Kezdőlap Belföld Kukorelly End...

Kukorelly Endre: Tessék lelkesedni!

A magyar társadalom éppoly érzékeny és szolidáris, mint bármelyik a legjobbak közül, úriember nem zsidózik, a többieknek meg tilos: Kukorelly Endre író 67 évesen is rendületlenül bízik a normalitásban, holott sokszor – például az új Hír Tv-ben – ennek ellenkezőjével kell szembesülnie. Most egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj újraalapítására, mondván, az állami művészeti díjazást örökre el kell felejteni. Az LMP volt képviselőjével fociról, végzetes megosztottságunkról és az értelmiség apátiájáról is beszélgettünk.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang április 5-i (2019/14.) számában olvasható interjúból!

– Kikaptunk a szlovákoktól, de megvertük a horvátokat. Most akkor sírjunk vagy nevessünk, avagy meddig adjunk esélyt a magyar focinak?
– Nagy és sokkal fontosabb téma annál, ahogy „lefocizzuk”. Mint minden, elsősorban lelki ügy a futball. A lélek ügye, és látványosan kiül rá a magyarok lelkiállapota, erkölcsi állapota. Sebaj, fessük az arcunkra a trikolórt, fenékig ürítve az identitással járó keserű poharat. Nincs katasztrófa, de ennél sokkal több a minimum. Sokkal, de sokkal jobb kell. Szebb, dicsőbb, nagyszerűbb. Katarzis.

Hol csúszott félre a magyar rendszerváltás, hová jutottunk mostanra? | Magyar Hang

Körkérdés közállapotainkról harminc évvel a rendszerváltozás után.

Most nem „csak a fociról” beszélek, mert sorolj kemény tényezőket – GDP, öngyilkosság, fogkrémhasználat –, amelyekben a horvát meccs előtti világranglista 52. helyénél jobban állunk. Karácsony előtt jelent meg a Kalligramnál a Pálya, avagy Nyugi, dagi, nem csak a foci van a világon című könyvem, nem mondom fel, viszont ha egyesek pofákat kezdenek vágni pusztán a téma miatt, mások meg ellenkezőleg, elismerően pillognak rám, az súlyos betegség jele.

(…)

– Hová tűntek vajon azok a gondolkodó emberek, értelmiségiek, főként a polgári-konzervatív oldalról, akik csalódtak az eddig hatalmon levőkben? Apátia van vagy ennél jobb a helyzet, csupán kivárás?
– Közöny tombol. Kívülről közönyös, belül tombol – a legrosszabb variáció. Tessék szép barátságosan ügyekért lelkesedni! Tessék sokat olvasni Platón Szókratészét!

(…)

György Zsombor és Lakner Dávid interjúja

Tényleg két Magyarország létezik? Miért „melegítené fel” a Baumgarten-díjat, és érdekli-e ez a társadalmat? Mit gondol Döbrentei Kornél és Takaró Mihály díjazásáról? Az igazságérzet nem szól az ellen, hogy abban a Hír Tv-s Szabadfogásban szerepeljen, amit másoktól vettek el? Van-e ott lehetőség a normális párbeszédre és van-e értelme? LMP-sként bent ült a parlamentben, adna még esélyt a pártnak? Mi alapján választana ma pártot, főpolgármestert? Érkezhet-e itthon is a semmiből egy Caputová, vagy menekül a politikától mindenki, amerre lát? A válaszokat keresse a Magyar Hang április 5-én megjelent 2019/14. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/14. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,569lájkolóTetszik
1,781követőKövetés
14,421feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek