HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor meghajol a CEU ügyében?

HIRDETÉS

Levélben biztosította a bajor kormányt Orbán Viktor miniszterelnök, miszerint nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban. Mindezt kedden, vagyis egyetlen nappal azt megelőzően tette, hogy az Európai Néppárt dönthet a Fidesz sorsáról.

HIRDETÉS

A 444.hu beszámolója szerint Florian Herrmann kancelláriaminiszter a Süddeutsche Zeitungnak a levélről azt mondta, abban a magyar miniszterelnök garantálta, hogy a CEU továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat. Herrmann értékelésében ez már egyértelmű jele a békülésnek.

Az ügy érdekessége csak annyi, hogy a kormány kommunikációjában eddig is állandó elem volt, hogy a CEU-t nem üldözték el Budapestről, hiszen jelenleg is működik a magyar fővárosban. Mindössze az amerikai diplomát adó képzésre nincs már lehetőség.

A Fidesz és a Néppárt: ez a harc lesz a végső? | Magyar Hang

Még az sem világos, miről is szavaznak majd a pártcsalád politikai gyűlésén délután.

A CEU maradásának ügyét Manfred Weber néppárti frakcióvezető – aki egyben az Európai Bizottság elnöki posztjára is pályázik – az egyik feltételként szabta meg ahhoz, hogy a Fidesz a közösség tagja maradhasson. Múlt heti magyarországi látogatásán is az első útja az intézménybe vezetett.

Közben a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU Angela Merkelt váltó új elnöke arról beszélt, hogy fel kellene függeszteni a délutáni ülésen a Fidesz tagságát. Annegret Kramp-Karrenbauer szerint ez lenne a jó válasz addig, amíg újra nem épül a bizalom Orbán felé – idézi a HVG a Reuterst.

HIRDETÉS

Jean-Claude Juncker a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak ugyanakkor azt mondta, hogy a Fidesz eltávolodott a kereszténydemokrata alapértékektől, ezért már két éve javasolja, hogy zárják ki az Európai Néppártból.

Frissítés: A Néppárt elnöksége a felfüggesztést javasolja

A Fidesz meghatározatlan idejű felfüggesztését javasolja az Európai Néppárt elnöksége a pártcsalád délután három órakor összeülő politikai gyűlésének – a Financial Times értesülését a Népszava szemlézte. Ezzel elvesztené szavazati jogát a magyar párt, és vezető tisztviselőket sem adhatna. A cikk szerint a Fidesznek egy sor feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy a pártcsalád tagja maradhasson. A végrehajtást egy bizottság ellenőrizné, amelynek elnökévé a belga kereszténydemokrata Herman Van Rompuyt választanák, aki korábban az EU állam- és kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöki tisztét töltötte be


HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,420lájkolóTetszik
2,544követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Magasabb minimálbért szeretne a szakszervezeti szövetség

A szakszervezeti szövetség már kezdeményezte a konzultációs fórum összehívását – tudta meg a Népszava.

Ottó és a Mezzo

Pacek a csajod