HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Orvosbárók m...

„Orvosbárók márpedig vannak” – nyíltan vitatják Éger István lapunkank tett állításait

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Terjedelmes cikkben reagált Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének Nincsenek orvosbárók címmel lapunkban megjelent interjújára.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

A 444.hu által közölt írás címe Orvosbárók márpedig vannak (I.), és mindjárt az elején idézi az orvosi kamara lapunknak mondott szavait, miszeint „nincsenek orvosbárók. Ez egy ízléstelen kifejezés. Ezt a kamara nevében kikérem magamnak”. A szakértő ezzel szemben úgy látja: a betegek és az elfogulatlan egészségügyi dolgozók tapasztalatai azt mutatják, hogy orvosbárók igenis léteznek, sőt orvosoligarchák is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Olyannyira léteznek orvosbárók, hogy magát az orvosi kamara vezetéstét is átszőtték, behálózták, döntéseit befolyásolják”

– fejtegeti Kunetz, majd rátér arra, szerinte kik azok, akik kamarán belül és valószínűleg kívül is alakítják az egészségügy sorsát: Éger mellett Gyenes Géza „a szürke eminenciás”, aki különböző pozíciókban mindig vezető szerepet tölt be a kamara életében, míg Harsányi László professzor az Országos Etikai Bizottság elnöke. 

A cikk szerint Éger István hatalmát annak a – sokak által puccsnak tartott – rendkívüli ülésnek köszönheti, ahol az előző vezetést és elnököt úgy váltották le, hogy közgyűlést hívtak össze akkor, amikor a még regnáló elnök a német társszervezet elnökével tárgyalt, így a közgyűlésen nem tudott részt venni. „A siker önmagáért beszél: közel 16 éves elnöksége alatt orvosok ezrei menekültek el az országból, és a hálapénz ma már inkább valamiféle előre adandó védelmi pénzzé alakult át, amelyért a beteg legalább az alapvető gondoskodást várja” – vélekedik Kunetz, megjegyezve: Éger István és az általa vezetett orvosi kamara rendszerint megpróbálja eltussolni azokat az ügyeket, amelyek a kizsarolt hálapénzzel kapcsolatosak.

HIRDETÉS

Tabutlanítaná az egészségügyet az Újratervezés nevű orvoscsoport | Magyar Hang

Csodavárás helyett szemléletváltást, valamint a transzparencia megteremtését tűzte ki célul az egészségügyben a 2018 végén alakult Újratervezés nevű orvoscsoport, amely a Magyar Orvosi Kamara (MOK) berkein belül is hallatná hangját.

A szakértő úgy véli, a MOK gazdálkodása is meglehetősen aggályos, nem beszélve működésének átláthatóságáról. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a kamara tagjaként kellett kiperelnie a gazdálkodási adatokat, amelyek egy részét a mai napig nem kapta meg.

Gyenes Gézáról, a MOK felügyelőbízottságának elnökéről így ír: politikai hovatartozása meglehetősen jól ismert, a Jobbik egészségügyi miniszterjelöltje, valamint a Jobbik parlamenti képviselője volt, aktív pártpolitikusként töltötte be korábban a főtitkári, az alelnöki és felügyelőbizottság elnöki pozícióinak nagy részét. Kunetz az Index 2013-ban mejgelent cikke alapján felidézte azt is, hogy Gyenes „úgy nyúlt a házipénztárba, mint Micimackó a mézesbödönbe: a MOK pénztárából több alkalommal vett fel készpénzt 200-600 ezer forint értékben. A bizalom azonban – fejtegeti Kunetz – töretlen maradt és miután a fenti és sok más gazdasági anomália felfedése után az akkori MOK felügylelő bizottságának mennie kellett, Gyenes kett a Magyar Orvosi Kamara ezen testületének elnöke, és az mind a mai napig.

„Nem igaz, hogy megállt volna az elvándorlás a magyar egészségügyből” | Magyar Hang

Egy nemrég, az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű Facebook-csoportból megalakult orvoscsoport felhívást tett közzé, amelyben kijelentették, az egészségügy megmentése érdekében az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát. Lénárd Rita, a csoport egyik szóvivője lapunknak elmondta, jelenleg 51 orvos alkotja az Újratervezést, és a Magyar Orvosi Kamara tavaszi küldöttválasztására szeretnék összeállítani a konkrét programjukat, és abban bíznak, egyre többen állnak majd mögéjük.

Az egészségügyi szakértő célkeresztjébe került Harsányi László professzor, a kamara országos etikai bizottságának elnöke, a Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinika igazgatója is. Aki – állítja a cikk írója – „úgy fogad el hálapénzt, hogy tudja, a betege menthetetlen, segíteni rajta nem tud. Adott neki annak idején édesanyám is.”

HIRDETÉS

A szakértő megjegyezte azt is, hogy a nyolc fős elnökségben egy intézményvető, egy kórházi orvosigazgató, egy érsebész, egy nőgyógyász, egy traumatológus, egy gasztroenterológus és két háziorvos van, tehát „jellemzően éppen a hálapénzes területek” képviseltetik magukat a vezetésben. Nincs radiológus, vagy patológus sem, a rezidensekről, vagy szakorvosjelöltekről már nem is beszélve. Kitért arra is, hogy a MOK tagságának 1-4 százaléka aktív a szavazásokon, ez pedig elég ahhoz, hogy a szervezet tisztségviselőit újrabválasszák.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,969lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megfejtették, hogy pontosan hogyan is öregednek a kutyák

Veszélybe kerülhet a titkosítás? Saját navigációs rendszert építenének a brexit után a britek. E heti tudományos lapszemle.