Kezdőlap Belföld Hodász András...

Hodász András: A mi álmainkat lopták el

Az egyház kétezer éves, nem szorul rá a politika gyámolítására – mondja interjúnkban Hodász András. Az Angyalföldön szolgáló plébános a mai magyar társadalom legnagyobb rákfenéjének azt tartja, hogy kiölték az emberekből a párbeszédkészséget (lásd még: „Boldog karácsonyt!”), és hogy sok mai tizenéves, aki ebben nőtt fel, úgy hiszi, amiben él, az a demokrácia.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang március 29-i (2019/13.) számában megjelent interjúból!

(…)

– Tételezzük fel, hogy elkezdünk keresztény országot építeni. Lehetséges ez ma Magyarországon, vagy tágabban véve Európában? Másként fogalmazva: volna esélye a kereszténységnek arra, hogy tömegek álljanak mellé?
– Azt hiszem, hogy – ahogy már az abortusz kapcsán említettük is – demokráciában ez nagyon nehéz, mert ha azzal jönne valaki, hogy nincs abortusz, nincs eutanázia, azt a netadóhoz hasonló felzúdulás követné, és az illetőt leváltanák. Ennek ellenére lehet az irányba lépéseket tenni, hogy minél több valósuljon meg a keresztény alapú tanításokból.

Beer Miklós: Nem dughatjuk homokba a fejünket | Magyar Hang

A váci püspök számára az idei karácsony fő üzenete a szegénység, kiszolgáltatottság problémájának átérzése. A teljes interjú.

– De hiszen a magyar kormány egy ideje ezt teszi. Legalábbis elméletben…
– De nem jól – lásd a fenti példát a szavaink és a cselekedeteink összhangjáról vagy éppen disszonanciájáról. Ha én dühös vagyok azért, ami ma nálunk van, többek közt épp ezért vagyok az: itt a mi álmainkat lopták el. Annak az esélyét, hogy lassan, meggyőzéssel, párbeszéddel, lépésről lépésre, ha nem is mindjárt megvalósítsuk, de legalább közelítsünk a valódi kereszténységhez. Ismétlem: a valódihoz. Amelynek része a már ugyancsak említett párbeszéd. Belegondolunk még olykor, milyen furcsa helyen élünk? Szinte már fel sem tűnik, de nem normális dolog, hogy Magyarországon hosszú évek óta nincsenek igazi politikusi viták. Hogy a választott politikusaink egyszerűen nem hajlandók válaszolni a kérdéseinkre. Vagy, ami még rosszabb és még megalázóbb, szándékosan félreértik őket. Lásd az elhíresült „boldog karácsonyt!” kívánságot.

(…)

Megbánta már, hogy elment a homoszexualitás gyógyíthatóságáról szóló műsorba? Ez a téma miért fontos az egyháznak? Tényleg keresztény ország vagyunk? Jó-e az egyháznak, hogy a politika használja a keresztény kártyát? Megtehetné az egyház, hogy markánsabban mond véleményt bizonyos társadalmi kérdésekben? Mi az idei nagyböjti fogadalma? A válaszokat keresse a Magyar Hang március 29-én megjelent 2019/13. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/13. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,569lájkolóTetszik
1,781követőKövetés
14,421feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek