HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem vagyunk í...

Nem vagyunk írásszakértők – a választási iroda elnökhelyettese a közelgő voksolásokról

HIRDETÉS

Kapacitása és felhatalmazása sincs a választási irodáknak arra, hogy például a közelgő európai parlamenti választásokra a pártok által leadott ajánlóíveken szereplő aláírások hitelességét ellenőrizzék – mondta a Népszavának adott interjújában a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese. – Nem vagyunk írásszakértők – fogalmazott Gáva Krisztián, hozzátéve, hogy amikor kétség van, akkor a választási irodák feljelentést tesznek a rendőrségnél, ennyit tudnak tenni.

HIRDETÉS

Ez a kérdés azért is aktuális, hiszen éppen nemrég derült ki, hogy a rendőrség felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben, habár a számukra is egyértelműen csaltak az ajánlóívekkel. A DK delegáltja Oláh Lajos bukkant rá még a 2018-as választások előtt, hogy Lévai Katalin pártja, a Lendülettel és a Fidesz ajánlóívein 341 név teljes azonosságot mutat, csak éppen a hozzájuk tartozó aláírás más.

Aláírásgyűjtés: együtt érkeztek a Fidesszel, de a Jobbik lett az első leadó | Magyar Hang

Ki volt a leggyorsabb? Az Országos Választási Irodához fordultunk a válaszért.

Az NVI elnökhelyettesével készített interjúból az is kiderült, hogy a választási iroda azt sem tudja kiszűrni, ha egy korábban a névjegyzékbe regisztrált határon túli magyar időközben meghal. Vagyis elvileg ugyanúgy kap a levélszavazáshoz szükséges csomagot. Gáva Krisztián elmondása szerint a levélszavazat kitöltéséhez olyan személyes adatokat kell tudni, amelyeket csak az adott választópolgár ismerhet, aki mégis más helyett szavaz, bűncselekményt követ el.

A választási iroda egyébként a május 26-i európai parlamenti választáson csak azután hozhat nyilvánosságra eredményeket, amikor az utolsó szavazóhelyiség be nem zárt Európában, ez Olaszországban 23 órakor lesz. Akkor itthon már nagyjából 90 százalék körül lesz a feldolgozottság. Azt azonban nem tudják kizárni, hogy a szavazókörökben ülő pártdelegáltak már korábban kiszivárogtassák az általuk látott adatokat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,079lájkolóTetszik
2,175követőKövetés
15,885feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Már felháborodni is kár…

A minap megszegtem a saját szabályomat, és már reggel belenéztem a hírözönbe, de én már nem leszek ideges, csak röhögök az egészen.