HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem fognak ös...

Nem fognak össze Budapesten?

HIRDETÉS

Miközben a vidéki nagyvárosokban sorra jelentik be az összellenzéki megállapodásokat a pártok az őszi önkormányzati választásokra készülve, a fővárosban csak a káosz nő. Amellett, hogy egyre több a bizonytalanság a főpolgármesteri előválasztás kapcsán, az is előfordulhat, hogy az áhított „egy az egy ellen” felállás helyett több kerületben a kormánypárti indulóknak két ellenzéki kihívója is lesz: egy a baloldalról, egy pedig a magukat centrumnak hívó Jobbik–LMP és Puzsér Róbert stábja alkotta csapatból.

HIRDETÉS

Nem a megegyezés, sokkal inkább az egymással szembeni jelöltállítás irányába tartanak az ellenzéki pártok Budapesten, legalábbis a különféle formációkban ülő politikusokkal folytatott beszélgetésekből jelenleg ez rajzolódik ki.

A konfliktus alapját az adja, hogy a baloldal szereplői – az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd – illetve kisebb meglepetésre a Momentum már közösen tető alá hoztak egy megállapodást. Eldöntötték egymás között, hogy melyik kerületben ki indíthat polgármesterjelöltet, a névsorban a momentumos Soproni Tamástól a szocialista Horváth Csabán keresztül a DK-s Niedermüller Péterig, sokféle szereplő megtalálható. Az LMP-t ugyan még várnák a szövetségbe, a Jobbiknak azonban polgármesterjelölti pozíciót egyáltalán nem szánnak.

Az utóbbi két párt, illetve az általuk támogatott Puzsér Róbert és kampánycsapata ugyanakkor ezt elfogadhatatlannak tartja, újranyitnák a tárgyalásokat, és nem is akárhogyan. A tervük, hogy egy tömböt alkotva álljanak szemben a Momentummal kiegészült baloldallal, a tárgyalási alapnak pedig a tavalyi országgyűlési választásokon elért eredményeket tekintik. Akkor a baloldal az ellenzéki voksok 60, a Jobbik–LMP duó pedig 40 százalékát érte el.

Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke a Magyar Hangnak elmondta, hogy ez lenne részükről a tárgyalások kiindulási alapja. Nyilvánvalóan meg kell nézni, hogy ki, hol, milyen támogatottsággal bír, kinek van alkalmas jelöltje, de az alap mégis ez az arány lenne. – Nem lehet azt elfogadni, hogy az óbaloldal egyfajta kegyként osztogat pozíciókat, ez a régi politikai beidegződések és a politikai háttéralkuk világa, amelyben a szocialista párt nyilván otthonosan mozog – tette hozzá. A politikus elmondta, az elmúlt időszakban nagyon intenzív egyeztetés zajlott erről az LMP-vel, végigmentek kerületről kerületre, de konkrét neveket egyelőre nem akart elárulni.

HIRDETÉS

„Szakács Árpád tíz éve elborzadt volna a mai állapotoktól” | Magyar Hang

Izraeli ügynököket számba vevő cikkéről, a Pride-ról és a finnugor nyelvrokonságról is kérdeztük a Jobbik új parlamenti képviselőjét, Bencsik Jánost.

Az LMP társelnöke is ugyanerről számolt be megkeresésünkre. Keresztes László Lóránt arra is kitért, hogy az ő javaslatuk az asztalon van, vagyis most a baloldal térfelén pattog a labda, nekik kell reagálniuk. – Bízunk benne, hogy a felelősségérzet felülkerekedik a pozícióéhségen – fogalmazott.

Információink szerint erről a forgatókönyvről már voltak puhatolózó érdeklődések az MSZP felé, ám onnan egyértelmű elutasítást kaptak. Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke megkeresésünkre azt mondta, hogy május 26-a, vagyis az európai parlamenti választások után nagyon szívesen tárgyalnak az LMP-vel, illetve helyi szinten a Jobbikkal is, de egyelőre a két pártot nem tudják közösen értelmezni. Azt pedig végképp kizárta, hogy a tavalyi választások eredménye legyen a posztok elosztásának alapja. – Az önkormányzati választáson nem pártokra és pártlistákra, hanem konkrét személyekre szavaznak a budapestiek, vagyis a legalkalmasabb jelölteknek kell szemben állniuk a kormánypártok indulóival – mondta Molnár Zsolt.

A Magyar Hangnak többen is felvetették, hogy amennyiben nem lesz megállapodás a két tömb között, akkor lehetnek olyan kerületek, ahol valaki a Momentummal kiegészült baloldal színeiben méreti meg magát, és lesz olyan induló is, aki a Jobbik, az LMP és a Puzsér Róbert köré szerveződött Sétáló Budapest jelöltjeként indulna el. Információink szerint a baloldalon emiatt nem is nagyon aggódnak, hiszen méréseik alapján azzal csak ők nyernének: a Jobbik szavazói úgyis a Fidesztől vesznek el voksokat, az LMP-nek pedig egy ilyen koalíció a végét jelentené. Ez utóbbitól a zöldpárt több budapesti embere is tart, a pártvezetéssel ellentétben ők is nem is szeretnék, ha a Jobbikkal közösen kellene indulniuk.

Elviselhetetlen zöldfogyatkozás – Puzsér Róbert főpolgármester-jelölti munkaterve | Magyar Hang

„Az ingatlanspekulációvá züllesztett várospolitikát adjuk vissza a polgártársaik bizalmát élvező embereknek!”

A baloldal és a Momentum megállapodásának bejelentése a tervezett előválasztásra is rányomta a bélyegét. Puzsér Róbert ugyanis egyelőre felállt a tárgyalóasztaltól, mert elfogadhatatlannak tartja az LMP és a Jobbik kihagyását. Az MSZP, illetve a főpolgármesteri posztra ugyancsak pályázó Karácsony Gergely ugyanakkor arra utalt, hogy az előválasztást mindenképpen megtartják, akár Puzsérral, akár Puzsér nélkül.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,582lájkolóTetszik
2,780követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A „jóságos” rabló

Dönthetett volna Zente és Levente egyedi támogatásáról a szakminisztérium, de maga az Orbán Viktor vezette kormány is.

Ab ávó