HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Már megint em...

Már megint emelkedtek a képviselői bérek, már 70 százalék fölött járnak öt év alatt

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Elképesztő, hogy amellett, amikor arra hivatkozva, miszerint a parlamenti képviselők bérét évek óta nem emelték, sikerült a honanyák és honatyák fizetését felzárkóztatni. Ez annyira jól sikerült az Mfor.hu cikke szerint, hogy február után újra emelkedtek a bérek, így sok képviselőnek 70-77 százalékkal nőtt a havi apanázsa 2014 óta, miközben az országos átlagos bruttó bér 54,9 százalékkal emelkedett ezen időszak alatt.

HIRDETÉS

Hogy kik azok, akik ebben a „szerény” emelésben részesedtek? Nos, a házelnök, Kövér László fizetése 2,4 millió forintról 2,67 millióra emelkedett – ez majdnem nyolcszor több az országos átlagnál –, míg a frakcióvezetők fizetése a februári 1,78 millió után 1,979 millióra nőtt, illetve a hivatalos adatok alapján a legkevesebbet kereső országgyűlési képviselők bére 891 ezer forintos bruttója 989 700 forintra kúszott fel. Persze, ha valamelyikük mondjuk kormányzati szerepet is vállal, máris más összeg kerül utalásra hó elején, ráadásul a miniszteri javadalmazás 1,8 millióról majdnem havi 2 millió forintra emelkedett márciustól.

Nyilván nem légből kapott lenne az az elvárás, hogy ezért a nem csekély havi illetményért legalább dolgozzanak meg a képviselők. Nos, úgy tűnik, ezt legfeljebb mi érezzük így, hiszen a honanyák és honatyák negyede, összesen negyvenhét képviselő – két jobbikos, két KDNP-s és negyvenhárom fideszes – neve mellett az szerepel a hivatalos kimutatásokban, hogy nulla darab felszólalás és egyéni indítvány fűződik hozzájuk tavaly május óta. Persze ne legyünk teljesen igazságtalanok, hiszen a képviselők nemcsak az Országházban, de a választói körzetében is tevékenykedhetnek, persze ennek azért elég nehéz utánanézni.

Ami viszont egészen megdöbbentő adat, hogy van olyan, 2014-től parlamenti képviselőként mostantól bruttó 1,2 és 1,7 millió forint közötti fizetéssel, aki azóta, azaz öt esztendeje szótlanul üli végig az üléseket. Hogy ők kik? Nos itt a tekintélyes névsor: Bíró Márk (ő 2010 óta), Kubatov Gábor (2007 óta), valamint Farkas Flórián (2013) és Simonka György, ráadásul utóbbi kettő egyéb munkássága miatt különböző szinteken, különböző nyomozások zajlanak. Persze ettől még a képviselői „munkájukért” jár a fizetés…

HIRDETÉS

Persze mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalon azért vannak olyanok, akik pontosan tudják, a fizetésükért tenni is kell valamit. Ebből a szempontból a legaktívabb idén a KDNP-s Rétvári Bence volt 62 felszólalással, mögötte a jobbikos Z. Kárpát Dániel szerepel 41, majd a szintén KDNP-s Nacsa Lőrinc 29 felszólalással. A Fidesz padsoraiból Völner Pál hangját lehetett a legtöbbször hallani 2019-ben, összesen 26-szor, a DK soraiból Gréczy Zsolt 25, a Párbeszédből Tordai Bence 21, az LMP-ből Csárdi Antal 18, az MSZP-ből pedig Korózs Lajos 14 felszólalással szerepel a legaktívabb képviselők listáján. Az önálló indítványok terén viszont az ellenzék eddig toronymagasan vezet, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a jobbikos Lukács László György állhat fel – idén 109 indítvány –, a második párttársa, Gyöngyösi Márton – 81 indítvány –, míg a szocialista Mesterházy Attila lett a harmadik 64 idei indítvánnyal.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,709lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ennél többet a bérlők már nem nagyon tudnak fizetni

Még nőnek ugyan az albérleti díjak, de a szakértő szerint lassan elérjük a csúcsot. Néhány kerületben és nagyvárosban már nem emelkednek az árak.

Pénz semmiért