Kezdőlap Belföld A falu, ahol ...

A falu, ahol téglánként adják el a házat a drogért

Nem volt benne a levegőben, mégis volt pár pillanat, amikor úgy festett, hogy a sorban állók között verekedés tör ki a tarnazsadányi teleház előtt a szociális népkonyha elindulásakor. Az egyik ilyen momentum akkorra tehető, amikor valaki a tapinthatóan feszült helyzetben megszólalt: na most lesz verekedés. A másik akkor, amikor egy asszony kivált az L alakú épület kétfarkú sorából, és kiabálni kezdett a tolakodók miatt. A harmadik akkor, amikor Dobi István polgármester távozott a teleházból, és a hangját felemelve közölte, hogy nem lesz több ételosztás, ha továbbra is így hangoskodnak majd a tarhonyás lecsóra várakozók.

HIRDETÉS

(…)

– Juj, az a bizonyos crack! Az megy itt – fecsegi el a fiatal anyuka, aki szerint „minden sisakos csinálja”. Sisak alatt a kapucnit érti. – Csinálják idősek és fiatalok, sőt túl fiatalok is. Dolgoznak reggeltől estig, és este kidőlnek tőle.

(…)

Egy idős asszonnyal is találkozunk. Ő nem megy az ételosztásra, inkább főz magára. Úgy van vele persze, ahogy mindenki: sok a rászoruló a faluban, de ő „valami másról” szeretne beszélni. Keserűen felnevetve vált témát. – Tíz százalék magyar van itt. A korosztályomból már csak én vagyok, kevés, aki nálam fiatalabb. Beszéljünk egyenesen: csak azért nem megyünk el, ment nekünk nincs hova mennünk.

Kíméletlen számokkal szembesítik a jövősokkos Magyarországot | Magyar Hang

Nehéz olvasni a Társadalmi Riport 2018 című kötetet. A tanulmányok alapján egyre nagyobb réteg juthat a közeljövőben a lecsúszás közelébe.

– Hozzám nem törtek be, de este egy bizonyos idő után már nem lehet kijönni. Hét óra felé azért már veszélyes. Ritkán is merészkedem ki, mert akkor már övék itt a világ.

(…)

– Meglátják a jelentkezők bőre színét, és mondják nekik, hogy betelt már az állás. Ezzel sokszor szembesülnek a zsadányiak. De ez országos szinten is megy – mondja Botos Katalin önkormányzati képviselő.

„Sokkal több segélyt kapnak a gazdagok” | Magyar Hang

Egyáltalán nem igaz, hogy megszűnt volna a gyermekéhezés, mint ahogyan azt a kormány mondja – mondta a Magyar Hangnak Bass László szegénységkutató. A teljes interjú.

(…)

– Tudomásul kell venni, hogy hat, meg nyolc osztállyal nem lehet elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Sok az olyan ember, akinek nincs képzettsége, vagy az egészségi állapota miatt nem tud dolgozni. Sokaknak pedig nagy az adóssága, és ha utolérné a végrehajtó, elvinné a fizetése nagy részét, úgyhogy inkább maradnak segélyen, mert azt megkapják egészben – mondja Dobi István polgármester .

Felhozzuk a zsadányi crackhelyzetet, egészen meglepő választ kapunk.

– Hol nincsen? Nekem az a véleményem, hogy ugyan én még a dohánynak és az alkoholnak sem vagyok a híve, a kábítószernek pedig végképp nem, de legalizálni kellene egy bizonyos szinten. Ha üzletben lehetne kapni, adót kellene fizetni utána, akkor ezek az ellenőrizetlen szerek, amiket úgy szednek, hogy tulajdonképpen azt sem tudják, micsoda, talán kiszorulnának innen.

(…)

A teljes riportot keresse a Magyar Hang március 1-jén megjelent 2019/9. számában!

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/9. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,052lájkolóTetszik
1,578követőKövetés
13,733feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek