HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A Hős utcában...

A Hős utcában „igazából az önkormányzat áll a rendetlenség pártján”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Veled is megtörténhet címmel tartott egyfajta nyilvános együttgondolkodást és szolidaritási akciót szombaton a Hős utcában tevékenykedő Kontúr Közhasznú Egyesület és a józsefvárosi civileket tömörítő C8. A Kőbánya szívében megtartott rendezvény címe arra utalt, hogy nem csak a szanálásra ítélt Hős utca lakóival, vagy az ott jelenlévő civilekkel fordulhat elő, hogy egyszer csak az utcára teszik őket, hanem tulajdonképpen bárkivel. Hogy ez mennyire így van, arra épp ez a beszélgetés volt az egyik legjobb bizonyíték.

A beszélgetés azzal indult, hogy a szereplők ismertették, hogy kerületükben mit is hozott magával az ő civilségük. Kőbányán például ezt: – Amint a Kontúr elkezdett lakhatással is foglalkozni, nem csak gyerekekkel, elindult egy folyamat, ami a közönnyel, majd az önkormányzat részéről a Kontúr által bérelt hely felmondásával végződött. Mi lettünk a rossz civilek úgymond.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mit tehet a civil?

Pedig egy ottani lakó elmondása szerint igenis kellenek a Hős utcába a civilek, mert máshonnan nem kapnak segítséget, de hivatalos tájékoztatást sem például arról, hogy a közeljövőben szanálás lesz.

Hiába élnek Budapest szívében, a civilek nélkül még mozgólépcsőt sem látnának | Magyar Hang

Hamarosan mennie kell a Hős utcából az ottaniakon évek óta segítő Kontúr Közhasznú Egyesületnek. A lakókat bezárja a szegénység.

Csodálkozva, fejcsóválva hallgatták ezt a józsefvárosiak, akiknek egyik képviselője, Pikó András úgy látja: ma már mindenhol szükség van trükkös és okos civil szervezetekre, amelyek nagy zajt csapnak. Később vissza is kanyarodott ehhez a témához, amikor elmondta: ők soha sem kérnek az önkormányzattól, hiszen annak kötelessége jó szolgáltatást nyújtani, ezért aztán vicces, vagy provokatív akciókkal harcolják ki a céljaik elérését. Példaként azokat a „próbavécézéseket” említette, amelynek során a közösségi oldalakon rávilágítottak arra, hogy az önkormányzat egyszerűen nem foglalkozik a nyilvános illemhelyek üzembe helyezésével – feltehetően azért, mert „csak a gondot látták benne”. A C8 akcióinak köszönhetően végül, ha nagy nehezen is, de lépni kényszerültek az ügyben. 

HIRDETÉS

„Magunkra hagytak bennünket”

Ez persze nem lesz ennyire egyszerű a Hős utcában, mert szinte mindenkiben az a kép él a Budapest közepén fekvő nyomortelepről, hogy ott mindenki drogos – ehhez persze hozzájárulnak az időközönként megejtett, látványos razziák is. Így aztán Kőbánya-szerte is sokakban az a kép él, hogy az itt élők, csak követelőznek: jó helyen fekvő cserelakás kell nekik, meg persze sok pénz a lakásukért. 

– Én ebbe belecsöppentem, egy olyan közegben vagyok kénytelen élni, ahol egyre jobban elterjed a drog, közben mi ugyan próbálunk normális életet élni, de hát magunkra hagytak bennünket – panaszolta egy Hős utcai, aki szerint ennek az egyik legplasztikusabb jele, hogy hiába fizetik a közös költséget, azért ők semmilyen szolgáltatást nem kapnak.

„Így lehet drogtanyává degradálni egy telepet” – Segíthet-e a Hős utcán a kerítés? | Magyar Hang

Ahhoz, hogy ilyen súlyos helyzet alakuljon ki, engedni kellett például a többmilliós tartozások felhalmozását is – mondják a lakók. Riport.

Az egyik X. kerületbe kijáró segítő leírta, hogy hogy is néz ez ki. Az itteni tartozások lassan húsz éve halmozódnak, a társasház pedig nem indított bírósági eljárásokat ezeknek a behajtására, így aztán csőd közelébe került a Hős utca két hírhedtté vált háztömbje. A hatalmas mínuszhoz maga az önkormányzat is „tetemes mértékben” hozzájárult, mégpedig azzal, hogy felújításokat végzett itt, amiket megelőlegezett az ott élőknek, majd az előlegeket lelakta. – Ebből kifolyólag az önkormányzat a saját bérleményei után nem fizet közös költséget. El lehet képzelni ezek után, hogy milyen a pénzügyi helyzet azok után, hogy Kőbányának 50 százaléknál nagyobb most már a tulajdona a Hős utcában, és még most is csak lelakja a 2017-es dúcolási munkákat. 

HIRDETÉS

Stiklik a homályban

Nem kellett elképzelni, a civilek ugyanis elmondták, hogy néz ez ki a mindennapokban: ezek a húzások vezetnek oda, hogy mélységesen eladósodik a társasház, nincsen pénz semmire, például világításra sem. És meg is érkeztünk a bűnözéshez: amihez nagymértékben hozzájárul, hogy a Hős utca folyosóin nem lehet látni semmit. 

A Kontúr Közhasznú Egyesület és a C8 közös fóruma 2019. április 6-án (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)
A Kontúr Közhasznú Egyesület és a C8 közös fóruma 2019. április 6-án (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)

Így aztán hiába foglalkozik a Hős utcában élőknek csak a töredéke kábítószerrel, nyugodtan folytathatják a homályban a stiklijeiket. De ennek, ahogyan a felhalmozódó szemétnek, vagy az adósságnak is – folytatja a segítő – könnyűszerrel véget vethetett volna az önkormányzat, ha már a a kezdetekkor határozottan fellép a jelenség ellen.

Félrenéző önkormányzat, elosztó házmester

– Akkor ma már nem itt tartanánk – foglalta össze. Később kiderült: a „nyolcban” sem ismeretlen, hogy a szavakban rendpárti önkormányzat szemérmesen félrenéz, ha az új típusú pszichoaktív szerek árulásáról van szó: a C8 egyik aktivistájának elmondása szerint volt olyan ház a Magdolna negyedben, ahol egyenesen az önkormányzat alkalmazottja, a házmester volt az elosztó, aki ráadásul „be is szervezte erre a fél házat”. 

Ha nem is ilyen erős stigma, de stigma a Hős utcában felhalmozódó szemét is. A már említett önkormányzati, társasházi szinten kezelt tartozásfelhalmozás hozománya az is, hogy nincs takarítás 2017 áprilisa óta. Így aztán ha van olyan lakó, aki nem viszi ki a szemetet, csak kidobja a gangok közé – és van ilyen lakó – akkor beindul az öngerjesztő folyamat és „szemétre szemét jön”. Amíg volt takarítás, akkor havi kétszázezerből el lehetett tüntetni a kupacokat, most, amikor alkalmanként nekidurálja magát a feladatnak az önkormányzat, akkor milliókat költ erre és úgy kommunikálja tevékenységét, mintha semmi szerepe nem lenne abban, hogy adott esetben a hulladék akár két év alatt is gyűlhet a tömbök között.

Van 2,1 milliárd, de inkább visszaadják az államnak

Így aztán a kőbányai városvezetés elérte azt, hogy a felgyülemlett szeméttel és a drogkereskedelemmel azonosított, bontásra ítélt Hős utcában tulajdonképpen annyiért vegye meg az ott élők lakásait, amennyiért csak akarja, hiszen a közvélemény szemében az már csak egy kábítószertanya lesz. Urbanovszky Zsuzsa, a Kontúr Közhasznú Egyesület elnöke a Tilos Rádióban még a rendezvény beharangozójában elmondta, hogy az önkormányzat eddig szóban ajánlott a lakóknak 4,5 millió forintot lakásonként a magántulajdonosoknak. Ami persze mindenhogyan édeskevés, de annak fényében pláne az, hogy az állam a központi költségvetésből 2,1 milliárdot adott Kőbányának azért, hogy rendezze a Hős utca kérdését. Jelenleg nincs 140 magántulajdonos a két háztömbben, így könnyen kiszámolható, hogy az összegből simán futná arra, hogy 14-15 milliót kapjanak azok, akiknek lakás van a nevén.

HIRDETÉS

Hajléktalanokat gyártanak a Hős utcai lakástulajdonosokból? | Magyar Hang

Parázs vita alakult ki a kőbányai közmeghallgatáson. Az önkormányzat 3–5 millió forintot fizetne a lakásokért, aztán mindenki mehetne, amerre lát.

Igen ám, csak Urbanovszky Zsuzsa elmondta, hogy D. Kovács Róbert polgármester kijelentette a kontúrosokkal való találkozón, hogy ha vissza kell adni az államnak 1 milliárdot, ők akkor is 4,5 milliót fognak adni a tulajdonosoknak a lakásukért. – Ebből a 4,5 millióból az lesz, hogy hajléktalanokat csinálunk ezekből az emberekből, akik évi félmillió forintba fognak kerülni a hajléktalanellátásban a magyar államnak – foglalta össze Urbanovszky Zsuzsa, aki szerint ha tényleg D. Kovács elképzelése szerint alakul a szanálás, akkor paradox módon még a kisajátítással is jobban fognak járni a Hős utcaiak.

Kisajátítás vagy zsarolás?

Amiről szó is esett a C8-cal közös fórumon: a józsefvárosi civilek elmondták, hogy igenis volt rá példa már, hogy nagyobb lakást, vagy ingatlanjuk értékénél több pénzt kaptak a lakók, „vagyis amit most a kőbányai önkormányzat állít, az nem igaz”. A kisajátításról pedig elhangzott – szintén nyolcadik kerületi részről – hogy az intézmény lényege éppen az lenne, hogy ha nincs megegyezés a felek között, akkor a bíróság dönt, amelyik történetesen más szempontokat vesz figyelembe, mint a politikai vezetés. – Nem azt nézi, hogy mennyibe kerül most az ingatlan, hanem azt, hogy mennyi lenne az újra előállítás költsége, úgyhogy tulajdonképpen a kőbányai önkormányzat van a rendetlenség pártján – sommázták a civilek.

Flaszter 13. – Mire jó a Hős utcai kerítés? | Magyar Hang

Dévényi István e heti vendégei: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Tompos Ádám, a Magyar Hang munkatársa.

És ekkor derült ki, hogy a Hős utcaiak tulajdonképpen nincsenek egyedül a problémájukkal: a városrész másik részéből jelentkezett egy hölgy, akinek szintén szerette volna kisajátítani az ingatlanját az önkormányzat, de úgy, hogy az hagyján, hogy nevetséges árat ajánlottak a tulajdonos szerint, de még a közcélt sem jelölték meg. Ami nélkül nincs is kisajátítás, maximum csak fenyegetés, vagy zsarolás.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,994lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Publicus: a fideszesek harmada elégedett az ellenzéki polgármesterekkel

Az ellenzéki szavazók szívesen látnának új arcokat az országos politikában. Összefogást akarnak.