HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hiába a kihív...

Hiába a kihívás, Égerék nem vitáznak

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Bár a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) már javában zajlik a küldött-választás és ősszel az elnökségről lesz voksolás, mégsem várható, hogy az Éger István vezette szervezet elnöksége elfogadja az Újratervezés nevű orvoscsoport vitára való kihívását – legalábbis egyelőre.

„A MOK elnöksége nem vette napirendre a vitára való felkérést, majd ha aktuális lesz, foglalkozunk vele”

– mondta lapunk megkeresésére Éger István.

Ahogy arról a Magyar Hang beszámolt, az Újratervezés március utolsó napján tette közzé nyílt levelét, amelyet több mint háromszáz orvos írt alá. Ebben kifejtették: a MOK tagságának jelentékeny része úgy érzi, hogy nincs megfelelő párbeszéd az elnökség és a tagság között, csak a sajtó nyilvánossága előtt zajlott néhány üzenetváltás a kamara elnöksége és az Újratervezés között. Ezen gyakorlat helyett inkább azt javasolták, hogy az csoport támogatói nevében 3 orvos-kamarai tag folytasson moderált beszélgetést az elnökség 3 tagjával, összesen másfél óra időkeretben.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

A Újratervezés csoport februárban bontott zászlót, azóta támogatóik száma elérte a hatszáz főt. Fő céljaik a kamarai működés megreformálása, a szakorvosi bérek néhány éven belüli rendezése, valamint a hálapénz megszüntetése. Éger István, a testület elnöke többek között a lapunknak adott interjújában kritizálta a szerveződést és az annak bázisát adó 1001 orvos hálapénz nélkül nevű, Facebook-csoportot. Mint kifejtette, az Újratervetés nem tett mást, mint „feltalálta a meleg vizet”, hiszen a bérrendezésért már évek óta küzd a kamara, a paraszolvencia eltörlése pedig csak ezt követően lehetséges. Felvetésünkre, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport erkölcsi alapon utasítja el a paraszolvenciát, Éger úgy reagált: (…) „Egyáltalán hányan vannak? Mert eddig én ötven névnél többet nem láttam. Ez egy virtuális csoport, ami elnevezte magát valaminek.”

HIRDETÉS

A MOK vezetése üzengetések szintjén egyébiránt valóban felvette a kesztyűt: a kamara weboldalán március 28-án jelent meg az elnökég nyílt levele, amelyben törpe kisebbségnek nevezték a szerveződést, mondván a MOK tagságának alig másfél százalékát teszik. Emellett kiemelték, hogy az Újratervezés „főként ellenzéki politikai befolyás” mentén követel változást. (Arra ugyanakkor nem tértek ki, hogy MOK felügyelőbizottságának elnöke, egykori főtitkára, Gyenes Géza korábban jobbikos képviselő, 2018-ban pedig a párt egészségügyminiszer-jelölje volt.)

„Orvosbárók márpedig vannak” – nyíltan vitatják Éger István lapunkank tett állításait | Magyar Hang

Terjedelmes cikkben reagált Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének Nincsenek orvosbárók címmel lapunkban megjelent interjújára. Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,706lájkolóTetszik
3,476követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor: Újabb nemzeti konzultáció indul, ezúttal a koronavírusról és a gazdasági intézkedésekről

„Engem úgy neveltek, hogy egyértelmű volt: én egy nagy nemzetnek vagyok a gyereke”. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 2021-ben fantasztikus évünk lehet.

Egyenlőbbek