HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A jegybanknál...

A jegybanknál is drágulástól tartanak a falusi csok miatt

HIRDETÉS

Már a kormányoldalon is elismerték, hogy az eddig is rohamosan emelkedő lakásárak után a következő időszakban a falusi csok is okozhat drágulást. Erről Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában. „Egész egyszerűen azért, mert a falusi csokkal számításba vett településeken az adásvételek kétharmada ötmillió forint alatti áron zajlott az elmúlt években. A használt ingatlan vásárlására fordítható ötmillió forint az ügyletek jelentős részét lefedi” – fogalmazott.

HIRDETÉS

A falusi csok-ról közben egyre érdekesebb információk derülnek ki. Egyrészt az igénybe vételhez legalább egy éves folyamatos TB-jogviszonyt kell igazolni (a maximális összeghez pedig kettőt) – ez kétszerese az eredeti csok-nál elvártnak. Az RTL Klub által megkérdezett szakértő szerint ez azt jelenti, hogy emiatt a munkanélküliek mellett a közmunkások nagy része is elesik a támogatástól. A Miniszterelnökség ezt azzal intézte el, hogy „a falusi csok célja, hogy becsületes magyar családok élhessenek az otthonteremtésüket segítő lehetőséggel, a tisztességtelen szándékúak pedig ne tudjanak visszaélni vele”.

Csókolom, csokja van? | Magyar Hang

Vidéken is elképesztően felverte az árakat az elvileg családsegítő intézkedés.

A kormány egyébként már nyilvánosságra hozta annak a csaknem 2500 településnek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi otthonteremtési kedvezmény. Kezdetben arról volt szó, hogy csak az olyan, ötezer főnél kisebb községekben lesz elérhető a támogatás, ahol a népesség a 2003. január elsejei állapothoz képest legalább öt százalékkal csökkent. Később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy elég 1-2 százalékos csökkenés is.

A Népszava szerint ugyanakkor a listán szerepel olyan település, amelynek nemhogy csökkent volna, nőtt a lakosságszáma. Csok-ért vesz ukrán voksokat az Orbán-kormány című cikkükben kifejtik, hogy rajta vannak például azok az ukrán határmenti kisvárosok és falvak, ahol ugrásszerűen megnőtt a népesség aránya a papíron betelepülő, sokszor magyarul sem beszélő kettős állampolgárok miatt. Erről a problémáról a Magyar Hang írt korábban, hogy pont a legszegényebb falvak maradtak volna ki eredetileg.

Munkahely nélkül hiába szabad a falusi csok | Magyar Hang

A pénztelen gyerekes családok a nagyvárosoktól messze található falvakba költöznek, majd naponta órákat fognak ingázni?

A balatoni régióban ezzel szemben az ötezer lakos alatti települések negyede maradt ki a falusi csok lehetőségéből. A Balatontipp.hu írt arról, hogy a kimaradók között olyan apró települések vannak, amelyek önkormányzata sok munkával, összefogással stabilizálni, növelni is tudta a település lélekszámát. Most ezért jutalom helyett büntetést kaptak, pedig nekik is jól jött volna a segítség.

HIRDETÉS

Visszatér a csökkentett lakásáfa?

A jegybanki igazgató a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról is, hogy az új lakások áfája körül a bizonytalanság ugyan megszűnt, de a hosszú távú, megfelelő szint megtalálása még nem került le a napirendről. Egyelőre nincs konszenzus, az lenne a cél, hogy a hosszabb távú szabályozás mind a kormányzat, mind az iparág érdekeinek megfeleljen. Az iparági szereplők a 27 százalékot túlzottan magasnak tartják. Régiós szinten ennél lényegesen alacsonyabb áfaszintet alkalmaznak az új lakásoknál.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,275lájkolóTetszik
2,704követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nyomoznak Borkai korrupció-gyanús ügyeiben

Kontrát Károly államtitkár szavai szerint több ügyben is folyik a vizsgált, de konkrétumokat nem árult el.