HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kisebbségbe s...

Kisebbségbe szorult a Fidesz Szombathelyen, sorra fogadják el az ellenzéki javaslatokat

HIRDETÉS

Példa nélküli helyzet állt elő a szombathelyi közgyűlésben, mára ugyanis a gyakorlatban is egyértelművé vált: elfogyott a levegő a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar körül. A városvezető a testület mai ülésének első napirendi pontjaként javasolta Szombathely alpolágrmesterének, Molnár Miklósnak (Pro Savaria) a felmentését, ám ezt az őszi időközi választás eredményeként többségbe kerülő ellenzéki városatyák megakadályozták. Ősszel ugyanis nem a Fidesz-KDNP embere, hanem az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a V, mint Vas Egyesület által alapított Éljen Szombathely Egyesület jelöltje, László Győző kapott több szavazatot.

HIRDETÉS

A Mérce.hu és a Nyugat.hu online közvetítései szerint csütörtök reggel kilenckor kezdődött ülésnapon számtalan alkalommal rendelt el szünetet a Puskás Tivadar, ezzel próbálva lassítani a 11:10 arányban többségbe került ellenzéki erők törekvéseit. A Nyugat.hu által közölt fotó szerint volt arra is példa, hogy a fideszesek szobanövényekkel és fotellel torlaszolták el az ülésterem ajtaját. Ám az időhúzással csak azt sikerült elérni, hogy csütörtök későesti állás szerint csak péntek hajnalban fog zárulni az ülésnap, az ellenzéki szervezetek által delegált képviselők ugyanis kitartanak.

Az esti órákban egyébként befutott Hende Csaba is, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője. Jelenlétének azonban túl nagy jelentősége nincs, mivel bár felszólalhat – azaz húzhatja az időt -, szavazati joggal nem rendelkezik.

Cikkünk megjelenésekor még csaknem két tucat napirendi pont tárgyalása várt a városatyákra. Az ellenzéki képviselők többsége megszavazta egyebek között a városi televíziót is irányító Médiaközpont vezetőcseréjét, így távozik a polgármester emberének tartott Lovass Tibor, feladatkörét Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője veszi át. Tőle azt várják az ellenzékiek, hogy kiegyensúlyozottabbá tegye a városi tévé adását (a felszólalások tanúsága szerint eddig csak fideszes képviselőket hívtak be) és feltámasztanák a város ingyenes terjesztésű lapját is.

Szombathelyen kész az ellenzéki összefogás? A Jobbik szerint nem | Magyar Hang

Szombathelyen az országban elsőként megállapodást kötött az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Momentum arról, hogy közösen indítsanak jelölteket az őszi önkormányzati választáson – értesült a 24.hu. Információik szerint a közös polgármesterjelölt az MSZP-s Nemény András lesz, aki tavaly tavasszal a parlamenti voksoláson 30 százalékot szerzett Hende Csabával szemben.

A kormánypártiak tiltakozása ellenére megszavazták a közvilágítási rendszer felújításának felülvizsgálatát célzó előterjesztést, valamint a bérlakások felújítására 40 millió forintot hagytak jóvá. A fideszes városatyák a tőlük várható módon azzal kommentálták a javaslatot, hogy az ellenzék migránsokat akar betelepíteni a felújított lakásokba.

Leszavazta a túlóratörvényt a szombathelyi közgyűlés | Magyar Hang

A szombathelyi önkormányzati cégeknél még „önkéntesen” sem lehet 400 órás túlmunkát végezni – határozott a helyi ellenzék javaslatára a közgyűlés. Ezzel a település csatlakozott Szegedhez, Salgótarjánhoz és Dombóvárhoz, ahol már korábban is elutasították a túlóratörvény alkalmazását. Ugyan a legtöbb, tíz képviselővel a Fidesz-KNDP rendelkezik, de velük szemben a baloldalon is áll kilenc ember, továbbá egy jobbikos és egy civil politikus.

Ellenzéki kezdeményezésre napirendre került 877 bölcsődei, óvodai, egészségügyi és szociális területen dolgozó közalkalmazott egyszeri – húszezer forintos – kafetéria juttatása is. Az elképzelést Hende Csaba először demagógnak nevezte, később azonban már arról beszélt, hogy a juttatást 1400 önkormányzati dolgozóra terjesztené ki. A napirendi pontban várhatóan éjfél körül születik döntés.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,264lájkolóTetszik
1,995követőKövetés
15,218feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek