HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Paks II.: mun...

Paks II.: munkagödröt ásnának, mikor még létesítési engedély sincs

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Süli János stábja lehetővé tenné, hogy a Paks II. projekt alapozását megelőző munkák, tehát a munkagödör kiásása már akkor megkezdődjön, amikor a blokkok építését még nem is engedélyezték. A bővítésért felelős miniszter tervéről a Direkt36 számolt be, hozzátéve, hogy lépéshez jogszabályt is kellene módosítani, kérve ehhez az Európai Bizottság jóváhagyását. Kérdéses tehát egyelőre, sikerülhet-e ezzel a projektet felgyorsítani.

HIRDETÉS

A Direkt36 szerint azért is problémás mindez, mert így az alapozás nem feltétlenül áll majd összhangban a későbbi atomerőművel. Korrigálni kellene akár az alapozást is, ez pedig további forrásokat emészthet fel. A Roszatomnak viszont jól jönne a korai kezdés, és már korábban is felvetette, hogy módosítani lehetne az engedélyeztetési eljárást. Így a saját pozíciója is javulna, hiszen ezután könnyebben visszadobhatná a magyar fél által tett módosítási javaslatokat.

Nyilvánosságra kell hozni Paks II. szerződéseit | Magyar Hang

Ki kell adnia a magyar kormánynak a paksi bővítésre az orosz Roszatommal kötött megállapodást – jelentette be a közösségi oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd Európa parlamenti képviselője. A Paks II.-re vonatkozó szerződéseket 2014-ben kötötte meg a kormány az orosz állami atomipari vállalattal, azokat azonban titkosították.

Csak a munkagödör kialakítása 41 milliárd forintba kerül, a tendert pedig a Roszatom már kiírta. Jelentkezett is Szíjj László cége, de árajánlatot végül nem tett. Az ajánlatok nagy része drágább volt, mint amennyit a Roszatom a feladatra szánt.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy Paks II. építését csak a létesítési engedély birtokában lehet elkezdeni. Ennek kiadásáért az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felel. Eddig viszont még a kérelmet sem adták be, bár korábban Süli még azt ígérte, ez 2018-ban meg fog történni. Valószínűleg ez tovább fog csúszni, és 2019-ben sem feltétlenül lehet rá számítani. Az építkezés így 2021–2022 körül indulhat, 2028-2029 előtt pedig nem fejeződik be. Mindezt ahhoz képest, hogy a szerződés 2014-es aláírásakor még 2023-as céldátummal számoltak.  

HIRDETÉS

Aszódi Attila: csúszás van, költségtúllépés nincs a Paks 2 projektben | Magyar Hang

Több szakmai kérdésben is másként gondolkodott a paksi bővítés kérdésében, mint Süli János szakminiszter, de a legtöbb pontban ma is megingathatatlan híve a projektnek Aszódi Attila. A paksi bővítésért felelős államtitkári posztról január 15-én menesztett szakpolitikus az Indexnek adott interjújában beszélt minderről.


HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,705lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újra egyesül az LMP és a Párbeszéd?

Karácsony Gergely vetette fel a témát, de az LMP sem zárkózott el. Ungár Péter például „megfontolandónak” nevezte az elképzelést.

Pénz semmiért