Leterhelheti a postásokat a kormányzati brosúrák kézbesítése

Leterhelheti a postásokat a kormányzati brosúrák kézbesítése

A Magyar Posta épülete Héderváron (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába sikerült elérni a postások béremelését, illetve munkakörülményeik javítását, azért továbbra sincsenek könnyű helyzetben a kézbesítők. Ez derült ki az Index cikkéből, ami szerint a Mire készül Brüsszel témájú kormányzati brosúrák terjesztése akár napi két óra pluszmunkát is jelenthet a postásoknak. A levelek célba juttatására szűk határidő van, ez pedig nehezen tartható, különösen, hogy a borítékok névre szólóak, így körülményesebben terjeszthetőek. Az Index egyik forrása elmondta, a postán külön figyelmeztetnek mindenkit, hogy a brosúrák időben és pontosan érkezzenek meg a címzettekhez. A kézbesítők elmondása szerint egyébként a nemzeti konzultációk is minden alkalommal hasonló többletterhet jelentenek.

Várható volt, hogy gyorsan kell kézbesíteni, amit pedig most túlóráznak a postások, három hónap múlva csúsztathatják majd le

– erről beszélt lapunknak a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke, Ádám István. Szerinte négy-öt munkanap alatt teljesíthető is a levelek célba juttatása, ami bérházak esetén könnyebb, családi házaknál nehezebb feladat elé állítja a munkatársakat. De ilyen tájékoztató levelek esetében általában szoktak pluszsegítséget kapni a postások, több ember vesz részt a munkában. – Huszonöt éven keresztül kézbesítő voltam én is, tudom, milyen ez, így szokott menni hasonló tájékoztató kampányoknál, tömeges postázások alkalmával – tette hozzá Ádám István.

A szakszervezeti vezetőt kérdeztük a nemrég kiharcolt béremelésről is. Korábban még arról szóltak a hírek, hogy március 9-én sztrájkolhatnak a kézbesítők, azóta viszont sikerült eredményt elérni. Átlagosan tíz százalékos lesz a bérfejlesztés idén, a közel 30 ezer dolgozóból 23 ezer megkapja ezt. Két év alatt ők bruttó negyven százalékos bérnövekedéssel számolhatnak. Ádám István elmondása szerint eredményt értek el a létszámhiány pótlására vonatkozó követelésükkel is. – A tíz százalékot elfogadtuk, ha nem így teszünk, azzal nem hiszem, hogy a közvélemény előtt szimpátiát nyertünk volna – mondta lapunknak. A sztrájk megszervezése egyébként is költséges lett volna, így emiatt is jónak tartja, hogy sikerült végül megállapodni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.