Már megint emelkedtek a képviselői bérek, már 70 százalék fölött járnak öt év alatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképesztő, hogy amellett, amikor arra hivatkozva, miszerint a parlamenti képviselők bérét évek óta nem emelték, sikerült a honanyák és honatyák fizetését felzárkóztatni. Ez annyira jól sikerült az Mfor.hu cikke szerint, hogy február után újra emelkedtek a bérek, így sok képviselőnek 70-77 százalékkal nőtt a havi apanázsa 2014 óta, miközben az országos átlagos bruttó bér 54,9 százalékkal emelkedett ezen időszak alatt.

Hogy kik azok, akik ebben a „szerény” emelésben részesedtek? Nos, a házelnök, Kövér László fizetése 2,4 millió forintról 2,67 millióra emelkedett – ez majdnem nyolcszor több az országos átlagnál –, míg a frakcióvezetők fizetése a februári 1,78 millió után 1,979 millióra nőtt, illetve a hivatalos adatok alapján a legkevesebbet kereső országgyűlési képviselők bére 891 ezer forintos bruttója 989 700 forintra kúszott fel. Persze, ha valamelyikük mondjuk kormányzati szerepet is vállal, máris más összeg kerül utalásra hó elején, ráadásul a miniszteri javadalmazás 1,8 millióról majdnem havi 2 millió forintra emelkedett márciustól.

Nyilván nem légből kapott lenne az az elvárás, hogy ezért a nem csekély havi illetményért legalább dolgozzanak meg a képviselők. Nos, úgy tűnik, ezt legfeljebb mi érezzük így, hiszen a honanyák és honatyák negyede, összesen negyvenhét képviselő – két jobbikos, két KDNP-s és negyvenhárom fideszes – neve mellett az szerepel a hivatalos kimutatásokban, hogy nulla darab felszólalás és egyéni indítvány fűződik hozzájuk tavaly május óta. Persze ne legyünk teljesen igazságtalanok, hiszen a képviselők nemcsak az Országházban, de a választói körzetében is tevékenykedhetnek, persze ennek azért elég nehéz utánanézni.

Ami viszont egészen megdöbbentő adat, hogy van olyan, 2014-től parlamenti képviselőként mostantól bruttó 1,2 és 1,7 millió forint közötti fizetéssel, aki azóta, azaz öt esztendeje szótlanul üli végig az üléseket. Hogy ők kik? Nos itt a tekintélyes névsor: Bíró Márk (ő 2010 óta), Kubatov Gábor (2007 óta), valamint Farkas Flórián (2013) és Simonka György, ráadásul utóbbi kettő egyéb munkássága miatt különböző szinteken, különböző nyomozások zajlanak. Persze ettől még a képviselői „munkájukért” jár a fizetés…

Persze

mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalon azért vannak olyanok,

akik pontosan tudják, a fizetésükért tenni is kell valamit. Ebből

a szempontból a legaktívabb idén a KDNP-s Rétvári Bence volt 62

felszólalással, mögötte a jobbikos Z. Kárpát Dániel szerepel

41, majd a szintén KDNP-s Nacsa Lőrinc 29 felszólalással. A

Fidesz padsoraiból Völner Pál hangját lehetett a legtöbbször

hallani 2019-ben, összesen 26-szor, a DK soraiból Gréczy Zsolt 25,

a Párbeszédből Tordai Bence 21, az LMP-ből Csárdi Antal 18, az

MSZP-ből pedig Korózs Lajos 14 felszólalással szerepel a

legaktívabb képviselők listáján. Az

önálló

indítványok terén viszont

az ellenzék eddig toronymagasan vezet, a képzeletbeli dobogó

legfelső fokára a

jobbikos Lukács László György állhat

fel – idén

109 indítvány –,

a

második párttársa,

Gyöngyösi Márton –

81 indítvány –,

míg a szocialista Mesterházy

Attila lett

a harmadik 64

idei indítvánnyal.