HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kell-e a Jobb...

Kell-e a Jobbik? Szűkebb ellenzéki összefogás is győzhet Budapesten

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ha az ellenzék vissza tudná szerezni Budapestet, óriási szimbolikus győzelmet jelentene számára. Ennél is többet jelentene, ha nem csak a főpolgámesteri széket, hanem helyek többségét is elnyerné a Fővárosi Közgyűlésben – mondta a Magyar Hangnak Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője a ma közzétett kutatás kapcsán, amelyet a Hvg.hu ismertetett.

HIRDETÉS

A kutatók az elemzésben abból a lehetőségből indultak ki, hogy a főpolgármester-választást illetően – Karácsony Gergely vagy Puzsér Róbert személyében – egyetlen ellenzéki kihívója lesz a jelenlegi városvezetőnek, Tarlós Istvánnak. Nem elég azonban megnyerni a főpolgármester-választást, ahhoz, hogy Budapesten egy ellenzéki vezető igazán hatékonyan tudjon működni, a 33 fős Fővárosi Közgyűlésben is megfelelő – esetünkben ellenzéki – többségre van szüksége. A helyek nagy része (23 helyről van szó) a kerületi polgármesterversenyeken dől el, ezért az lenne a szerencsés, ha ezek nagyobb hányadában is ellenzéki jelölt győz – fejtegette a szakértő.

Budapest-minimum és átláthatóság: ezekben állapodott meg Puzsér, a Jobbik és az LMP | Magyar Hang

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, valamint Puzsér Róbert megállapodást kötnek, amelynek célja, hogy közösen dolgozzanak egy új és hiteles politikai pólus megteremtéséért, valamint egy szabadabb, igazságosabb és élhetőbb Budapestért – többek között ez is olvasható a főpolgármester-jelölt által nyilvánosságra hozott dokumentumban.

A Republikon szerint ezért a kerületi küzdelmekre is nagyobb figyelmet érdemes fordítani. Az intézet úgy látja, az idei önkormányzati választásokon Budapesten legyőzhető a Fidesz, és mind a főpolgármesteri, mind a kerületi polgármesteri versenyeket megnyerheti az ellenzék.

Persze nagy kérdés a Jobbik szerepe egy baloldali-liberális ellenzéki összefogásban, illetve a jobboldali párt szavazóinak hajlandósága. – Egy korábbi anyagunkban a megyei jogú városok polgármestereinek esélyességét firtattuk, s ezen a téren egyértelműbbnek tűnik, hogy szükség van a Jobbikkal való együttműködésre. A Jobbik a tavalyi országgyűlési választásokon a megyei jogú városokban általában jobban szerepelt a saját országos átlagánál. Ugyanez nem mondható el Budapest vonatkozásában. A fővárosban tehát a Jobbik hozzáadott értéke jóval kisebb, mint például a megyei jogú városokban – fejtegette az elemző.

HIRDETÉS

Az sem egyértelmű, ha a Jobbik nem indít jelöltet egy adott kerületben, illetve nem ő állítja ki a közös jelöltet, akkor hogyan viselkednének a szavazóik. A Republikon elképzelhetőnek tartja, hogy a Jobbik-szavazók egy része nem a baloldali-liberális vagy akár széles összefogással fellépő közös jelöltre voksolna, hanem átszavazna a fideszes polgármesterjelöltre.

Hasonló magatartást valószínűsített korábban a Závecz Research is elemzésében, bár ők csak a főpolgármesteri pozíciót vizsgálták. – Ezt most így látjuk, de ezen még sokat változtathat a Jobbik kampánya. Politikusaiknak felelősségük van abban, rá tudják-e venni a szavazóikat arra, hogy baloldali-liberális jelöltekre szavazzanak – tette hozzá Virág Andrea.

Összecsapott Karácsony és Puzsér | Magyar Hang

El lehet-e küldeni egy közvélemény-kutatót – nem szó szerint idézve – melegebb éghajlatra, kell-e tartani attól, hogy a Fidesz meghekkeli az előválasztást, megtartják-e egyáltalán annak a második fordulóját – ilyen és ehhez hasonló kérdésekről vitatkozott a főpolgármester-jelölti posztért versenyben lévő Karácsony Gergely és Puzsér Róbert.

A Republikon szerint a fővárosban a baloldali-liberális pártok önmagukban is nagy erőt képviselnek, és a csak közöttük létrejövő együttműködéssel is komoly siker érhető el. Az intézet kategorizálása szerint Budapesten 11 kerületben esélyes az ellenzék, 7 billegő kerület van (ahol a kormánypártok és az ellenzék is esélyes), és öt kerületben –  idetartozik a konzervatívabb I., V. és XII., valamint a XVI. és a XVII. kerület – pedig inkább a kormánypártoknak lehet nagyobb sanszuk.

Korábban a kormánypártok legerősebb kerületi eredménye 43 százalék volt, és mindössze hat kerületben kaptak 40 százalék felett. Ebből következően van esélye az ellenzéknek: nyilvánvalóan minél szélesebb az együttműködés, annál könnyebb megnyerni a billegő vagy nehezen nyerhető kerületeket is. Ugyanakkor az ellenzék számára esélyes kerületekben egy szűkebb összefogás is elegendő lehet a győzelemhez.

„A csata most kezdődött Budapestért” – Karácsony Gergely nyerte az előválasztás első fordulóját | Magyar Hang

C Karácsony Gergely nyerte meg az ellenzéki főpolgármesteri jelöltségért zajló előválasztás első fordulóját. A Párbeszéd politikusa a hétfő óta – egy teljes héten át – zajló voksoláson 27 598 szavazatot szerzett, maga mögött hagyva ezzel a 6535 voksot begyűjtő MSZP-s Horváth Csabát.

Nem mindegy az sem, hogy a főpolgármester-választás során csak egy vagy több ellenzéki kihívó áll majd szemben Tarlóssal. Ha csak egy kihívó van, akkor könnyebben mehet el a választás abba az irányba, hogy a Fideszről és Orbán Viktorról szóló „népszavazássá” alakul át. A választók ez esetben nem annyira a várospolitikáról, az egyes kerületi programokról mondanak véleményt, hanem általánosságban is a kormány munkájáról. Ebben az esetben könnyebben lehet mobilizálni és egységesíteni az ellenzéki szavazókat, és több az esélye annak is, hogy a Jobbik szavazói a közös jelöltekre adják le a voksukat.

Jó példát szolgáltat erre a tavaly őszi lengyel önkormányzati választás: ott is kiemelt szerepe volt a varsói polgármester-választásnak, és végül előállt az a helyzet, hogy a versengés inkább a lengyel kormányról és az Európai Unióról szólt. Az ellenzéki pártok azzal kampányoltak, hogy a lengyel kormány ki akarja vezetni az országot az unióból, és az elemzők számára is meglepően fölényes ellenzéki győzelem született. További tanulsága is volt a lengyel szavazásnak: a választók sokkal aktívabbak, ha úgy érzik, országos tétje van a választásnak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,781lájkolóTetszik
2,967követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megvan a Jobbik új vezetése

Jakab Péter elnöki posztja biztosra vehető volt. Az esti órákra az is kiderült, hogy az elnökségbe is az ő emberei kerültek be.