Kevesebb fiatal szeretne rendőrnek tanulni

Kevesebb fiatal szeretne rendőrnek tanulni

Több mint 800 próbaidős rendőr eskütétele 2015-be (Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadára, sőt van, ahol negyedére esett vissza az elmúlt években a rendészeti szakgimnáziumokba jelentkező fiatalok száma – tudta meg a Magyar Hang. Habár az erős csökkenést mutató tendencia mögött nyilvánvalóan számtalan ok meghúzódik, a jelenleg is a pályán lévők tapasztalatai szerint sokakat riaszt az a kilátás, hogy otthonuktól távol, a határkerítés mellett kell majd szolgálatot teljesíteniük.

Hosszú évek óta a Miskolcon, illetve Adyligeten működő rendészeti szakgimnázium vonzza a legtöbb olyan fiatalt a hazánkban működő négy ilyen intézmény közül, akik 18 éves koruk környékén úgy döntenek, hogy ezt a képesítést megszerezve szeretnének a rendőri pályára lépni. A szakgimnáziumokba azok jelentkezhetnek, akik már betöltötték vagy éppen betöltik a felnőtté válási korhatárt, leérettségiztek – vagy éppen megszerzik a bizonyítványt –, illetve a hivatásos szolgálattal járó kötelezettségeket is elfogadják.

A Magyar Hang értesülései szerint azonban az elmúlt években szinte mindenhol évről évre látványosan csökkent a jelentkezők száma, ezt pedig az Országos Rendőr-főkapitányságtól kikért adatok is alátámasztják (a friss számokról az Alfahír is beszámolt). Miskolcon például 2015-ben még 1281 fiatal jelentkezett az intézménybe, az azóta eltelt esztendők alatt viszont ez a szám folyamatosan csökkent. Olyannyira, hogy a nemrég lezárult felvételi eljárás után az derült ki, idén mindössze 303-an szerettek volna a szakgimnáziumban tanulni. Kevesebb mint negyedannyian a néhány évvel ezelőttinél.

Paksra mennek pénzt keresni a rendőrök | Magyar Hang

Egyre több fiatal rendőr hagyja el a pályát, miután szembesülnek vele, hogy például biztonsági őrként járőri fizetésük többszörösét kereshetik meg – értesült lapunk.

A másik nagyobb létszámmal működő intézmény, az adyligeti szakgimnázium sem dicsekedhet sokkal jobb eredményekkel. Ott 2016-ban még ugyancsak valamivel ezer fő felett jelentkeztek – egészen pontosan 1043-an –, idén azonban már csak 276 fiatal nyújtotta be felvételi lapját. Ennél az intézménynél is nagyjából negyedére esett vissza az érdeklődés pár év alatt.

Körmenden és Szegeden is működik rendészeti szakgimnázium, ott ennyire drasztikus csökkenés ugyan nem figyelhető meg, ám a számok azért erőteljesen lejtmenetben vannak. Mindkét intézmény 430–450 jelentkezővel büszkélkedhetett még 2015-ben, míg idén már csak nagyjából 150-150-en szeretnének ott tanulni. Ez tehát nagyjából harmadannyi fiatal.

Nyilvánvalóan számos okra vezethető vissza az érdeklődés csökkenése, kezdve azzal, hogy a felsőoktatásba jelentkezők száma is alapvetően lefelé tartó tendenciát mutat. Ám a rendőri pálya csábító ereje kapcsán folytatott beszélgetések közben felmerült egy-két visszatérő ok. Az egyik a fizetések színvonala, illetve az emellett ledolgozott túlórák száma, a túlmunka ugyanis szinte borítékolható az egyenruhásoknál. A másik pedig a határőrizet. Sokan elmondták, hogy tapasztalataik szerint a fiatalok tartanak attól, hogy miután felszerelnek, az otthonuktól adott esetben akár több száz kilométerre fekvő déli határhoz vezénylik le őket a kerítés őrzésére.

A Tolna megyei rendőrök több mint öt százaléka szerelt le | Magyar Hang

A rendőröknek az is álomfizetés, amiért a régi biztonsági őrök sztrájkkal fenyegetnek Pakson.

Érdekes fejlemény egyébként, hogy éppen a napokban tette közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság toborzó plakátjain is szereplő, vagyis reklámarcnak is nevezett fiatalember, hogy hat év után elhagyja a testületet. Amit azzal indokolt, hogy a járőri fizetéséből nem tud megélni; egy zárt Facebook-csoportba feltöltött búcsúzója szerint „sajnos ki kell mondani, hogy már nem kedvező a rendőri pálya”.

Néhány hete pedig lapunk azt is megírta, hogy egyre több fiatal rendőr hagyja el a pályát, miután szembesülnek vele, hogy például biztonsági őrként járőri fizetésük többszörösét kereshetik meg.

Gulyás Gergely a Kormányinfón reagált lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére is

Mint a rendőrhiánnyal, illetve az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban a Magyar Hang kérdésére csütörtökön felidézte: 2010-ben mintegy hatezerrel kevesebb rendőr volt szolgálatban, jelenleg 39 ezer rendőr van állományban. – Pintér Sándor belügyminiszter 42 ezer rendőrt szeretne. Lesz béremelés, mert hiába emeltek eddig, máshol is emelkedtek a fizetések. Az oktatást is meg szeretnék erősíteni, életpályát akarnak kialakítani, akár szolgálati lakásokkal is – mondta, megjegyezve: ennek konkrét mértékéről a költségvetés benyújtásakor, várhatóan május 28-a után tudnak majd tájékoztatni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.