HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Eltüntették a...

Eltüntették a VS.hu-t, a lap átirányít az Origóra

HIRDETÉS

Bár a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány alapítója, Liszkay Gábor digitális könyvégetésnek nevezte egy oldal archívumának eltüntetését, úgy tűnik, most erre a sorsra jutott a VS.hu. A 2013 őszén indult portál február óta nem frissült tovább, bár már évek óta takaréklángon üzemelt. Akkor viszont a tulajdonos azt ígérte, hogy az eddigi cikkek elérhetőek maradnak. Ennek ellenére azóta többször is szerverhibát jelzett a lap, máskor a képek tűntek el teljesen, de aztán mindig visszaállt az oldal. Most viszont véglegesnek tűnik a lekapcsolás: a 24.hu vette észre, hogy a cím már átirányít az Origo.hu-ra.

HIRDETÉS

Az oldal korábbi eltűnésekor a New Wave-nél érdeklődtünk a történtekről, akkor viszont nem kaptunk választ, és a VS rövid idő elteltével újra elérhető lett.

A lap első főszerkesztője Kerényi György volt, őt váltotta egy évvel később az addig a mega anyagokért felelős Lebhardt Olivér. Amikor 2014-ben beindult az Origo kormánypártivá fazonírozása, többen is érkeztek a portáltól a VS-hez. A Száraz Istvánhoz tartozó lapon továbbra is jelentek meg kormánykritikus tartalmak, bár Keller-Alánt Ákost 2015-ben azok után küldték el, hogy egy sajtótájékoztatón erőseket kérdezett Rogán Antaltól. Nem mellékes körülmény, hogy ez az esemény a Magyar Nemzeti Bankban volt, a VS-t pedig indulásától Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvéréhez és a Növekedési Hitelbank tulajdonosához kötötték. De sejteni lehetett ennél közvetlenebb MNB-befolyást is.

Három évvel ezelőtt derült ki, hogy a VS jelentős támogatásokat kapott az MNB alapítványaitól. Ezután az újságírók jelentős része a távozás mellett döntött. A kulturális újságírók még elindíthatták az Unikornis.hu-t, ahol akkor is volt lehetőség a szakmai munkára, mikor a társlap Origót már egyre jobban bedarálta a propaganda. 2017 tavaszán ezt az oldalt is megszüntették, de a cikkei jelenleg is elérhetőek.

A VS a távozások óta jobbára MTI-szemléket közölt, az impresszumban csak Makai József neve szerepelt, de a tulajdonosnak nem volt oka panaszra. A New Wave Media Kft. rekordösszegért szerezte meg az Origót, ami később Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám cégéhez, majd a Kesmához vándorolt.

HIRDETÉS

A We Love Budapest, illetve a We Love Balaton továbbra is működik, az ügyvezetői pozíciót Száraz István megtartotta.

Frissítés (április 19.): A VS.hu időközben ismét elérhetővé vált.

(A cikk szerzője 2013 és 2015. január között a VS.hu-nál dolgozott.)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,303lájkolóTetszik
2,716követőKövetés
17,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek