Kezdőlap Belföld „A konzervatí...

„A konzervatív ódzkodik a forradalomtól”

Csaknem kilencven konzervatív értelmiségi négy évig tartó munkájával 2017 őszére elkészült egy nagyszabású munka, egy több mint 600 oldalas, 670 szócikket tartalmazó politikai enciklopédia. A különlegessége egyebek közt, hogy a szócikkek konzervatív-szabadelvű szemlélettel íródtak, és a politikai fogalmak mellett történelmi alakokat és jelenségeket is tárgyalnak. Végül most március elején kijön a nyomdából a mű. Pásztor Péter műfordítóval, az enciklopédia főszerkesztőjével beszélgettünk.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang március 8-i, 2019/10. számában megjelent interjúból!

– Miért vált szükségessé ennek az enciklopédiának az elkészítése?
– Politikai perpatvaraink jelentős része abból fakad, hogy nem tudjuk, pontosan miről beszélünk, mit értünk a fogalmakon, amelyeket használunk. Ez a fajta tisztázás a feladata minden általános politikai enciklopédiának vagy lexikonnak. Nálunk azonban a rendszerváltozás óta dúló óriási politikai, ideológiai küzdelem szinte kiált a konzervatív álláspont módszeresen végiggondolt és tudományosan megalapozott fogalomtisztázásáért. Törekvésünkben az is megerősített minket, hogy mára a politikatudósok úgy vélik, a politikát nemigen lehet értéksemlegesen taglalni. Az értékelés megkerülhetetlen, de azt gyakorolni tudományos megalapozottsággal, körültekintően, az érveket, ellenérveket figyelembe véve, a jelenségek Max Weber-i megérteni akarásával együtt érdemes. Egyébként nyugaton se igen találni értéksemleges politikai lexikont.

A magyar társadalomra nem lehet ideológiákat ráerőltetni | Magyar Hang

Balázs Zoltán politikai filozófust kérdeztük a jobboldalon belüli kultúrharcról és arról, konzervatív korszakban élünk-e. Interjú.

Mi egyrészt abban térünk el a szokásos politikai lexikonoktól, hogy mivel politikai vitáink gyakran történelmi alakokra és jelenségekre összpontosulnak, mi ilyeneket is tárgyalunk. Másként szólva konzervatív szemléletünknek megfelelően próbáltunk meg vitás kérdéseket és fejleményeket gondosan, körültekintően, tudományos igénnyel bemutatni. Másrészt az is nagyon fontos sajátsága enciklopédiánknak, hogy cikkeink nem annyira száraz tényeket és tárgyilagos fejtegetéseket, hanem inkább tudományosan kiérlelt, ámde személyes értékeléseket és meggyőződéseket közölnek. Arra bátorítottuk szerzőinket, hogy személyes hangon és stílusban szóljanak, hogy a tudás, amit megosztanak, személyes is legyen. (…)

Magyar politikai enciklopédia, 2019, Mathias Corvinus Collegium, Tihanyi Alapítvány, 648 oldal, 7500 forint

Kik a szerzők és miről születtek szócikkek? Miért a Polgári Magyarországért Alapítvány adta ki a kötetet? Milyen szócikkek vannak benne? Mennyire dolgozhattak szabadon a készítők? Miért Orbán Viktor írta az előszót, és vajon olvasta-e a kötetet? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Magyar Hang március 8-án megjelent 2019/10-es számában olvasható teljes interjúkból!

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,137lájkolóTetszik
1,590követőKövetés
13,792feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek