HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Filippov Gábo...

Filippov Gábor: A választók kritikus tömege nem látja, hogy veszített a szabadságából

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ha egy politológus nem mondja ki, hogy szerinte már nincsen demokrácia és a szabadságot veszély fenyegeti, akkor, hogy egy klasszikus idézzek, abból hasznos idióta lesz – mondta Filippov Gábor Veiszer Alinda Szombat délután című rádióműsorában a szlovák közszolgálati adón.

Az elmúlt kilenc év

Az elemző a Pátria Rádióban kijelentette, Magyarország sokkal kevésbé szabad, mint kilenc évvel ezelőtt. Ugyanakkor a választópolgárok kritikus tömege szerinte nem látja, hogy veszítettek a szabadságukból, azt hitetik el az emberekkel, hogy növekedett a létbiztonság. Ezért azonban nem lehet kárhoztatni az embereket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Nem elég az ökölrázás, eszmék is kellenek az autoriter rendszer megdöntéséhez” | Magyar Hang

A Fideszbe vetett bizalom bármikor megrendülhet, és a választók hűségét csak a hadiállapot állandósításával lehet megerősíteni – mondta Schiffer András és Lányi András. Páros interjú!

„2010 óta van egy kormány, amelyik azt ígéri, nagyobb lesz a létbiztonság, nem kell új kihívásokhoz alkalmazkodni, olyan lesz a világ holnap is, amilyennek megismerted tegnap. Ezért cserébe az állampolgárok nem annyira őrzik az absztrakt, lebegő értékeket, amikről nincs túl sok pozitív tapasztalatuk, pedig a rendszerváltás alkalmával sok mindent ígértek nekik” – mondta az elemző.

Mint Mexikó?

Szerinte a mi demokráciánk azzal a kihívással szembesült, hogy a szabadság összefügg-e a gazdasági teljesítménnyel és a létbiztonsággal. Mint mondta, 1929-ben Mexikóban hatalomra került egy a mostani, magyarhoz hasonló autokratikus rezsim, ami a 90-es évek közepén azzal szembesült, hogy az emberek nem fogadták el azt a teljesítményt, amit a rendszer nyújtott. Le is váltották őket.

HIRDETÉS

Bármilyen erősnek tűnik is a NER, az idő már nem nekik dolgozik | Magyar Hang

Bármekkora is az a kétharmad, amely hatalomban tartja ezt a rezsimet, valahogy mégis egyre erősebb az érzés, hogy napjaik, hónapjaik, éveik meg vannak számlálva.

A beszélgetés több ízben érintette a diktatórikus rendszereket. Ezekről általánosságban, több irodalmi művet is szóba hozva Filippov azt mondta, a demokráciában lemondunk a szabadságunk egy részéről, de autokráciában annak kritikus hányadát engedjük el. Megjegyezte, Kína példája ellenére biztos benne, hogy a demokrácia jobban elősegíti a gazdasági fejlődést, a jólétet, ezt mutatja az utóbbi 500 év.

Az Anna Politkovszkaja-ügy kapcsán a politológus megjegyezte, mintha Magyarországon kicsit ismétlődne a történelem. Mint ismert, az orosz újságírónőt 2006-ban saját liftjében gyilkolták meg, miután több, a hatalom számára rendkívül kínos cikket is írt. Erről további konkrétumot, példát az elemző nem mondott. Az orosz származású Filippov ugyanakkor kijelentette, Magyarország még mindig szabadabb, mint Oroszország.

Mit tehet egy politológus?

A politológus feladatáról elmondta, a normatív elkötelezettsége a demokráciánál kezdődik, tehát ki kell mondani, ha az ezzel kapcsolatos jogok sérülnek. (Tavaly augusztusban a 24.hu-n megjelent cikkében többek között úgy fogalmazott,
Magyarországon az utóbbi tíz évben leépítették a demokráciát és a jogállamiságot.) Szerinte fontos, hogy az újságírókhoz és a politológusokhoz hasonlóan a politikusok is elgondolkozzanak azon, milyen rendszerben élnek, milyen funkciót töltenek be, és eldöntsék, ez megfelelő, vagy csak díszletként működnek. Azaz, hogy fenntartói-e annak a rendszernek, ami az ő elnyomásukról is szól. Mint mondta, a decemberi ilyen szempontból ígéretes fellángolás volt, az ellenzékiek kiléptek a rendszer által nekik szabott keretekből. Ez lehet a siker első lépése. Az más kérdés, hogy ennek a rendszernek az erői tankönyvszerűen nyomták el a törekvéseket.

HIRDETÉS

Szabadságigény kontra apátia | Magyar Hang

Meg lehet-e akadályozni a Kádár-korszakhoz hasonló perverz társadalmi szerződés kialakulását?

Szerinte egy autoriter rendszer elleni harcban fontos szerep juthat a művészetnek. Éppen ezért várja, hogy ha már ilyen lett az ország, akkor a kultúránk is olyan lesz, mint a ’70-es, ’80-as években. Vár tehát egy olyan kitörési pontot, ami majd intellektuális és esztétikai tőkét is fel tud halmozni egy jobb világ érdekében.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,971lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vasárnap 11-kor jelenti be Gulyás Gergely a járvány miatti változásokat

A miniszterelnök pénteken, szokásos reggeli rádióbejelentkezésében már beszélt arról, hogy kell új korlátozásra számítani.