HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Ki képviseli ...

Ki képviseli a zsidóságot?

HIRDETÉS

Nem ismerik el egymást a zsidóság legitim érdekképviseleteként, eltérően viszonyulnak a kormány emlékezetpolitikájához, másként vélekednek a szélsőséges közbeszéd jelentette veszélyekről. Ám egyaránt jó viszonyt ápolnak Orbán Viktorral, és kimondottan kedvezően ítélik meg a magyarországi zsidóság helyzetét mind kulturális, mind vallási szempontból – Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökével és Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjével beszélgettünk.

HIRDETÉS

A Mazsihisz elnöke kifejtette, nem tartja előremutatónak, ha sok évvel ezelőtt készült videókat ránt elő a média egy része, mivel senkinek sem használ, ha az antiszemitázást furkósbotként használják. Szavai szerint Karácsony Gergely listázós nyilatkozatát azért bocsátották meg gyorsan, mert az ellenzéki politikus életútjával igazolni tudja, hogy csak hibázott. Köves Slomó ezzel szemben azon aggályának adott hangot, hogy az antiszemita gondolatok elutasítása vagy elfogadása Karácsony esetében csak politikai érdekek mentén alakulhat.

Heisler András szerint az uszítás minden formája elfogadhatatlan, Köves Slomó csak a rasszista pártokkal szembeni fellépést tartja fontosnak, a migráció elleni, időnként kifogásolható stílusú agitáció „más kategória”.

A zsidó szervezetek vezetőit tervünk szerint egy asztalhoz ültettük volna, ám Heisler elzárkózása miatt végül két külön interjú készült.

Részletek a Magyar Hang március 8-i 2019/10. számában megjelent interjúkból!

HIRDETÉS

– Szóvá teszi a kormány politikájával, szemléletével kapcsolatos aggályait, ha valamelyik miniszterrel, vagy államtitkárral találkozik?
Heisler András: Igen. Általában rossz néven veszik a kritikát.

– Hogyan fejezik ki?
Heisler András: Nehézkessé válik a kommunikáció, nem érjük el az illetékeseket, vagy nem kapunk választ levelünkre. Körülbelül ennyi. (…)

– Nemrég egy elődadásában azt mondta, a jó vezetőnek őszintének, jóindulatúnak, alázatosnak és nyitottnak kell lennie a kritikára. Akkor elzárkózott a téma aktuálpolitikai feszegetésétől, de a kérdés adja magát: Milyen vezetőnek tartja Orbán Viktort?
Köves Slomó: Az EMIH által alapított Zsidó Tudományok Szabadegyetemén indult egy előadás-sorozat, melynek témája a közélet és a zsidók kapcsolata. Azt próbáltam felvázolni, mi az ideális államforma a zsidó vallásfilozófia szerint. Az ókori, bibliai államforma elemzése természetesen lehet áthallásos a XXI. századi viszonyokra is. Ugyanakkor az előadások célja, hogy ne csak az aktuálpolitika perspektívájában gondolkodjunk a zsidók és a hatalom viszonyáról, hanem tágabb szellemi alapokon. Rabbiként egyébként úgy gondolom, a zsidó vallási közösség szempontjából Orbán Viktor ideális vezető. Hangsúlyozni szeretném azt is, hogy az elmúlt harminc évben nem volt olyan vezetője hazánknak, aki ne lett volna ideális. Számunkra az elsődleges kérdés, hogy identitásunkat szabadon, emelt fővel meg tudjuk-e élni, az intézményeinket tudjuk-e működtetni, illetve hogy biztonságban érezhessünk magunkat. (…)

Miért nem állnak szóba egymással? Mit gondolnak egymásról? Milyen a kapcsolatuk a kormánnyal? Milyen a hazai zsidóság általános közérzete? Mit gondolnak a kormány történelemszemléletéről? Mi lesz a Sorsok Házával? Milyen vezető Orbán Viktor? Bayer Zsolt, Karácsony Gergely, Jakab Péter – mit szólnak ezekhez az ügyekhez? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Magyar Hang március 8-án megjelent 2019/10-es számában olvasható teljes interjúkból!

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,632lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.