Gyurcsányék bűne: az orosz titkosszolgálatok végeztek hazugságvizsgálatot

Gyurcsányék bűne: az orosz titkosszolgálatok végeztek hazugságvizsgálatot

Gyurcsány Ferenc 2006 szeptember 2-án. (Fotó Flickr.com/Szegvári Ádám Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz titkosszolgálat emberei végeztek hazugságvizsgálatot a magyar nemzetbiztonság munkatársai körében – erről írt hosszú, tényfeltáró cikket a Válasz Online. A 2007-es ügy a hetekben újra a figyelem középpontjába került, miután a szóban forgó dokumentumokat feloldották a titkosítás alól. Már tudhatjuk, hogy az orosz titkosszolgákat EU-s bolgár szakembereknek álcázták, így kerültek be a magyar nemzetbiztonság központi objektumába. Ráadásul a MOL egy részét is átengedték az oroszokat segítő OMV-nek.

A Gyurcsány-kormányt az zavarta annak idején, hogy titkos információk jutottak ki a Fideszhez, ezért döntött a hazugságvizsgálat mellett. A szolgálatait ráadásul az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat helyettes vezetője ajánlotta fel a Parlamentben. Az ügyészségi vádirat szerint Szilvásy György miniszter és a Nemzetbiztonsági Hivatalt vezető Galambos Lajos egyeztetett vele. Szilvásy viszont tagadta a találkozó tényét, illetve azt is, hogy hazugságvizsgálatot kért volna.

Az iratok szerint Galambos az NBH egyik pszichológusát utasította, hogy működjön együtt a bolgár szakembernek beállított titkosszolgálati munkásokkal. A vizsgálatról készítettek titkos hang- és képfelvételt is.

„A behatolást segítő magánvállalkozás anno Gyurcsány Ferenc anyósának környezetében, az Apró család kvázi társvállalkozásaként alakult. Az 1990-es évek közepén az a – Zömök becenéven emlegetett – Gyimesi György indította el a bizniszt, aki az ántivilágban a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségénél osztályvezetőtársa és barátja volt ifjabb Apró Antalnak” – írta a Válasz Online.

Galambost követte Laborc, aki az NBH pszichológusától értesült a történtekről, és belső vizsgálatot rendelt el. „A szakmai álláspontom az, hogy a véletlenség vagy tudatlanság kizárt, ugyanakkor a célzat nem ismert” – írta Szilvásynak szóló feljegyzésében. Viszont a felelősségre vonásról sem ő, sem Szilvásy nem intézkedett.