Hetes cikkelyes eljárás: A magyar kormány meghallgatását kezdeményezik

Hetes cikkelyes eljárás: A magyar kormány meghallgatását kezdeményezik

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Parlament brüsszeli székházába, az Európai Néppárt tanácskozására 2019. március 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szükségesnek tartja Németország és Franciaország is, hogy a tagállamok Európa-ügyi minisztereiből álló tanács meghallgassa a magyar kormányt a hazánkkal szemben már megszavazott, úgynevezett 7-es cikkelyes eljárás kapcsán. A Népszava számolt be arról, hogy a franciák és németek képviselői kezdeményeztek ezt, miután lezajlott egy vita a miniszterek tanácsában. Közös nyilatkozatukban azt írták, hogy júniusban, közvetlenül az európai parlamenti választások után lehetne ez esedékes.

A lap birtokába került dokumentum szerint az uniós intézmények és a közös értékek tiszteletben tartása nem képezheti vita tárgyát, ezért itt volt az ideje, hogy a magyar kormány beszüntesse az Európai Bizottság tagjaival szemben indított lejárató kampányát. Felidézték, hogy a Sargentini-jelentés számos aggasztó jelenségre hívja fel a figyelmet: ilyenek az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a média szabadságával, a tanszabadsággal, vagy éppen a menekültek jogaival kapcsolatos aggodalmak. Nem pusztán egyes törvényeket tartanak aggasztónak: az alapvető értékek tiszteletben tartásáról szóló EP-jelentés által festett teljes képet nevezik nagyon aggasztónak. Külön kiemelik a CEU ügyét, illetve a magyar média helyzetét, amelyet egyre egysíkúbbnak neveznek.

Sargentini: Jobboldaliak és baloldaliak egyaránt megszavazták a jelentést | Magyar Hang

Az egyik legnagyobb példányszámú holland napilap, a De Volkskrant 2018. szeptember 13-ai számának bekeretezett címlapja látható Judith Sargentini európai parlamenti képviselŊ irodájában. A képen a Magyarországról szóló jelentés kétharmados elfogadása utáni pillanat látható, amikor a többi képviselő gratulált neki. „Nem, nem én kereteztem be, kaptam valakitől" - mondja.

Nemrég Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje sürgette, hogy a Sargentini-jelentés elfogadása után több hónappal, vegye napirendre az ügyet az Európai Tanács.

Ez

egyébként egy hosszú és bonyolult folyamat, amelyet uniós

atombombának is neveznek. A legvégén ugyanis az adott tagállam

szavazati jogának felfüggesztésével és más komoly szankcióval

is járhat, ám csak akkor, ha az Európai Tanács erről egyhangúan

dönt. Erre szinte semmi esély sincs.