HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nehéz nagy sz...

Nehéz nagy sztrájkot szervezni

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Habár a rabszolgatörvényként elhíresült szabályozás miatti felzúdulás idején még gyakran felmerült következő lépésként az általános vagy országos sztrájk, az akció egyre inkább megvalósíthatatlannak tűnik. Az ugyanis szinte biztosra vehető, hogy a köz- és a versenyszférában nem lesz összehangolt munkabeszüntetés. A magánkézben lévő gyáraknál, vállalatoknál, üzemeknél jelenleg is zajlanak a bértárgyalások, ám mindenhol az adott munkáltatóval kell megállapodni. Ezek értelemszerűen nem egyszerre folynak, máshogy állnak az egyeztetések, ha van is több helyen érezhető konfliktus, egy esetleges munkabeszüntetést nem tudnak a különféle vállalatoknál egy időpontra meghirdetni. – Értelmetlen is lenne, hiszen mindenhol az adott munkaadóval kell megküzdeni – mondta a Magyar Hang megkeresésére Kordás László.

HIRDETÉS

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke beszámolt arról is, komoly volt az aggodalom a jogszabály – egyébként botrányos körülmények között lezajlott – elfogadásakor, hogy a munkáltatók követelni fogják az évi 400 óra túlmunkát, a dolgozó pedig nem lesz abban a helyzetben, hogy nemet mondjon. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a vállalatok egymás után sorra jelentik be, hogy nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel.

Másokat is beindít az Audi-sztrájk sikere | Magyar Hang

A rabszolgatörvény elleni tiltakozások és a győri győzelem hatására több helyen is engedtek a munkáltatók.

A közszférában azért van közeledés egymáshoz, bár egyáltalán nem mindenkit érintően. Az már ismert, hogy a közszolgálati dolgozók március 14-ére sztrájkot hirdettek, ez az önkormányzati és kormányzati igazgatásban dolgozókat, illetve a szociális ágazatban tevékenykedőket érinti.

Most úgy tűnik, a tanárok egy része is csatlakozhat hozzájuk valamilyen formában. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy már elfogadtak egy határozatot arról, hogy a sztrájkköveteléseiket összefésülik, és terveznek az érintett napra egy akciót, ez lehet akár szolidaritási sztrájk is. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a közszolgáltatás más területeiről lesznek-e még csatlakozók. A közlekedésben dolgozók például – ahogy Szűcs Tamás fogalmazott – nem igazán mozgolódnak. A tudományos területen dolgozóknál viszont elindult valami, és az egészségügyi területen is vannak eltökélt szakszervezetek.

HIRDETÉS

Kordás László: A rabszolgatörvénnyel végleg a multik oldalára állt a kormány | Magyar Hang

Nem véletlen, hogy a bérek lassan minden egykori szocialista országban magasabbak, mint nálunk – mondja a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Interjú.

Ám fontos, hogy éppen a közszolgálati szektor az, amelynek számos területén nehéz olyan sztrájkot tartani, amit a társadalom érdemben megérez a bőrén. Törvényileg van ugyanis szabályozva, hogy egy úgynevezett még elégséges szolgáltatást mindenképpen nyújtani kell.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,752lájkolóTetszik
2,954követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Igaza van Simonka Györgynek, korunk vértanújának

Távlatokban gondolkodó államférfiak kellenének, de nekünk per pillanat csak a „számok hozásában” érdekelt fideszeseink vannak. Akikről mindent elmond, hogy a választókerületükben zajló társadalmi és gazdasági folyamatok szempontjából majdnem mindegy, hogy a vádlottak padján ülnek, vagy a Parlamentben.