Megszavazták a családvédelmi akciótervet

Megszavazták a családvédelmi akciótervet

Az Országgyûlés plenáris ülése 2019. március 18-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlament 176 igen szavazattal, 10 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett hagyta jóvá Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének javaslatát.

Kamatmentes hitel

Ennek fontos eleme, hogy 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt és gyerekvállalási támogatást 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között lehet felvenni. Ehhez az állam a kezes a kölcsön 100 százalékáig, kamatokkal együtt. A kölcsönt nyújtó bank semmilyen más biztosítékot nem kérhet az állami kezességvállaláson túl.

Orbán Viktor demográfiai csomagja nem orvosolja a probléma gyökerét, a szegénységet | Magyar Hang

A korábbi programokhoz hasonlóan elsősorban az amúgy is tehetősebb családokat támogatja.

Az MTI beszámolója szerint a kamatmentes babaváró támogatás szabadon felhasználható, házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség legalább 18, de legfeljebb 40 éves, egyikük dolgozik vagy biztosított, büntetlen előéletűek és nincs adótartozásuk. A törlesztés legfeljebb 50 ezer forint lehet, de ha úton van az első baba, a várandósság 12. hetétől felfüggeszthető a visszafizetés. Ha csak egyetlen gyermek érkezik a családba, a hitel mindenképpen kamatmentes marad, de ha három utód születik, a teljes összeget elengedi az állam.

Az autóvásárlással a mostani törvényjavaslat csak annyiban foglalkozik, hogy az így kapott támogatást adómentes bevétellé teszi. A kormányhatározatból már kiderült, a támogatást 2022 végéig lehet igényelni. Az összege maximum 2,5 millió forint, az autó árának fele lehet, ezt három évig nem lehet eladni.

Kövér László vs. Szabó Tímea

Nem telt eseménytelenül a nap előtte sem az Országházban. Az EP-választás előtti utolsó ülést tartották a Parlamentben hétfőn. A legnagyobb felháborodást az keltette, hogy Szabó Tímeától Kövér László elvette a szót, amikor a Párbeszéd politikusa azt mondta, a fideszesek két forintért az anyjukat is eladták. Az Országgyűlés elnöke felháborodott, majd kijelentette, „szégyellje magát, a parlamentben van, nem egy kocsmában”. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője közölte, szerintük tisztelni kell a gyermek-anya közötti kapcsolatot is.  Szabó Tímea közvetlenül ez előtt Pócs János ügyét emlegette. A Fidesz országgyűlési képviselője kapcsán az okozott nagy botrányt, hogy egy videóból kiderült, 11 évvel ezelőtt egy roma alkalmazottját egy kazánba zárta. Szabó közölte, hogy a Párbeszéd feliratozta a videót, elküldte az Európai Néppárt szervezeteinek.

Ezen kívül leginkább választási kampánybeszédeket tartottak az ellenzékiek. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke például napirend előtt kijelentette, nem a kormány képviselőihez, hanem a választókhoz kíván szólni.  Ezután arról beszélt, Orbán Viktor Donald Trumphoz és Erdoganhoz hasonlóan a történelemmel játszik.

Gyurcsány, Dömötör és Kocsis

„Nem állítom, hogy a magyar

kormányfő ki akarja vinni az EU-ból, de ennek a játéknak ez lehet a vége,

hívjuk Huxitnak” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.  Ezután elmondta, a DK EP-programjában is

hangsúlyos elem, hogy az EU tagállamainak meg kell alapítania az európai

egyesült államokat, amely fel tudja venni a versenyt a világ legbefolyásosabb

hatalmaival, az USA-val és Kínával. Szerinte nem el akarjuk adni a

szuverenitást, hanem másokkal közösen gyakorolni.

Tóth Bertalan, az MSZP

elnöke-frakcióvezetője azt mondta, a magyar kormány nyíltan szembemegy az

európai értékrenddel, és miközben az uniós támogatások jó részét hazahordják,

építik a diktatúrát. Tóth szerint kisodródunk az EU-ból, az MSZP-re hárul, hogy

a magyar családok érdekeit képviselje az EP-ben is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a kilépésről azt mondta, az uniós tagsággal kapcsolatos állítások áprilisi tréfának gyengék. A Gyurcsány Ferencnek adott válaszát azzal kezdte: „nem maga volt a miniszterelnök, aki szemeket lövetett ki, és még ki is tüntette a felelősöket?”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az EU-ból való kilépésre szintén azt mondta, betudják áprilisi tréfának, ez abból is a rosszabb fajta. Ezután Kövér László Kocsis Mátét is leteremtette, ugyanis a Fidesz frakcióvezetője azt mondta a házelnöknek a DK-s Arató Gergely beszólása után, hogy bevethetné állatidomári képességeit. Kövér erre közölte: „kérem, frakcióvezető úr, ön is válogassa meg a szavait!”