HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A nemzetbizto...

A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrortámadással

HIRDETÉS

A parlament nemzetbiztonsági bizottságában is téma lesz az új-zélandi terrorista támadás – értesült a Magyar Hang. A több tucat ember meggyilkolásával gyanúsított ausztrál férfiről ugyanis kiderült, hogy egy rövid ideig Magyarországon is megfordult.

HIRDETÉS

A Terrorelhárítási Központ (TEK) korábban azt közölte, hogy Brenton Tarrant tavaly november végén vonattal érkezett Romániából a Keleti pályaudvarra, majd néhány órával később tovább is utazott Ausztriába. Úgy tudni, hogy nem lépett kapcsolatba nálunk senkivel. A TEK ezért – mint közölték – szorosan együttműködik más országok partnerszolgálataival is a szélsőjobboldali terrorista magyarországi utazása és tartózkodása körülményeinek feltárása érdekében.

Az LMP-s Ungár Péter, mint a nemzetbiztonsági bizottság tagja kezdeményezte, hogy a lehető leghamarabb részletes tájékoztatást kapjanak az ügyről. Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke a Magyar Hang megkeresésére azt mondta, hogy jövő héten fog összeülni a bizottság és az „aktuális ügyek” napirendi pont alatt mindenképpen tájékoztatást kérnek a történtekről.

A francia filozófus, aki inspirálhatta az új-zélandi terroristát | Magyar Hang

A nagy felcserélés címmel tette közzé manifesztumát Brenton Tarrant. A gondolat fő terjesztője Renaud Camus, aki viszont visszautasítja, hogy hatással lett volna a merénylőre.

Az ausztrál Tarrant az új-zélandi Christchurchben mecsetekben nyitott tüzet és megölt ötven embert. A 444.hu vette észre, hogy Hunyadi János és Szilágyi Mihály neve is felkerült a fegyverére, a feliratok a támadó bevándorlás- és muszlimellenes nézeteihez kötődnek, Hunyadiék így 1456 és Nándorfehérvár miatt szerepelhetnek ott.

Új-Zéland bekeményít

Közben Jacinda Ardern kormányfő csütörtökön bejelentette, Új-Zéland betilt minden félautomata katonai típusú lőfegyvert, valamint gépkarabélyt – számolt be róla a BBC. A miniszterelnök szerint az ezt szabályozó új törvény április 11-én lép majd életbe. „A történelmünk örökre megváltozott. Így a törvénykezésünk is így tesz” – idézte Ardern szavait a brit közszolgálati adó.

HIRDETÉS

Az új szabályozás értelmében minden olyan kiegészítőt is betiltanak, amelyek segítségével szintén „katonai-típusú” lőfegyverré lehet átalakítani az eszközöket. Ugyancsak betiltják az ezekkel foglalkozó különféle fegyveres magazinokat is. Az új-zélandi kormányfő arról is beszélt, hogy az új törvény értelmében az ilyen fegyverek birtokosainak be kell szolgáltatniuk a náluk lévő eszközöket. A visszavásárlási mechanizmust is kidolgozzák, mindenki megkapja az adott fegyverek árát, amit le kell adniuk a hatóságoknak. A visszavásárlás nagyjából 70-140 millió dolláros költséget fog felemészteni, de, miként azt Ardern leszögezte, ez az ára annak, hogy biztonságban tudják a közösségeket, ami mindennél fontosabb, így nem kérdés, hogy vállalni kell a költségeket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,889lájkolóTetszik
2,412követőKövetés
16,779feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Döntetlen Litvániában, a továbbjutás a Fradi kezében

Meglehetősen unalmas találkozón ezúttal gól nélküli döntetlent ért el a Ferencváros az Európa-liga csoportkörbe jutásért játszott selejtező első meccsén a litván Suduva ellen. Visszavágó egy hét múlva a Groupama Arénában.