„Az utolsó esélyek egyike” – Újabb tüntetés lesz az Akadémia előtt

„Az utolsó esélyek egyike” – Újabb tüntetés lesz az Akadémia előtt

Demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt Budapesten 2019. február 12-én az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) március 21-én 14 órától, aznap amikor az MTA elnöksége ülésezik, újra tüntetést szervez a magyar tudomány szabadságáért és a Magyar Tudományos Akadémia egységéért – jelentette be az érdekképviselet.

Mint arról közleményükben beszámoltak, az ADF delegációja és Lovász László az MTA elnöke hétfőn találkozott, és egyetértés volt abban, hogy a legfontosabb, hogy a kutatások nyugodt körülmények között folytatódjanak. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a kutatóhálózat egyben maradjon. Az autonóm kutatómunka a legjobban úgy biztosítható, ha a kutatóhálózat továbbra is az Akadémia felügyelete alatt marad – írták.

Ezért ismét szükségesnek tartják az Akadémia melletti nyílt megmozdulást, mivel „az MTA–ITM közelmúltbeli közös szándéknyilatkozata – amelynek elfogadása zsarolásra történt – nem tartalmaz garanciákat a dolgozók és a kutatók egzisztenciájára vonatkozóan”. Továbbá azt is hozzátették, hogy Palkovics László miniszter továbbra sem tudott arra vonatkozó érvekkel szolgálni, hogy miért van szükség átszervezésre és nem tisztázott az sem, hogy ettől miért lesz jobb, hatékonyabb a kutatómunka.

Több ezren tüntettek az MTA székháza előtt a Palkovics-terv ellen | Magyar Hang

A hétköznap délután ellenére szép tömeg érkezett az MTA-székház elé, hogy élőláncot fonjon az épület köré. Itt visszanézheti a demonstrációt.

Az akadémiai dolgozók szerint a kormányzati beavatkozás korrumpálhatja a kutatóhálózat nemzetközi presztízsét, hosszú évekre, akár egy évtizedre is elnehezítheti a bekapcsolódást a nemzetközi tudományos vérkeringésbe: azoknál a projekteknél ahol az intézményi kiválóság is döntő szempont a pályázat elbírálása során, nem valószínű, hogy egy botrányos körülmények között átszervezett kutatóhálózat eséllyel indulhat komolyabb pályázatokon.

A Menet a tudományért névre keresztelt eseménnyel szeretnék kifejezni támogatásukat az Akadémia elnöke és az elnökség irányában. Hangsúlyozták, hogy a március 21-i elnökségi ülés az egyik utolsó olyan alkalom, amikor olyan fontos elvi kérdésben, mint a kutatóhálózat kiszervezésének problémája, elvi állásfoglalás születhet.

„Végveszélyben a magyar tudományosság" | Magyar Hang

A magyar tudomány jövőjét veszélyezteti az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint: a Palkovics-modell összecsapott, átgondolatlan, és jogszabály-ellenes.

Az Akadémia székháza előtti gyülekezést követően a Lánchídon keresztül az ITM Fő utcai épülete elé vonulnak, kifejezésre juttatva azt, hogy a miniszter eljárása méltatlan és a megfogalmazott diktátum elfogadhatatlan.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma február 12-ére már hirdetett egy demonstrációt az MTA elé, akkor több ezren álltak ki az intézmény mellett. A tüntetés után pedig az elnökség elutasította Palkovics akkori feltételeit.