HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld BRFK: van vál...

BRFK: van választási csalás, nincs nyomozás

HIRDETÉS

Felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben a BRFK, habár a rendőrség számára is egyértelműen csaltak az ajánlóívekkel, értesült az Index. A DK delegáltja Oláh Lajos bukkant rá még a 2018-as választások előtt, hogy Lévai Katalin pártja, a Lendülettel és a Fidesz ajánlóívein 341 név teljes azonosságot mutat, csak éppen a hozzájuk tartozó aláírás más. A sors fura fintora, hogy Zuglóban ugyanilyen azonosságokat találtak a két párt ajánlóívein.

HIRDETÉS

A választást végül megnyerő baloldali politikus feljelentést tett a rendőrségen, amely tavaly el is kezdett nyomozni hamis magánokirat felhasználása miatt. Ám mostanra megakadt a kezdeti lendület, sőt, a BRFK bejelentette, ugyan nyilvánvalóan csalás történt, de mivel az elkövető kiléte nem állapítható meg, így a nyomozást felfüggesztik. Értik? Azt a nyomozást felfüggesztik, amelynek az az elsődleges célja, hogy kiderítse a napnál is világosabban, ki csalt…

De miért is volt, lehetett fontos a Fidesznek, hogy Lévai Anikó pártja összeszedje a választáson való induláshoz kellő 500 ajánlást? Nos, a magyarázat egyszerű, mert a sok párt miatt szétaprózódnak az ellenzéki szavazatok. Ráadásul a kamupártnak is jó, mert állami támogatáshoz jut, és itt súlyos milliókról van szó közpénzből.

Az Index által nyilvánosságra hozott rendőrségi indoklásban a BRFK a következőkkel indokolta a nyomozás felfüggesztését.

  • Kihallgatták tanúként azokat a választókat, akinek az adatai mindkét párt (Fidesz, Lendülettel) jelöltjének ívein szerepeltek. Ők mind azt mondták, hogy a Lendülettel pártról és jelöltjéről nem is hallottak, az aláírások nem is tőlük származnak.
  • A rendőrök az ajánlások gyűjtőit is kihallgatta volna, hiszen megállapította, hogy „jogellenes” volt a kitöltésük. „Ám a hamis adatokat tartalmazó ajánlóívek gyűjtőinek beazonosítása nem volt lehetséges tekintettel arra, hogy az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem.”
  • Gyanúsítottként kihallgatták Bagyó Hildát, vagyis a Lendülettel jelöltjét, ő azonban nem tett vallomást, és mivel „nem merült fel olyan információ vagy adat, amely szerint az íveket maga a jelölt töltötte volna ki, vagy tudomással bírt volna a jogellenes kitöltésükről”, megszüntették a gyanúsítását.
  • Az nem derül ki a rendőrség részletes leírásából, hogy a fideszes jelöltet, a korábban az Orbán család ügyvédjeként is dolgozó Bajkai István képviselőt kihallgatták volna az ügyben.
  • A rendőrség az indokolásban mindvégig 341 azonos ajánlásról ír – ez szerepelt ugyanis a feljelentésben –, ám annak nincs nyoma, hogy a rendőrség átvizsgálta volna a Fidesz és a Lendülettel összes ajánlóívét, hogy kiderüljön, valóban hány problémás ajánlást számolt a rendőrség.

A rendőrség döntését a portálnak Oláh Lajos elképesztőnek nevezte, és jelezte, hogy panasszal élnek az ügyészségnél, és részletes jelentést írnak az esetről az EBESZ-nek.

HIRDETÉS

„Ma Magyarországon a rendőrség nem engedi, hogy a Fidesszel kapcsolatos választási csalásokat kivizsgálják. Úgy készülünk az idén két választásra, hogy a Fidesz tudja, hogy mindent megtehet, mert úgyis el lesz sikálva” – jelentette ki Oláh Lajos.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,183lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: egyelőre csúszik a balkáni bővítés

A brüsszeli EU-csúcs első napján döntöttek a tagállamok arról, hogy jóváhagyják a módosított brexit-szerződést. Vita volt a költségvetésről és elítélték Törökországot. A magyar álláspont nem ismert.