Lázár János felel a Szabadka-Szeged vasútvonalért

Lázár János felel a Szabadka-Szeged vasútvonalért

Lázár János (Fotó: Facebook/Lázár János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb feladatot kapott Lázár János: az eddig „csak" dohányzáselleni miniszteri biztos és a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa Orbán Viktor döntése értelmében immár a déli vasútvonal fejlesztésének felügyeletét is ellátja. Minderről a Délmagyar.hu számolt be. A kormánypárti lap szerint a kormányfő minapi szabadkai tárgyalásain úgy nyilatkozott, Lázár teljhatalmat kapott a magyar–szerb vasúti közlekedés egészének újjáteremtésére.

Sínre pottyantós, avagy merre halad a magyar vasút? | Magyar Hang

Részletek a Magyar Hang március 29-i (2019/13.) számában megjelent elemzésből! Szinte Európában érezhetjük magunkat a korszerű FLIRT vonatokon a 120 milliárd forintból felújított Budapest-Esztergom-vasútvonalon. Feltéve, ha nem késik, és nincs tömeg. Ám épp a reggeli csúcsidőben, a legnagyobb zsúfoltságban képes már az elején összeszedni 10-15 perces késést, ami felmehet akár 50 percre is (az amúgy 1 óra 5 perces úton), mire bevánszorog a Nyugati pályaudvarra a motorvonat.

Ahogy arról a lap beszámolt, a Szabadka–Szeged és a Szabadka–Baja közötti vasútvonal hiányzó szakaszainak megépítéséről, illetve a meglévő részek modernizációjáról is megállapodott a szerb és a magyar kormány egy hétfői együttes ülésén Szabadkán. Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar kormányfő sajtótájékoztatóján elhangzott: a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítése után a két főváros közötti menetidő 7-8 órányiról 2-3 órára rövidül. Lázár János a Szabadka-Szeged vonalról azt mondta a lapnak: akár már 2022-re elkészülhet a szakasz, ezzel a menetidő a két város között fél óta lesz.

A tervek szerint Pécstől Debrecenig, Szabadkát, Szegedet és Hódmezővásárhelyet is érintve összesen 500 kilométernyi vasút épülne meg 10 év alatt 800 milliárd forintból. A napilap szerint Orbán Viktor már vasárnap Szerbiába utazott, ekkor Aleksandar Vucic elnökkel találkozott, itt az országok külügyminiszterei is ott voltak.

Közlekedő Tömeg: Már 13 vasútvonalat zárna be a MÁV | Magyar Hang

Tizenhárom vasútvonalat zárna be a MÁV a közbeszerzési felhívás tanúsága alapján - erről számolt be Facebook-oldalán a Közlekedő Tömeg Egyesület. Arról már két napja is írtunk, hogy felszámolnák a Nyíregyháza-Nyírbátor és a Mátészalka-Csenger vonalakat. Ezeken a részeken már december 9-től pótlóbuszok járhatnak.