HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Éger István: ...

Éger István: Nincsenek orvosbárók

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint csak a bérek rendezése után lehet fellépni a hálapénz ellen

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti. A MOK elnökét az idén esedékes tisztújításról, orvosbárókról, korrupcióról, a hierarchia és a boríték vastagságának összefüggéseiről is kérdeztük.

HIRDETÉS

– Amikor felhívtam azzal, hogy interjút szeretnék kérni öntől, az volt az első kérdése, hogy melyik párthoz húz lapunk. Miért fontos ez?
– Időnként megjelennek bizonyos befolyásolási kísérletek a politika részéről, ezért kérdeztem. Egyébként függetlenül attól, hogy milyen politikai színezetű orgánumtól érkezik megkeresés, adok interjút. Csak jobb tudni, honnan fúj a szél.

– Az Újratervezés nevű csoport nemrég bontott zászlót, céljuk a MOK megreformálása. A programpontok között szerepel, hogy a szakorvosok alapbére öt éven belül elérje a másfél millió forintot, illetve hogy pár éven belül megszűnjön a paraszolvencia. A MOK elnöksége válaszul ráígért ezekre a célokra, és politikai motivációt sejtetett. Miért?
– Az idei év a választásról szól az orvosi kamara berkein belül: az elkövetkező hetekben választja a tagság a területi és országos küldötteket, november végén pedig az elnökséget. Kampány van. Az Újratervezés úgy viselkedik, mintha feltalálták volna a meleg vizet. Hosszú évek óta azért küzdünk, hogy normális bérek legyenek, és eltűnjön a rendszerből a hálapénz. A kettő szorosan összefügg egymással, és egyébként áttörés előtt vagyunk. Ezért is mondjuk azt, hogy a másfél milliós szakorvosi bér nem tűr halogatást. A paraszolvenciát pedig akkor lehet megszüntetni, ha az orvosok nem lesznek rászorulva. Ami a politikai vonalat illeti: a csoportban megjelent a korábbi SZDSZ, a Momentum és a Párbeszéd. Hogy nevet is említsek, Kincses Gyula, a Gyurcsány-kormány államtitkára is a csapatot erősíti. Ő az, aki elképzeléseivel romokba döntötte volna az egészségbiztosítást és az orvosi kamarát.

HIRDETÉS

– Gyenes Géza, a MOK felügyelőbizottságának elnöke, korábban főtitkára jobbikos színekben politizált, tavaly a párt egészségügyminiszter-jelöltje volt. Ez nem zavarja?
– Gyenest megválasztották a tisztségére, ehhez nincs közöm. Ha nem jól tenné a dolgát, valószínűleg távozásra szólítaná fel a MOK tagsága.

– A MOK nem hagyta jóvá az Újratervezés bejegyzési kérelmét. Miért?
– Az ügyrendjük nem teljesen szabályszerű. Ha ezen változtatnak, akkor hamarosan bejegyzik őket.

– Nemrég tragédiának nevezte, hogy az orvosok bérének idei emeléséről nem született kormánydöntés. Most elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi bruttó 455 ezres szakorvosi alapbért megtriplázza az állam. Mi történt?
– 2016 óta jelentős, 75 százalék körüli béremelést sikerült elérnünk. Nagyon alacsony bázisról jövünk fel, ez tény, és tavalyi megtorpantak a bértárgyalások, a parlamenti választás miatt. Most indul újra minden, kormányzati vezetőkkel egyeztetünk. Ígéreteket már kaptunk, a szándék és a pénz is megvan. A másfél milliós szakorvosi bér rövidesen akár realitás is lehet.

A MOK lemondott a orvosbérek azonnali rendezéséről? | Magyar Hang

A Magyar Orvosi Kamara elnöke márciusban még azt monda lapunknak, a másfél milliós szakorvosi bér bevezetése nem tűr halogatást. A Népszava értesülései szerint ugyanakkor a mai kormányülésen már csak a kamara három év alatt megvalósítandó 850 ezres bérjavaslatáról van szó.

– A bérek terén az első eredményeket a rezidensszövetség érte el azzal, hogy letétbe helyezték felmondásukat, ha nem emelik a fizetéseket. A paraszolvencia ellen pedig az Újratervezés alapjait adó 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport igyekszik fellépni. Mi lehet a magyarázat arra, hogy a MOK-tól függetlenül nagyobb esélyt látnak az érdekérvényesítésre?
– A rezidensszövetségnek felajánlottuk, hogy a kamarán belül jelenítsék meg érdekeiket. De fontosabb volt nekik a szereplés, mint hogy betagozódjanak egy hierarchikus szervezetbe. Az Újratervezés pedig meg sem kereste a MOK-ot. Ha így történt volna, akkor elmondtuk volna nekik, hogy azokért a célokért küzdünk, amelyeket ők „felfedeztek”. Egyébként a tárgyalóasztalnál mi ülünk, nem ők.

– Közel 16 éve ül a tárgyalóasztalnál. Mit tart a legfontosabb eredményének?
– A bér kérdésében 2003 óta ugyanazt hangoztatjuk, eredményt csak az utolsó évek hoztak. Már akkor azt mondtam, hogy tízezer orvos fogja elhagyni az országot, ha nem emelkedik a fizetésük. Erre a válasz az volt, hogy riogatok. Az egyik legnagyobb és legszomorúbb eredményem, hogy a kamara minden jóslata beteljesült. Két vaskos kötetet írtunk tele az elemzéseinkkel, amelyekkel mindig rámutattunk a gyenge pontokra. De többet nem tud tenni a kamara, a jogszabályok megkötik a kezünket.

– Soha nem gondoltak arra, hogy a hálapénz ellen morális alapon küzdjenek és ne kizárólag anyagi jellegű kérdésként viszonyuljanak hozzá?
– Néhány tucat embert leszámítva nem jachtvásárlásra, vagy luxuskocsikra fogadják el, hanem a lakáshitelt törlesztik belőle. A tiltást addig nem rögzíthetjük a kamarai kódexben, amíg a bérek nincsenek rendezve. Erről akár már a jövő héten döntés születhetne. Ha ez megtörténik, azonnal lépni fogunk a paraszolvencia ellen is.

HIRDETÉS

– Azért kérdeztem, mert az orvosok alacsony bére mellett az is közismert, hogy sokszor az orvosi hirearchiában elért ranggal egyenes arányban vastagszik a boríték. Lehet arra számítani, hogy az orvosbárók nemet mondanak a paraszolvenciára, csak mert a bértáblában egy csinosabb összeg szerepel?
– Nincsenek orvosbárók. Ez egy ízléstelen kifejezés. Ezt a kamara nevében kikérem magamnak. A hierarchiára alapvetően szakmai alapon van szükség, helytelen, ha ezzel visszaélnek. Ez így lesz mindig, hiszen az orvoslás tárgya az ember, nem pedig egy fadarab, vagy egy autókerék.

„Orvosbárók márpedig vannak” – nyíltan vitatják Éger István lapunkank tett állításait | Magyar Hang

Terjedelmes cikkben reagált Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének Nincsenek orvosbárók címmel lapunkban megjelent interjújára. Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát.

– Tehát a hierarchia nem determinálja a boríték vastagságát? Arra sincs példa, hogy a magánpraxisban fogadott pácienseket az állami rendszerben látják el tb-elszámolás mellett, de paraszolvenciáért? Nincs kiskassza sem, amibe a nővéreknek dobják be az aprót a „fizetős” műtétek után?
– A kiskasszáknak semmi köze ehhez. Azt pedig, hogy a magánpraxis miért nincs gondosan leválasztva a közfinanszírozott ellátásról, a jogalkotót kell megkérdezni. De ha már itt tartunk, léteznek jó példák: több olyan szülészet van országszerte, ahol az igazgató megtiltotta a választott orvosnál való szülést, így nincs mód ügyeskedésre. A rendszer nem omlott össze, senkinek nem kötelező hálapénzt fizetnie.

– Az orvosi hierarchia mennyire átitatott korrupcióval, amelyet a paraszolvencia táplál?
– A hálapénz és a korrupció összemosását helytelennek tartom. Az, hogy a paraszolvencia korrupció-e, attól függ, mikor adja oda a beteg a pénzt. Ha előre, és az orvos elfogadja, akkor mindkét fél büntethető. Ez a korrupció. Ha a beteg a kezelés után meggyógyul, és háláját ki óhajtja fejezni, az nem bűncselekmény, hanem hálapénz.

– A beteg kiszolgáltatottsági szintje függvényében valószínűleg kisebb-nagyobb összeget rá fog szánni arra, hogy ellássák. Neki puszta formalitás, hogy előre vagy utólag fizet, az előzetesen jelzett összeget.
– A kamara és a jog világában a korrupció és a hálapénz markánsan elválik egymástól. Arról biztosíthatom, hogy ha egy orvosról kiderül, hogy korrupt, arra a legszigorúbb etikai szigorral sújt le a kamara. Ugyanis ez az oka annak, hogy így lehet rólunk beszélni, hogy az orvosbáró kifejezés használatával szégyenbe tudják taszítani az egész orvostársadalmat. A paraszolvenciában csak a hatalom érdekelt, ez a kérdés ugyanis végletesen megosztja a szakmát. Ha nem így lenne, az orvostársadalmat fontos kérdésekben úgy össze lehetne rántani, mint mágnes a vasreszeléket.

– Az 1001 orvos hálapénz nélkül nem vár sem önökre, sem a jogalkotóra, hanem magán kezdi a változtatást.
– Honnan tudja ezt? És egyáltalán hányan vannak? Mert eddig én ötven névnél többet nem láttam. Ez egy virtuális csoport, ami elnevezte magát valaminek.

– A Facebook-csoportnak több mint háromezer tagja van. De függetlenül attól, hányan vannak, nem tartja példaértékűnek a törekvést?
– Példaértékű, de naivitás. Akik ezt mondják, nagyon könnyen beszélnek, mert már elmentek. A hálapénz esetekben csak a tiltás működik. Ennek előfeltétele a bérek rendezése.

– Ön fogadott el valaha hálapénzt?
– Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék, és a saját betegeim nevetnének ki. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy soha nem kértem.

– Miként jellemezné a magyar orvostársadalmat?
– Az orvosink elkötelezettek, igényesek, jó tudásúak és egyben kiégettek, reményvesztettek. Jellemző a nagy fokú apátia. A kamarának egyébként 45 ezer tagja van, közülük körülbelül 32 ezren gyógyítanak.

Zacher Gábor: A hierarchia tetején egy alfahím vagy egy alfanőstény áll | Magyar Hang

Hálapénzről, lelazulásról és a jó példák égető hiányáról beszélgettünk.

– Kérésükre a kormány úgy módosította a kamarai törvényt, hogy a tisztségekre azok is választhatók legyenek, akik zsinórban második ciklusukat töltik az adott poszton. Ezek közé tartozik ön is. Ez az egész úgy jön le, hogy a mostani vezetés pozícióban akar maradni, ami a kormányzatnak kényelmes, hiszen nem tudják felrázni az orvostársadalmat, így pedig gyenge lábakon áll az érdekérvényesítés.
– Ezt ön állítja. Megnyugtatom, engem sehol nem szeretnek, elég nagy a szám. A motivációnk más volt: a MOK-ban összesen körülbelül 200 tisztségviselő van területi és országos szinten, kilencven százalékuknak a korábbi szabályok szerint távozniuk kellene. Ennyi embert nem tudna pótolni a kamara, hiszen a legtöbben – különösen a fiatalok – nem mutatnak érdeklődést közös ügyeink iránt. Egyébként a két ciklusra való korlátozással soha nem értettünk egyet. Ha valakivel elégedett a tagság, miért ne folytathatná? Ha egy választott tisztségviselő elveszíti a bizalmat, bármikor leváltható.

HIRDETÉS

– A transzparens működés állandó témája a kritikusaiknak. Az elmúlt években két alkalommal is perelték, vagy perrel fenyegették a MOK-ot néhány közérdekű adat, köztük az ön fizetése kiadásáért.
– Nem igaz, hogy perelni kellett. 15 éve nyilvános a kamarai keresetem, mint ahogy a szervezet költségvetése is az, erről és a beszámolókról is szavaz a közgyűlés. Ez a Kunetz Zsombor rögeszméje, hogy mindenért perrel fenyeget. (Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő, a MOK elnöksége és Éger István közismert bírálója – a szerk.)

– Kunetz valóban nem perelt 2017-ben, mivel a kamara végül közlésre szánta el magát. Ráadásul ingyen, pedig elsőre csak 88 ezer forintért akart kötélnek állni. De 2011-ben még az ügyészségig kellett elmennie egy vidéki háziorvosnak, Keszthelyi Gyulának.
– Kunetz nem csak a béremre volt kíváncsi, hanem rengeteg más adatra is. Ezek összeszedése túlórát jelentett azoknak, akik ezt a munkát elvégzik, jogszabály adta lehetőségünk ezt kiszámlázni. Köztudott, hogy bruttó 1,08 millió forint a bérem, nyolc éve egy fillérrel sem emelkedett.

– Ha jelölik, indul ősszel az elnöki pozícióért?
– Erről még korai beszélni. A kérdés később lesz aktuális.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,752lájkolóTetszik
2,954követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Igaza van Simonka Györgynek, korunk vértanújának

Távlatokban gondolkodó államférfiak kellenének, de nekünk per pillanat csak a „számok hozásában” érdekelt fideszeseink vannak. Akikről mindent elmond, hogy a választókerületükben zajló társadalmi és gazdasági folyamatok szempontjából majdnem mindegy, hogy a vádlottak padján ülnek, vagy a Parlamentben.