Puzsér: Az MSZP nem akar előválasztást

Puzsér: Az MSZP nem akar előválasztást

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely a Válasz Online által szervezett vitán, március 13-án. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába volt beharangozva, hogy majd előválasztáson csaphat össze az ellenzéki főpolgármester-jelölti posztért Puzsér Róbert és Karácsony Gergely, a publicista szerint mára már jól látszik, hogy ez nem fog megvalósulni. Ő ugyan akarja, ám úgy érzi, hogy a szocialisták nem.

Puzsér Róbert egy pénteki háttérbeszélgetésen fejtette ki, hogy miközben már tavaly decemberben megállapodtak Molnár Zsolttal – a szocialisták budapesti elnökével –, és Karácsony Gergellyel – az előválasztás első fordulóját azóta megnyerő politikussal –, egy újabb, nyári megmérettetésről, mégsem történik érdemben semmi. (Ennek részleteiről egyébként már kampányfőnöke is beszélt a Magyar Hangnak, éppen pénteken megjelent lapszámunkban.) Szerinte a szocialisták azért nem akarják valójában a versenyt, mert nem akarnak asszisztálni egy olyan előválasztáshoz, amelynek eredményeképpen akár Puzsér Róbert lehet ősszel Tarlós István kihívója, nem pedig az általuk támogatott Karácsony Gergely. Hiszen hiába aratott jelentős győzelmet Karácsony Gergely év elején Horváth Csaba felett az első fordulóban, a baloldal azzal nem tud számolni, hogy a publicista vajon hogyan tudna mozgósítani az online tér segítségével.

– Mi akarunk előválasztást, de nem tudjuk megrendezni, mert nincs rá pénzünk – mondta Puzsér Róbert azt hangsúlyozva, hogy az MSZP-re miért is van szükség az előválasztáshoz. A szocialisták kifarolásáról szóló érzésével pedig azért állt most elő, mert – ahogy fogalmazott – nem ő akarja elvinni a balhét amiatt, ha mégsem valósul meg nyáron a második forduló.  

Felmerült természetesen a beszélgetés közben az a legutóbbi, Závecz Tibor nevéhez köthető közvélemény-kutatás, amelyben Karácsony Gergely 38 százalékon áll, míg Puzsér Róbert mindössze 5 százalékos táborral bír. A publicista szerint nem hat hónappal a választások előtt kellene ezzel revolverezni őt, mert ennek valójában csak az a célja, hogy már most őt próbálják belekényszeríteni a visszalépésbe. Ám ezt nem fogja megtenni, csak akkor lép vissza, ha Karácsony Gergellyel szemben egy előválasztáson marad alul. – 2010-ben, 2014-ben, és 2018-ban is a jelenlegi baloldal volt a NER kihívója, mégis mindhárom alkalommal kétharmados többséget szereztek a kormánypártok. Biztos, hogy nekik kell ismét kihívni a NER-t? – tette fel a kérdést.

A budapesti MSZP-t vezető Molnár Zsoltra külön is kitért, bírálva, hogy a decemberi megállapodásuk óta nem is beszéltek. A politikust NER-ügynöknek nevezte, de szerinte ezt nem azért kell elhinni, mert ő mondja, hanem azért, mert korábban Botka László, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje is ilyenekről beszélt.

A Magyar Hang a napokban már megkereste az előválasztás ügyében a Párbeszédet, ahol azt közölték, hogy szerintük jól állnak az előkészítéssel. Molnár Zsolt is azt mondta, hogy ők kitartanak amellett, hogy szeretnék megtartani az előválasztás nyári fordulóját.