HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Rajtaütésszer...

Rajtaütésszerű ellenőrzést tartott az Eliosnál az Európai Bizottság

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Öt magyarországi céghez, köztük a korábban Tiborcz Istvánhoz köthető Elioshoz vonult ki meglepetésszerű ellenőrzést tartani az Európai Bizottság március közepén, egy vizsgálat részeként – tudta meg az Index egymástól független forrásokból. Összehangolt ellenőrzés volt: ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban jelentek meg az érintett vállalatoknál, lefoglalták az elektronikus eszközöket és átfésülték az adathordozókat.

A cikk szerint a bizottság versenypolitikai főigazgatóságának ellenőrei olyan nyomok után kutattak, amelyek arra utalnak, hogy ezek a társaságok összejátszottak a piac egymás közötti felosztásáról. Az Európai Bizottság gyanítja, hogy az EU-s támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek azok a cégek, amelyek az elmúlt tíz évben az Elios Zrt.-vel közösen nyertek közbeszerzéseket. Ha bebizonyosodik, hogy tiltott módon megegyeztek egymással a piac felosztásáról, vagy mesterségesen árazták a termékeiket, szolgáltatásaikat, és ezzel torzították a piaci versenyt, akkor jelentős büntetésekre számíthatnak.

Az Elios ellen már zajlott uniós vizsgálat. A mostani annyiban más, hogy míg az akkor érintett csalás elleni hivataltól, vagyis a OLAF-tól igazán nem kellett félni, hiszen az csak feltár egy-egy gyanús ügyet, de utána mindig csak a helyi hatóság léphet érdemben, a jelenlegi eljárásban maga a brüsszeli bizottság viszi végig az ügyet. Vagyis egy olyan eljárásban, mint a mostani, az érintett cégek nem élvezik a hazai pálya esetleges előnyeit.

Beismerő vallomás? – 13 milliárdot tapsolhatunk el az Elios-ügy elsikálására | Magyar Hang

Várhatóan a költségvetésből fogja kifizetni a magyar állam azt a 13 milliárd forintot amire az Elios pályázott volna az Európai Uniónál. A hírt Jávor Benedek közölte és a hvg.hu szúrta ki. A közelgő uniós választás kapcsán kapunknak is nyilatkozó EP-képviselő szerint ez egyben beismerő vallomás is.

Az EUrologus megkeresésére az Európai Bizottság nem kommentálta az ügyet. Az EU ellenőrző testületének az a bevett gyakorlata ilyen esetben, hogy addig nem tesznek közzé semmilyen kommentárt, amíg valamelyik érintett vállalat nem nyilatkozik.

HIRDETÉS

Emlékezetes, hogy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt cégét az OLAF korábban hónapokig vizsgálta. Azokat a közbeszerzéseket ellenőrizték, amelyekkel a cég magyar települések közvilágítását újította fel. Az eljárások több mint 13 milliárd forintnyi uniós támogatást tartalmaztak, az OLAF pedig a súlyos szabálytalanságok feltárása után azt javasolta, hogy a teljes összeget vonják meg Magyarországtól. Végül a magyar kormány maga döntött úgy, hogy nem is nyújtja be Brüsszelnek a számlákat. A hazai rendőrség pedig hiába vizsgálta, végül úgy ítélte meg, hogy nem történt bűncselekmény.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,722lájkolóTetszik
3,476követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek