HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A közszférába...

A közszférában van, ahol már napi 9 órát kell dolgozni

HIRDETÉS

Péntektől már legalább napi kilenc órát benn kell lenniük a közigazgatás egyes területein dolgozóknak a munkahelyükön – számolt be a Népszava az új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály életbe lépéséről. A hivatali tisztviselők munkaidejébe innentől nem számít bele az ebédszünetre adott fél óra sem, az alapszabadság pedig huszonötről húsz napra csökken. A további szabadnapok számát nem a munkában töltött idő, hanem a pozíció határozza meg. A napi munkaidő kiterjeszthető úgyis tizenkét órára, hogy azért semmiféle túlóra-pénzt nem fizetnek. Ráadásul a fővárosi és megyei kormányhivatali dolgozóknak innentől cafeteria sem jár. A munkájukat pedig innentől kormányzati szolgálati jogviszonynak nevezik.

HIRDETÉS

Mindez érinti a minisztériumok és azok háttérintézményei, a járási hivatalok, a nyugdíjfolyósító dolgozóit, de a Magyar Államkincstárnál dolgozó kormánytisztviselőket és ügykezelőket is. Konkrét példát is mond a Népszava: minden munkanap 6 óra 45 perckor kezdődik a munkaidő a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság köztisztviselői számára.

Az új jogszabály ráadásul úgy lép életbe, hogy az ígért 38 végrehajtási rendeletből csak egy, a tavalyi szabadságok megváltásáról szóló készült el. A Magyar Államkincstárban hétfőn körlevélben írták meg számos vezetőnek, hogy mit kell felelni a kérdésekre. Például, hogy a tavaly ki nem vett szabadságok számát március 5-én esedékes bérükkel megkapják a dolgozók. De a januárra és februárra járó megemelt munkabér különbözetét csak azoknak fizetik ki áprilisban, akik kinevezésüket elfogadják, és maradnak az eddigi munkahelyükön. Az eddigi címeket is megvonják az érintettektől: nincs többé szakmai tanácsadó, főtanácsadó, közigazgatási tanácsadó.

A változtatások ellen tiltakozik a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, február elején pedig sztrájkbizottságot is alapítottak, és megfogalmazták követeléseiket.  

Eközben az Azonnali arról számolt be, hogy a jelek szerint a kormány szó nélkül be kívánja szántani a kulturális közfoglalkoztatást. Ezáltal több ezer ember munkahelye szűnne meg egyik napról a másikra. A csütörtökön lejáró szerződéseket nem hosszabbították meg a Magyar Nemzeti Múzeumnál és az Országos Széchényi Könyvtárnál. Előbbi időközben azt a választ kapta a Kormányhivataltól, hogy a belügyminiszter az emberi erőforrások miniszterének véleményét elfogadva nem támogatta az intézmény pályázatát.

A kulturális közfoglalkoztatási programot hat évvel ezelőtt indította a kormány, az ezen a területen dolgozók pedig sokszor a minimálbérnél kevesebbért láttak el teljes állásnak számító munkát. Volt, hogy egy könyvtárost rúgtak ki azért, hogy aztán közmunkásként vegyék vissza – elevenítette fel az Azonnali. Három éve még 7832 ember volt kulturális közmunkás, 2017-ben pedig 5815, tavaly pedig még közülük is elküldtek háromezer főt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,264lájkolóTetszik
1,995követőKövetés
15,218feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek