-módosítás lesz, amely lehetővé tenné, hogy a párttagok a Jobbik mellett – egy az elnökség által meghatározott – más pártnak a tagjai is lehessenek. Amennyiben ugyanis bekövetkezik a számukra legrosszabb forgatókönyv, és elindul a Jobbik felszámolása, az alapszabály módosítása nélkül nem tudnának egy új pártot alapítani és abban szerepet vállalni. Márpedig a 2022-es választásokon el akarnak indulni. Ha a Jobbik felszámolása megtörténik, akkor egy új párttal. Egy esetleges új párt alapításának ötletéről a Népszava is írt már korábban.

Természetesen egy új párt is okozna bőven nehézséget. Állami támogatás ugyanis értelemszerűen nem járna nekik, hiszen választáson még nem indultak és így nem is értek el eredményt. A parlamenti képviselőik is frakció, illetve a frakcióknak járó támogatás nélkül maradnának.

A NAV kezében a Jobbik jövője | Magyar Hang

Szinte biztosan kér majd részletfizetési lehetőséget a Jobbik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újabb - szerintük jogtalan - több százmilliós bírsága miatt, de egyelőre nem tudni, hogy ismét megkapják-e ezt a „könnyítést". Márpedig ez a kulcsa annak, hogy a párt tud-e tovább működni, vagy pedig előbb-utóbb szembe kell nézniük egy mindeddig példátlan felszámolási eljárással.

Lapunknak többen is azt mondták, nem akarják, hogy felkészületlenül érje őket egy olyan helyzet, ha esetleg a felszámolás miatt megszűnik a Jobbik, ezért igyekeznek előrelátóak lenni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenképpen megszületik majd egy új párt, egyszerűen csak megteremtik a lehetőségét .

Alapvetően minden azon múlik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) milyen lehetőségeket hagy nekik, ugyanis most lényegében tőlük függnek. Miután a 2018-as választások előtt az ÁSZ által kiszabott büntetés részeként 331 millió forintnyi állami támogatástól már elestek, nemrég elkezdték törleszteni a bírság másik részét, további 331 millió forintot. Kaptak részletfizetési lehetőséget, vagyis ezt a pénzt két év alatt kell befizetniük. Nemrég azonban az ÁSZ újból megbüntette őket, ismét több százmillió forintra. Ez azt jelenti, hogy újabb 136 milliós állami támogatásnak mondhatnak búcsút, és ugyanekkora összeget kell befizetniük. Márpedig a Jobbik azt mondja, hogy ennyi pénzük nincs. Vagyis: ha nem kapnak erre a tételre is részletfizetési lehetőséget, akkor a fizetésképtelenség miatt felszámolhatják a pártot.

Arról eltérőek a vélemények a párton belül, hogy vajon megkegyelmez-e nekik az adóhatóság, vagy sem. Többen azon az állásponton vannak, hogy a Fidesznek sem érdeke, hogy az európai parlamenti és önkormányzati választások évében anyagilag ellehetetlenüljön a legnagyobb ellenzéki párt, hiszen egy ilyen példátlan esetnek nemzetközi visszhangja is lenne. Mások viszont nem zárják ki ezt a lehetőséget sem, szerintük ugyanis annyira magas már a társadalom ingerküszöbe, hogy úgyis gyorsan elülne az ügy miatti esetleges botrány.

A rendkívüli kongresszuson szó lesz emellett – információink szerint – egy olyan nyilatkozat elfogadásáról is, amelyben deklarálják, hogy nem adják fel a harcot, folytatják az általuk nemzeti ellenállásnak nevezett akciót. Ezzel azt akarják mutatni, hogy a párt tagságát nem lehet megtörni.