Közös kiáltvánnyal állt elő az ellenzék, ki is tűzték a Parlament kerítésére

Közös kiáltvánnyal állt elő az ellenzék, ki is tűzték a Parlament kerítésére

A Parlament vasrácsára tűzték ellenzéki képviselők a közös pontjaikat (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

20:30: Hadházy Ákosékat rendőrsorfal várta az MTVA székháza előtt. „Azért jöttünk gyalog, mert elszántak vagyunk" - mondta, majd kiragasztotta a nyolc pontot az épületre. Ezt követően megígérte, hogy visszajönnek még, majd véget ért a rendezvény, a demonstrálók elindultak haza.

18:50: Hadházy Ákosék a Bécsi úton haladnak, békés a hangulat – jelentette az ATV tudósítója. Körülbelül fél nyolckor érhetnek majd oda a Kunigunda útjára, ahol a politikus ki akarja tűzni a nyolcpontos nyilatkozatot.

18:05: A tömeg egy része elindult Hadházy Ákossal az MTVA székházához, más része egy ideig még maradt a helyszínen, illetve többen hazafelé vették az irányt. Közben az eső is rákezdett.

18:02: Azzal kapcsolatban, hogy mi történt a Parlament lépcsőjén, Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a Magyar Hangnak azt mondta, hogy a kormányőrség felszólította őket, hogy fejezzék be, amit csinálnak, mert jogellenes cselekmény és Kövér Lászlónak nem fog tetszeni

17:58: A képviselők, miután kitűzték a követeléseket, felálltak a Parlament lépcsőjén, majd közösen elénekelték a Himnuszt

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Ellenzéki politikusok és tüntetők a Kossuth térre vonulnak

17:54: Az országgyűlési képviselőket átengedték a rendőrsorfalon. Felragasztják a náluk lévő petíciót a Parlament kerítésére.

17:51: A Parlament előtt felsorakoztak a rendőrök, most ért oda a menet eleje

17:15: A tömeg ellenzéki politikusok vezetésével a Kossuth tér felé tart, tudósítóink követik az útját.

17:00: A képviselők a beszédek után a Parlamenthez indultak, hogy kifüggesszék a pontjaikat. Hadházy Ákos pedig onnan az MTVA-székház felé veszi az irányt.

16:58: Vicsek Ferenc műsorvezető felolvasta az úgynevezett „Márciusi kiáltványt”, az ellenzék közös pontjait. Ezek:

  • az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit sem;
  • mindenki egyformán részesüljön a jogokból;
  • követeljük a sajtószabadságot, bértollnokok helyett független újságírást;
  • harcolunk a szegénység és a társadalmi kiszolgáltatottság ellen;
  • az állam nem uszíthat saját polgárai ellen;
  • történelmi helyünk az európai népek közösségében van;
  • megvédjük a hazánkat, támogatjuk a magyar közösségek identitásának megőrzését;
  • mindenkinek joga van a színvonalas oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz;
  • kiállunk a tisztességes bérekért, a sztrájkjogért, harcolunk a rabszolgatörvény megsemmisítéséért;
  • követeljük a jogbiztonságot és a törvény előtti egyenlőséget;
  • fellépünk a korrupció és a közvagyon ellopása ellen.

16:50: Petőfiék vigyázó szemeiket Párizsra, „a kor progresszív Európájára” vetették – jelentette ki Jávor Benedek. Nemcsak álmodtak, de tettek is érte. A korabeli Európa friss, előremutató erőit követték, és a politikus szerint ez a céljuk nekik is. Ne egy „zsarnoki Oroszország” függésében éljünk, tegyünk a szabadságunkért – hívott fel. Nem szabad hagyni, hogy a független sajtót eltiporják, hogy helyettük „igénytelen senkik” szajkózzák a propagandát.

16:46: A műsorvezető nem mutathatja ki személyes szimpátiáját, ezért csak annyit mond, hogy most Donáth Anna következik – vezette fel a Momentum politikusát Vicsek Ferenc. Donáth szerint nem elég a „király elüldözésére buzdítani”, hanem meg kell határozni a közös értékeket, és akkor majd milliók állnak mögöttük. A téli tüntetések egyikén egy füstbomba miatt őrizetbe vett politikus másokhoz képest kifejezetten rövid beszédet mondott, át is adta gyorsan a szót a Párbeszéd EP-képviselőjének, Jávor Benedeknek.

16:40: A valaha volt legfiatalabb EP-képviselőjelöltként vezették fel Kálló Dánielt, az MSZP listáján induló, alig húszéves aktivistát. Ő felsorolta a márciusi ifjak neveit, szerinte pedig ők politizáltak a nemzetért és a jövőért, hiába nem volt könnyű dolguk. Március 15-e szerinte a fiatalság ünnepe, és elkeseríti emiatt is, hogy a generációja apatikus. De szerinte nem igaz, hogy a fiatalokat nem érdeklik a közügyek. Kálló szerint – aki egyébként a jelöltség miatt lemondott a Független Diákparlament szóvivői tisztségéről – valójában abból ábrándultak ki, ami politika címszó alatt folyik az országban. Ezért ő az MSZP listáján „belülről” akarja megváltoztatni a politikát.

16:35: Sziasztok, demokraták, sziasztok, polgártársak – így köszöntötte a tüntetőket Bősz Anett, ezzel is reagálva Orbán Viktor szavaira a „liberális birodalomról”. A Liberálisok parlamenti politikusa szerint liberális demokráciában szabadon lehet tüntetni, de ez egy illiberális demokrácia, ők mégis itt vannak. Ma nem ünnepelni jöttek, hanem jogállamot, jogegyenlőséget és demokráciát követelni. A Fidesz számára a béke és szabadság valójában azt jelenti, hogy őket mindenki békén hagyja, és szabadon garázdálkodhatnak – értékelt.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Közös ellenzéki rendezvény a Szabad sajtó útján

16:33: Az LMP-s Turcsán Szabolcs már felvetette, sokan nem értették, minek ennyi felszólaló a tüntetésre. Szerinte pedig pont ez az együttműködés a lényeg, és hogy végre ne akarják megmondani a másiknak, mit csináljon. Inkább egymást erősítve kell növekedni szerinte az „egy a tábor, egy a zászló elnyomó politikájával” szemben. „Drága és veszélyes” erőművet építünk az energiafüggetlenség helyett – sorolja a problémákat, szerinte pedig globális klímakatasztrófával állunk szemben.

16:24: Orbán Viktor ma lemerészkedett a Várból, hogy találkozzon az alattvalóival, de történt itt egy kis félreértés. Március 15. nem az önkényúr ünnepe, hanem az ön bukásának ünnepe – mondta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. Hozzátette: a márciusi ifjak nem rabságba taszították a jobbágyokat, hanem fel akarták szabadítani őket. A Fidesznek nincs 12 pontja, egy van neki: Brüsszel eltörlése. Ez az ország nem szabad, de mi egy szabad országban szeretnénk élni. Gyűlöletből nem lesz kenyér, a gyűlölet csak gyűlöletet ér. Amíg az ellenzéki pártok egymást gyűlölik, az elég is ahhoz, hogy ön hatalmon maradjon, de ma az ellenzéki pártok egy színpadon fognak állni. Nemzeti egység születik – mondta. „Én a harcot választom és nem azt nézem, hogy ki van mellettem a színpadon.”

16:16: Sok beszéd helyett sok munkára van szükség, lemondó beletörődés helyett kitartó munkára – mondta Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő. Kezdeményezte azt, hogy a pártok és a civilek üljenek össze, hogy minden szavazókörben legyenek ellenzéki szavazatszámlálók. „Azt mondják, képtelenség bármit elérni a kormány ellen. De nézzük meg Orbán Viktor mai beszédét” – fogalmazott. Hozzátette: szánalmas balfékek lennénk, ha hagynánk, hogy a közszolgálati médiában alázzanak minket. El kell még mennünk az MTVA-hoz. A rendezvény végén a Kossuth térre megyünk, hogy kitegyük az ellenzék nyolc pontját, utána pedig el fogok sétálni a Kunigunda útjára. Ma nem lesz balhé, de rövidesen blokád alá fogjuk venni a köztévét, ha odamegy nyolc képviselő, teljesen lezárják az épületet – tette hozzá. A szabad sajtó nélkül nem beszélhetünk szabad választásokról – mondta.

16:06: Fel kell építenünk egy normális, élhető Magyarországot, ez a feladatunk. Ehhez persze el kell küldenünk Orbán rendszerét – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti listavezetője. – Az autógyárak sztrájkolói az egész országnak példát mutatnak, hiszen a család megélhetését is kockáztatják – tette hozzá. Lázadjon mindenki, mert nem lehet alku az önkényuralommal. Aki most alkut köt Orbán rendszerével, a jövőt teszi tönkre. Orbán rendszerét csak úgy tudjuk tönkretenni, ha közösen dolgozunk. Az EP-választáson még külön indulunk, de nem egymás ellen, hanem Orbán ellen. Ősszel viszont már együtt kell indulnunk, aki ezt megtöri, az az ellenzék ellenzéke is lesz – fogalmazott. Szerinte azt is meg kell határozni, hogy milyen országot szeretnének, itt pedig azok lehetnek szövetségesek, akik tisztelik az emberek méltóságát. „Éljen az európai, magyar köztársaság” – mondta.

15:48: Nincs az a sötét tél, ami után nem jönne tavasz – kezdte beszédét Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke. – Drámaian kettészakadt az ország – tette hozzá. Kiemelte az összefogás fontosságát. „Tavaly április 8-án komoly leckét kaptunk, megtanulhattuk, semmi sem fontosabb, mint a közös cél. Senkinek sem lehet drágább rongy élete, mint a haza becsülete” – fogalmazott. 1848-ban is megtanulta a hatalom, hogy az összefogás veszélyes. Egy éves kemény munkába került, de mára valami történt, amitől a hatalom retteg. Itt és most létrejött a nemzeti egység.

Az önkormányzati választásra számos helyen már meg is valósult az ellenzéki összefogás a Fidesz jelöltje ellen. Ha ezeken a helyeken is sikerült, bárhol sikerülhet. Bejelentette, hogy a mozgalom segíteni fogja az EP-választáson az ellenzéki pártokat szavazatszámlálókkal, szavazatvásárlás elleni harccal, mozgósítással, cserébe azt kérik, az önkormányzati választáson majd lépjenek hátra és segítsenek megtalálni az ideális jelölteket.

Orbán Viktor meg fogja küldeni a selyemzsinórt azoknak a választókerületi vezetőknek, ahol elbuknak a polgármesterjelöltjeik. „Betilthatják a plakátolást, de titeket nem tilthatnak be, nektek ma már nem kellenek óriásplakátok, elég egy fotó, egy cikk megosztása, használjátok, mert mindenkinek joga van tudni az igazságot. Ti vagytok a szabad média. Beszéljetek a családtagjaitokkal, barátaitokkal, hogy ki az, akinek még a gázszerelőjének is több pénze van, mint az angol királynőnek” – üzente a megjelenteknek.

Sokan bíztunk Orbán Viktorban, de ma már ő az ország szégyene. Amíg ez az összefogás megmarad, faluról falura, városról városra fogjuk visszafoglalni Magyarországot. Ha összefogunk, le fogjuk győzni a korrupciót – mondta.

15:42: Újra azt kell üzennem ennek a kormánynak, hogy nem vagyunk migránsok. A háborúkban ugyanúgy a vérünket áldoztuk, mint más honfitársaink – mondta Lakatos Béla, Ács korábbi polgármestere. És hogy miért áll egy színpadra azokkal, akik korábban sokat bántották őket? Ma falopásért visznek be cigányokat a rendőrségre, miközben a fehérgalléros fideszesek milliókat lopnak. Ezért kell összefogni – tette hozzá.

15:40: Diákok felolvasták a civilek 12 pontját.

15:32: A lakhatás alapjog – hangsúlyozta Fehér Tibor (Város Mindenkié). Jelenleg is lakhatási krízis van Magyarországon – mondta. Ami mindenkit érint, ha a fizetés nagy részét a lakhatásra kell költeni.

15:26: A Szolidaritás képviseletében Káposznyák István érkezett Debrecenből. „Vallásos köntösbe bújva lopnak és hazudnak ma” – mondta. A politikának ma nem jobb és baloldalról kell szólnia, hanem az emberekről. Hozzátette: Csak összefogással lehet az elnyomók fölé kerekedni.

15:19: Országszerte megalakultak a szakszervezeti akcióegységek, akik rendszeresen akcióznak – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviseletében. Hozzátette: azt állapították meg a szakszervezeti fórumon, hogy sztrájkot jelenleg csak a versenyszférában lehet tartani. A közszolgálatban a sztrájktörvény 2011-es módosításakor olyan fékeket építettek be, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot. A tegnapi szolidaritási sztrájkjukat is minden erővel akadályozták. Meg kell állapodni a munkaadóval, ezzel próbálják ellehetetleníteni a sztrájkot. Volt, ahol eltűnt az, akivel tárgyalni kellett volna.

15:10: Szükségünk van egy új társadalmi szerződésre, ennek a hordozói a civilek lehetnek, a politizáló civilek. Ehhez bátor polgártársak kellenek – mondta Deák Dániel egyetemi tanár, civil aktivista

15:08: A Himnusszal kezdődött a rendezvény, majd Fodor Tamás színművész elszavalta Petőfi Sándortól A kutyák dalát és A farkasok dalát

Civilekkel közös ellenzéki megemlékezés kezdődött Budapesten, a Szabad sajtó útján péntek délután három órakor. Körülbelül húsz felszólaló várható.

„Nemzeti egységet!” felszólítással hívunk március 15-én a Szabad sajtó útjára minden magyar polgárt, aki számára fontos a szabad, független és demokratikus Magyarország – közölte előzetesen a Civilek a Demokráciáért csoport.

Orbán Viktor délelőtti múzeumkerti beszédéről itt olvashat.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.