HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elismerte a M...

Elismerte a MÁV: tényleg a BMW-gyár miatt állítják le a személyvonatokat

HIRDETÉS

Elismerte a MÁV pénteki közleményében, hogy a BMW-gyár építése miatt zárják le több nyolc hónapra Debrecen és Balmazújváros között a 108-as számú vasútvonalat. A vasúttársaság lapunknak arra a cikkére reagált, amelyben a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) szerdai Facebook-bejegyzése alapján megírtuk: nem a MÁV által közölt pályakarbantartás miatt szünetel a vasúti közlekedés a két város között, hanem a Debrecen határában épülő német autóipari óriás beruházása van a lépés hátterében. Ezért április elsejétől – egy szűk júliusi hetet leszámítva – december 14-ig vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat a megyeszékhely és Balmazújváros között.

HIRDETÉS

Mint megírtuk, a beruházás a Debrecen és a hivatalosan a városhoz tartozó Nagymacs közelében létesül. Az építkezéshez pedig a 108-as vonalon fekvő Macs megállóhelyet veszik igénybe. A vasúttársaság ezt megerősítve azt közölte: az autóbuszos pótlásra a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt van szükség. Mivel a megállóhely összes vágányát igénybe veszik, a napi három teherszállító vonatról történő rakodás miatt nincs lehetőség a személyvonatok közlekedésére.

A MÁV azzal érvel a Debrecen és Balmazújváros közötti vasúti személyforgalom leállítása mellett, hogy a legközelebbi, a célnak megfelelő bányák 150 kilométerre vannak. Onnan közúton legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésére lenne szükség a kő és kavics célba juttatásához. Ezek a járművek együttesen 5 tonna üvegházhatású széndioxidot termelnének. Továbbá óriási mértékű terhelést jelentene az útvonalak menti településeken élők számára – a nagy forgalom, az utak nagymértékű romlása, valamint a környezeti károk miatt.

Mint írták, a fejlesztésének része az is, hogy az érintett 108-as vasúti vonalat villamosítják, így az utasok sokkal korszerűbb vasúti szolgáltatást vehetnek igénybe Debrecen és Balmazújváros között. Ez azonban még odébb van. Így a vonalon április 1-jétől a vonatok csak Füzesabony és Balmazújváros között járnak majd. A város és Debrecen között pedig pótlóbuszok viszik az utasokat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,679lájkolóTetszik
2,806követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jogállamisági kérdésben vétózott Magyarország

Nem fog jogállamisági jelentést készíteni az Európai Bizottság a tagállamokról, mivel Magyarország és Lengyelország megvétózta az ezt célzó, egyébként minden más ország által támogatott előterjesztést. Varga Judit igazságügyi miniszter jelezte: ha kell, megtorpedózzák a költségvetést is.