HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Závecz: össze...

Závecz: összefogással legyőzhető Budapesten ősszel a Fidesz

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Noha májusban először az EP-választásokat rendezik meg hazánkban, azért már érzékelhető, hogy ősszel ismét az urnákhoz járulhatnak a választópolgárok, ám akkor a mindennapjaikat sokkal jobban befolyásoló önkormányzati választásokra kerül majd sor. A Népszava által megbízott ZRI Zavecz Research Intézet felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek – fővárosi, szavazati joggal rendelkezőket kérdeztek – 53 százaléka szeretné, ha Tarlós István nem újrázhatna, ugyanakkor csak 31 százalék gondolja úgy, hogy leváltható a főpolgármester. Viszont a teljes budapesti eredményeket figyelembe véve úgy tűnik, hogy ellentétben a májusi EP-választásokkal, ahol a teljes ellenzéki összefogás esetében is csak a vereség aránya változhat, addig az őszi önkormányzati voksolás esetében már a Fidesz legyőzését is eredményezheti mindez a felmérés szerint.

HIRDETÉS

Tarlós legyőzéséhez elég nagy lélektani fordulatra lenne szükség, ugyanis a mostani előrejelzés szerint a jelenlegi főpolgármester 44 százalékos támogatottsággal bír, míg ismert kihívói közül Karácsony Gergely mögött a budapestiek 38 százaléka áll, míg Puzsér Róbertnek 5 százalékos a tábora. A párttámogatások terén az már világos, hogy Karácsony mögé az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció sorakozott fel, míg az LMP és a Jobbik Puzsér Róbertet támogatja, a Momentum pedig közölte, hajlandó beállni a mögé a jelölt mögé, aki végül megnyeri az ellenzéki előválasztást.

A Závecz Intézet mérése alapján az várható, hogy az ellenzéki végső közös jelöltről döntő előválasztás második fordulójában már a budapestiek 26 százaléka biztosan, míg 22 százaléka valószínűsíthetően részt venne. Miután gyakorlatilag az összes komolyan vehető párt deklarálta, hogy kötelezőnek ismeri el magára nézve a kiválasztási folyamat végeredményét, a felmérés szerint Karácsonynak lenne nagyobb esélye Tarlóssal szemben – főleg a sok bizonytalan miatt –, míg ha Puzsér lenne a regnáló főpolgármester kihívója, akkor valamennyi ellenzéki párt hívei Tarlós maradását támogatnák.

Kamera és projektor | Magyar Hang

Amíg a politika finanszírozza a közvélemény-kutatásokat, addig a mérés nem lesz megbízható.

Amennyiben – akárcsak az EP-választáson – külön indulnak a pártok az őszi önkormányzati választáson, akkor a felmérés alapján Budapesten a Fidesz 33 százalékos összesített eredményt mutatna fel, az MSZP–DK–Párbeszéd szövetség 25 százalékot kapna, a többi kis párt pedig 1-4 százalékkal szerénykedhetne. És mindehhez jön 26 százaléknyi bizonytalan, aki nem szavaz, vagy még nem tudja, hogy melyik pártra. Viszont ha a baloldali összefogáshoz csatlakozna az LMP, akkor a Fidesz 32 százalékával szemben az összefogás négy pártja máris 33 százalékkal számolhatna – ebbe a bizonytalanok nagy része is benne lenne –, és ha ehhez a Momentum is csatlakozna, akkor az ötösfogat 36 százalékra növelhetné támogatottságát. Azaz érdemben lenne nyerési esélye.

HIRDETÉS

Érdekessége a felmérésnek, hogy a Jobbik esetleges csatlakozása a feldolgozott adatok alapján azt eredményezhetné, hogy gyengülne az ellenzék eredménye (34 százalék), nőne a Fideszé (34 százalék, míg a bizonytalanok száma elérné a 22 százalékot. A ZRI Zavecz Research Intézet szerint mindez két dolgot jelenthet: a Jobbik szavazói ez esetben nagyobb arányban voksolnának a kormánypártra, az alapvetően balra húzó budapesti bizonytalanok pedig visszahőkölnének egy teljesen közös listától.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,717lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor a sajtóját ugratja

Meglepő volt, milyen könnyen esett ki a végrehajtó hatalmi szerepéből, amikor a Fidesz pártelnökének címzett kérdést kapott.