HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A baloldal és...

A baloldal és a Momentum megállapodott Budapesten a polgármesterjelöltekben

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Felosztotta egymás között az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Momentum a fővárosi kerületeket, vagyis eldöntötték, hogy hol és kit fognak indítani közösen a polgármesteri posztért. Az LMP és a Jobbik ebből kimaradt, de a zöldpárt csatlakozásáról még nem tettek le, van is még olyan kerület, amelyet felajánlanának nekik.

Politikatörténeti pillanatnak nevezte szombaton Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, hogy négy párt – a szocialisták mellett a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Momentum – meg tudott állapodni az őszi önkormányzati választásokra Budapesten. Ez azt jelenti, hogy megvannak már azok a jelöltek, akik harcba szállnak majd a polgármesteri posztokért, és őket mindannyian támogatják is. Az MSZP tíz kerületben adja majd a jelöltet, ők – Molnár Zsolt szavai szerint – a felelősséggel és lehetősséggel élni és nem visszaélni fognak. – Mint a 300 spártai fognak küzdeni azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ők győzni is fognak – fogalmazott.

HIRDETÉS

A DK hat kerületben nevezhetett meg jelöltet. Gy. Németh Erzsébet elnökségi tag szerint a céljuk, hogy egyesítsék azokat a budapesti szavazókat, akik nem akarnak tovább egy Tarlós István vezette városban élni. Egy olyan várost szeretnének, ahol jobb lesz élni.

A szocialistákkal szövetséges Párbeszédnek is jutottak kerületek, mégpedig kettő. Béres András, a párt elnökségi tagja arról beszélt, hogy Budapest változást akar, ezért kutya kötlességük egy olyan modellt kitalálni, amelyben a fővárosiaknak lehetőségük van leváltani a Fideszt.

Érdekes, hogy a baloldali tömbhöz csatlakozott a korábban még éppen ellenük is létrejött Momentum. Donáth Anna alelnök ezt azzal indokolta, hogy céljuk hidat képezni azok között a civilek és pártok között, amelyek le akarják bontani a nemzeti együttműködés rendszerét. Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a megállapodásnak nem részese minden ellenzéki párt, de azért még bízik benne, hogy szélesedni fog ez szövetség.

HIRDETÉS

Az összefogásból kimaradt az ellenzéki pártok közül az LMP és a Jobbik is, akik már felsorakoztak Puzsér Róbert és az általa kívánt új centrum mögé. Molnár Zsolt szerint az LMP-t mindenképpen várják a szövetségükbe, de az elmúlt időszak tárgyalási nem jutottak olyan szintre, amely budapesti megállapodást hozott volna. A 23 kerület többségében a helyi LMP-vel vannak egyeztetések, és bíznak benne, hogy végül a párt csatlakozik hozzájuk. A Jobbik kapcsán úgy döntöttek, hogy helyi szinten lehet velük egyeztetni, polgármesteri szintű megállapodásra azonban nem látnak esélyt.

„Ez a megállapodás nem a változást és nem az ellenzéki győzelmet szolgálja”

Gyorsan meg is érkezett a Jobbik, az LMP, és Puzsér csapatának reakciója. Mint írták, szomorúan veszik tudomásul, hogy „Budapesten az MSZP és a DK tudatosan az ellenzék megosztására játszik”. Nem beszélnek programról, nem egyeztetnek Budapest jövőjéről, hanem kizárólag pozíciókkal seftelnek. Ezzel ellehetetlenítik a teljes ellenzéki együttműködést. Szerintük a most bemutatott polgármesterjelöltekkel és a mögöttük álló pártszövetséggel nem lehet leváltani a Fideszt, hiszen éppen ők okozták a kétharmadot. – Ez a megállapodás nem a változást és nem az ellenzéki győzelmet szolgálja, hanem a parkolási maffiát és a korrupt szocialista világ túlélését – közölték. Azt külön elkeserítőnek nevezték, hogy ebben részt vesz a Momentum. Pedig szerintük a párt támogatói centrum szavazók, azt gondolják, hogy ezért velük kellene a Momentumnak együttműködnie. – Sajnáljuk, hogy a kapzsiság győzött az elvek felett – írták.

A fővárosi kerületekben az alábbi polgármesterjelölteket indítaná közösen a négy párt:

I. V. Naszályi Márta (Párbeszéd)

II. Őrsi Gergely, az MSZP önkormányzati képviselője (MSZP)

HIRDETÉS

III. Kiss László korábbi országgyűlési képviselője (MSZP)

IV. Déri Tibor (Momentum)

V. Tüttő Kata, korábbi fővárosi képvisel (MSZP)

VI. Soproni Tamás (Momentum)

VII. Niedermüller Péter, leköszönő európai parlamenti képviselő (DK)

VIII. Felkérték Pikó András civil szervezeti vezetőt (Momentum)

IX. Egyelőre nincs jelölt (Párbeszéd)

X. Somlyódi Csaba (MSZP)

HIRDETÉS

XI. László Imre, országgyűlési képviselő (DK)

XII. Élő Norbert, pénzügyi közgazdász (DK)

XIII. Tóth József, jelenlegi polgármester (MSZP)

XIV. Horváth Csaba, korábbi főpolgármester-helyettes (MSZP)

XV. Németh Angéla, jelenlegi polgármester (DK)

XVI. Nemes Gábor, korábbi szakszervezeti vezető (DK)

XVII. Gy. Németh Erzsébet, fővárosi képviselő (DK)

XVIII. Szaniszló Sándor, jelenlegi fővárosi képviselő (MSZP)

XIX. Gajda Péter, jelenlegi polgármester (MSZP)

XX. Szabados Ákos, korábban MSZP-s, most független polgármester (MSZP)

XXI. Takács Mónika, a Munkásotthon vezetője (MSZP)

XXII. Havasi Gábor (Momentum)

XXIII. Nyitott kerület (Momentum)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,774lájkolóTetszik
3,173követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A kevélység – A Fidesz és Orbán hét főbűne, 1. rész

2020-ra eljutottunk oda, hogy Orbán Viktor a Nyugat–Kelet-tengelyen teljes sikerrel mosta át a magyarok, de különösen a Fideszt támogató magyarok agyát.

Ahogy lehet