HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elbuktatták a...

Elbuktatták a miskolci irodamonstrumot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem kapott másodfokon környezetvédelmi engedélyt a Miskolc belvárosába tervezett irodamonstrum, így – a megismert formában – nem épül meg. Az Avalon Business Center nevű épülettömböt a Hell energiaital-óriás tulajdonosának érdekeltségébe tartozó projektcég húzná fel a Miskolc Gellért-hegyének számító Avas hegy elé a belvárosban. A beruházás körüli anomáliákkal és az azt övező jelentős civil tiltakozás okaival több cikkben is foglalkoztunk. Legutóbb arról számoltunk be a lapunkhoz eljutott szakvélemény alapján, hogy a Miniszterelnökség építésügyekért felelős helyettes államtitkára, Füleky Zsolt örökségvédelmi szempontból nem támogatja a létesítmény megvalósítását.

Azóta kiderült, ez az álláspont a projekt sorsát illetően döntő jelentőségűnek bizonyult, lényegében elkaszálta a beruházást. A szakvélemény szerint ugyanis a tervezett épület helye több szempontból is védett. Egyrészt mert a belváros műemléki jelentőségű területén helyezkedik el, és nem mellesleg a környező épületek (avasi templom és harangtorony, egy lakóház és az Aranyszavas Gyógyszertár) is műemléki jelentőségűek. Másrészt pedig a telek régészeti lelőhelynek is részét képezi.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Óriási monstrumot húznának fel Miskolc „Gellért-hegye” elé | Magyar Hang

Az önkormányzat asszisztál, a lakosokat és a helyi építészszakmát kihagyják a tervezésből. Sokan attól félnek, pláza lesz belőle.

A beruházás – a jó nevű, fővárosi Finta stúdió által készített – terveit összesen hét pontban találták örökségvédelmi jogszabályba ütközőnek. A helyettes-államtitkár szerint a tervezett épület nem illeszkedik a terület beépítésének módjához és utcaképéhez. A tömb idegen a belváros karakterétől és historizáló épületegyüttesétől. Pedig – tette hozzá – a belváros műemléki védettségével éppen a historikus városszövet megőrzését akarták garantálni, amit közel egy évszázadon át csorbítottak.

A másodfokú eljárást lefolytató Pest megyei kormányhivatal döntése azt jelenti, hogy a tervekre építési engedélyt sem adhatnak ki. Az Észak-Magyarország napilap megszólaltatta a beruházó projektcég ügyvezetőjét. Tóth Róbert szerint a belső ügyviteli információk törvénytelen kiszivárogtatásával befolyásolták a másodfokú hatóságot, ezért belső vizsgálatot indítottak. Szavaiból azonban kiderült: nem tettek le a beruházásról; az épületnek sem a funkcióján, sem a méretén nem változtatnak, ám a hatóság kifogásainak megfelelően módosítanak a terveken.

HIRDETÉS

Mindenesetre a tiltakozó civileket összefogó Zöld Kapcsolat Egyesület most újabb aláírásgyűjtésbe kezdett. A szóban forgó ingatlan Helyi építési szabályzatban való besorolásának megváltoztatását szeretnék elérni, amihez Füleky Zsolt helyettes államtitkár segítségét kérik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,945lájkolóTetszik
3,637követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek