HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megvétózta a ...

Megvétózta a szlovák elnök a himnusztörvényt

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Andrej Kiska szlovák államfő visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely elvileg büntethetővé tette a magyar himnusz éneklését Szlovákiában – számolt be az Új szó felvidéki napilap. A törvényt többek között a Híd-Most párt képviselői is megszavazták, amiért később bocsánatot kértek. Sőt, ha nem tudták volna elérni a törvény visszavonását, akkor a törvényt megszavazó magyar képviselők lemondani is hajlandók lettek volna.

Miután a jogszabály nyilvánosságot kapott, Bugár Béla pártelnök azt közölte, ígéretet kapott az államfőtől, hogy megvétózza a törvényt, és a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kritizálni. Andrej Kiska elnöki irodája mindenesetre ma azt közölte, hogy a törvény meghatározását a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja.

A Híd-Most párt azonban nem elégedett. Debnár Klára szóvivő azt közölte a felvidéki lappal, hogy a köztársasági elnök ígérete ellenére – miszerint a mandátuma lejártáig független marad –, a döntéseivel a saját pártjának készíti elő a terepet. Úgy vélik, a köztársasági elnök nem tartotta be az előzetes megállapodást. Ahelyett ugyanis, hogy a törvény problémás részeit észrevételezte volna – konkrétan a más országok himnuszaira vonatkozó passzust –, ő a törvény teljes szövegét vétózta meg. Debnár Klára hozzátette, a Híd a koalíciós partnerekkel egyeztet a következő lépésekről.

Világi Oszkár: „Kifizetjük a büntetést, de akkor is énekeljük a magyar himnuszt” | Magyar Hang

Amint arról korábban már a Magyar Hang beszámolt, a szlovák parlamentben március 27-én elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntethető annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.A jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegő cégeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat vagy akár sportklubokat.

Mint arról beszámoltunk, a szóban forgó törvényjavaslatot a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyújtotta be. Beterjesztője az egykori szlovák válogatott Dusan Tittel volt, aki a parlamenti vitában azt felelte Ondrej Dostál (SaS) ellenzéki képviselőnek, hogy ő valószínűleg még sosem járt Dunaszerdahelyen focimeccsen. „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC kilencezer szurkolója énekli a magyar himnuszt… Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől” – fogalmazott. Ezért többek kifejezetten DAC-törvényként is emlegetik a jogszabályt, amely eredetileg szigorúbb lett volna, mert magukat az éneklőket is lehetett volna büntetni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.