HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Palkovics: a ...

Palkovics: a hazai fizikus társadalom nem engedheti meg magának, hogy most elegánsan hátradőljön

HIRDETÉS

Az Index pár nappal ezelőtt arról cikkezett, hogy a szegedi lézerközpont (ELI-ALPS) nemzetközi tudományos tanácsadó testületének három tagja azonnali hatállyal lemondott tagságáról, miután kiderült, a magyar kormány a nemzetközi gyakorlattól eltérően pályáztatás és a tanácsadó testület megkérdezése nélkül adott 20 milliárdos támogatást egy vitatott projektre. Egy kormányhatározat szerint a magyar állam öt év alatt 20 milliárd forintot fordítana a molekuláris ujjlenyomattal kapcsolatos kutatásokra, 3,6 milliárd forintot pedig a Szegedi Tudományegyetem kap egy nukleáris hulladékkezelési projektre, amit szintén az ELI-ALPS-ban valósítanának meg. 

HIRDETÉS

Ennek apropóján adott interjút a portálnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki arról beszélt, a távozó kutatók rosszul látják a helyzetet, mivel állítása szerint a magyar kormány nem akar beleszólni az intézet tudományos munkájába. „A több mint 20 tagú boardból hárman álltak fel idejekorán. Azóta ezt a kérdést egyébként tisztáztuk a testület vezetésével is. Ők is azon a véleményen vannak, hogy a most lemondott három kutató feltehetően félreértette a helyzetet. Nem látnak kormányzati beavatkozást az ELI tudományos munkájába, bölcs döntésnek tartják, hogy a kormány ilyen külső projektekkel segíti az intézet fenntartását” – fogalmazott a miniszter, aki szerint mások nem fognak távozni a testületből, bár egyeztetni nem próbál velük.

A három kutató döntésében az is szerepet játszott, hogy az intézetet épp a 20 milliárdos állami támogatást kapott molekulárisujjlenyomat-projekt ötletgazdája, Krausz Ferenc világítja át. Palkovics erre reagálva azt mondta, olyan tanácsadó cégeket és szakértőket kellett felkérni a feladatra, „akik a megfelelő mélységben értenek ehhez a specifikus attoszekundumos lézerterülethez. Krausz Ferenc ilyen, rajta kívül kevesen vannak, akik ilyen magas szinten ismerik ezt a területet. Krausz úr a világ egyik vezető fizikusa, attoszekundumos lézerekkel foglalkozó intézetet irányít, külön előnye, hogy beszél magyarul.” A miniszter szerint az nem igaz, hogy Krausz egyedül végezné az átvilágítást, egy tanácsadó cég is dolgozik ezen.

Menet a tudományért: piros lapot adtak Palkovicsnak | Magyar Hang

Tüntettek a Magyar Tudományos Akadémia székháza, majd az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt csütörtök délután az Akadémia függetlensége érdekében. Kettő óra körül kezdtek gyülekezni a résztvevők, majd a szervezők felolvasták azt a petíciót, amelyet át fognak adni az ITM-nek.

„Fel fogom kérni Gérard Mourou-t,Tajima Toshikit, a TAE Technologies tudományos igazgatóját, akivel nemrég írtunk alá egy megállapodást, Roland Sauerbrey urat, a német Helmholtz Zentrum (HZDR) szakemberét, és fel fogom kérni Mezei Ferenc részecskefizikust is. Ebben a magyar kormányé mint fenntartóé a felelősség, és teljesen legitim dolog, hogy kérünk véleményeket az intézet jelenlegi helyzetéről” – szögezte le.

Palkovics beszélt arról, hogy is a molekuláris ujjlenyomattal kapcsolatos kutatások révén fel lehet mérni egy vérminta alapján, hogy potenciálisan rákos lesz-e valaki. Mindez pedig illeszkedik az EU 2021-2027-es kutatási irányvonalához, amelynek kiemelt területe a gyermekkori daganatos betegségek felismerése, Magyarország emiatt a projekt miatt Magyarország számíthat uniós támogatására.

HIRDETÉS

Az interjúban szó esett az MTA-ról is, a miniszter nemcsak az akadémiát, de Pálinkás Józsefet és a hazai fizikustársadalom nagy részét is bírálta, mivel ellenezték a szegedi lézerközpont létrehozását, illetve nem fordítottak kellő figyelmet a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére.

„Az ésszerűség most azt diktálná, hogy a kákán is csomót keresés helyett most nagyobb önmérsékletet és alázatot tanúsítsanak ebben a kérdésben, és támogassák az ELI magyarországi sikerét. Magyarországnak jelen pillanatban ez az egyetlen és legnagyobb alapkutatási infrastruktúrája. Az összes többi kutatóhelyünk és eszközünk messze nem ez a kategória. A hazai fizikus társadalom, a Magyar Tudományos Akadémia nem engedheti meg magának, hogy most elegánsan hátradőljön. Van egy eszközünk, amit nemcsak lézerfizikai, hanem részecskefizikai kutatásokhoz is lehet használni. Jó lenne, ha tudnának ezzel a nagy lehetőséggel élni, és nem csak panaszkodnának” – fogalmazott a miniszter.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,949lájkolóTetszik
2,834követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Még úgy tűnne, elismerem Izraelt”

Főleg muszlim országok versenyzői bojkottálják a zsidó sportolók elleni küzdelmet.