HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Az utolsó es...

„Az utolsó esélyek egyike” – Újabb tüntetés lesz az Akadémia előtt

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) március 21-én 14 órától, aznap amikor az MTA elnöksége ülésezik, újra tüntetést szervez a magyar tudomány szabadságáért és a Magyar Tudományos Akadémia egységéért – jelentette be az érdekképviselet.

HIRDETÉS

Mint arról közleményükben beszámoltak, az ADF delegációja és Lovász László az MTA elnöke hétfőn találkozott, és egyetértés volt abban, hogy a legfontosabb, hogy a kutatások nyugodt körülmények között folytatódjanak. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a kutatóhálózat egyben maradjon. Az autonóm kutatómunka a legjobban úgy biztosítható, ha a kutatóhálózat továbbra is az Akadémia felügyelete alatt marad – írták.

Ezért ismét szükségesnek tartják az Akadémia melletti nyílt megmozdulást, mivel „az MTA–ITM közelmúltbeli közös szándéknyilatkozata – amelynek elfogadása zsarolásra történt – nem tartalmaz garanciákat a dolgozók és a kutatók egzisztenciájára vonatkozóan”. Továbbá azt is hozzátették, hogy Palkovics László miniszter továbbra sem tudott arra vonatkozó érvekkel szolgálni, hogy miért van szükség átszervezésre és nem tisztázott az sem, hogy ettől miért lesz jobb, hatékonyabb a kutatómunka.

Több ezren tüntettek az MTA székháza előtt a Palkovics-terv ellen | Magyar Hang

A hétköznap délután ellenére szép tömeg érkezett az MTA-székház elé, hogy élőláncot fonjon az épület köré. Itt visszanézheti a demonstrációt.

Az akadémiai dolgozók szerint a kormányzati beavatkozás korrumpálhatja a kutatóhálózat nemzetközi presztízsét, hosszú évekre, akár egy évtizedre is elnehezítheti a bekapcsolódást a nemzetközi tudományos vérkeringésbe: azoknál a projekteknél ahol az intézményi kiválóság is döntő szempont a pályázat elbírálása során, nem valószínű, hogy egy botrányos körülmények között átszervezett kutatóhálózat eséllyel indulhat komolyabb pályázatokon.

HIRDETÉS

A Menet a tudományért névre keresztelt eseménnyel szeretnék kifejezni támogatásukat az Akadémia elnöke és az elnökség irányában. Hangsúlyozták, hogy a március 21-i elnökségi ülés az egyik utolsó olyan alkalom, amikor olyan fontos elvi kérdésben, mint a kutatóhálózat kiszervezésének problémája, elvi állásfoglalás születhet.

„Végveszélyben a magyar tudományosság” | Magyar Hang

A magyar tudomány jövőjét veszélyezteti az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint: a Palkovics-modell összecsapott, átgondolatlan, és jogszabály-ellenes.

Az Akadémia székháza előtti gyülekezést követően a Lánchídon keresztül az ITM Fő utcai épülete elé vonulnak, kifejezésre juttatva azt, hogy a miniszter eljárása méltatlan és a megfogalmazott diktátum elfogadhatatlan.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma február 12-ére már hirdetett egy demonstrációt az MTA elé, akkor több ezren álltak ki az intézmény mellett. A tüntetés után pedig az elnökség elutasította Palkovics akkori feltételeit.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,745lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek