„Lázár jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán”

„Lázár jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán”

Lázár János. Fotó: Lázár János Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János biztos jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán Viktor – erről beszélt az egykori Fidesz-tag Bozóki András a 24.hu-nak adott interjújában. Bár a CEU politológus professzora azt is gyorsan hozzátette, hogy ezzel nem mondott sokat, mert egyre inkább hajlik arra, hogy „a rohamozó, mindenkin átgázoló, gátlástalan, omnipotens szerepben tetszelgő Orbán Viktornál” bárki visszafogottabb, realistább, egyezkedőbb kormányfő lenne.

Bozóki András mesélt arról is, hogy a 2014-es választási győzelem után számos fideszes óvatosan arról kezdett beszélni, hogy ideje megnyugodni, egyezzenek ki a megrogyott ellenzékkel. Ám Orbán Viktor az övéi körében konkrétan betiltotta azt a szót, hogy konszolidáció, és azt mondta: gyerünk tovább előre. Csakhogy Bozóki szerint lehetetlen mindig rohamozni, minden rendszer kifárad egyszer.

A CEU-val kapcsolatban úgy fogalmazott: Ez az ember szeret leszámolni, az sem zavarja, ha ártatlanok kerülnek az útjába.

„A Fidesz és a Néppárt vitájának semmi köze az EP-választásokhoz" | Magyar Hang

A CEU meghívására jött Budapestre, fideszes politikussal nem tudott egyeztetni Szlovákia volt miniszterelnöke, Mikulás Dzurinda. Többek között a szlovák-magyar viszonyról és az Európa előtt álló égető kérdésekről beszélgettünk.

Az európai színtérről is hosszan értekezett, kifejtette, hogy amennyiben Manfred Weber a fideszesek nélkül is kényelmes többséget tud szervezni maga mögé az Európai Parlamentben, akkor alighanem véglegesítik a Fidesz felfüggesztését, vagyis kizárják a pártot. – Orbán pedig mehet majd Kaczyński, Salvini, Strache, Le Pen, a német AfD, meg a többi jobboldali radikális közé. Eszmeileg amúgy is közelebb áll már hozzájuk, mint a Néppárthoz – mondta. Ám szerinte nem lesz könnyű dolga a Néppárton kívül sem, hiszen az európai radikális jobbot számos törésvonal szabdalja. Például a Putyin-barát Orbánnak szót kéne majd értenie a zsigerből oroszellenes Kaczyńskival, és noha a magyar miniszterelnök szavakban egyetlen menekültet sem hajlandó befogadni, dűlőre kéne jutnia a menekültek szétosztását szorgalmazó Salvinivel is.