HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A hálapénzről...

A hálapénzről és a reptérről kérdeztük a minisztert – ez történt a kormányinfón

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Délelőtt 10 órai kezdettel ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő.

HIRDETÉS

Sajtóértesülések szerint a szerdai kormányülés fő témája az egészségügy volt, így várható, hogy a szakterület fejlesztésével kapcsolatos bejelentéseket tesz Gulyás Gergely. A kormányinfón – immár második alkalommal – a Magyar Hang munkatársa is részt vesz, kérdéseket kívánunk feltenni az egészségüggyel és a Liszt Ferenc repülőtérrel kapcsolatban.

Kövesse percről percre a kormányinfót velünk!

11.25: Utoljára lapunk is kérdezhetett a sajtótájékoztatón.

HIRDETÉS

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a kormány álláspontja a hálapénz ügyében. Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy a paraszolvencia éves mértéke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint ezermilliárdos tétel, ugyanakkor ebben a kérdésben a moralitás tekintetében még nem foglalt állást. Az elmúlt évek béremelkedései miatt sem lehet betiltani a hálapénzt a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ám úgy látja, mindez alapot adhat arra, hogy tárgyaljanak a megoldásról az orvostársadalommal. Jelenleg nem beszélhetünk ideális állapotról; nem tartunk ott, hogy eltűnjön a paraszolvencia. – Felmérések szerint az orvostársadalom 20-30 százaléka jut hálapénzhez, ami annyit jelent, hogy csak egy szűk részét érinti az orvosoknak. Ha tíz évvel ezelőtt megszüntették volna, akkor mára összeomlott volna az egészségügy – válaszolta lapunknak Gulyás Gergely.

A miniszter a repülőteret érintő felvetésünkre arról beszélt: „Megtette a kormány a kellő lépéseket azért, hogy a repülőtéren lévő áldatlan termináli állapotokat megszüntessék. Amennyiben december 31-ig nem alakítják át és rendezik az előírások, a minimum elvárások alapján a terminálokat a tulajdonosok, akkor 2020. január 1-jén bezárják azokat.” Ugyan a reptér utolsó 25 százalékos tulajdonát + 1 szavazatot a Fidesz és a jelenlegi kormány adta el, Gulyás Gergely szerint ez nem változtatott azon, hogy a Gyurcsány-kabinet árusította ki a céget, a kisebbségi tulajdon pedig semmit sem ért volna a döntéseknél. – A balkáni szerződéshez hasonlóan a WizzAir egyelőre nem akar a magyarlakta területekre – elsősorban erdélyi célpontokra – való eljutás segítéséhez járatokat indítani, a kormány pedig azt szeretné, ha napi egy járat indulhatna Székelyföldre – reagált lapunk felvetésére a kancelláriaminiszter.

11.20: A kormány figyeli a piaci viszonyokat a lakásáfával kapcsolatban, de egyelőre nem látja szükségesnek, hogy változtasson a jelenlegi jogszabályon. Az első félév végéig szeretnék meghatározni, hogy a 2025-ig tartó úthálózat-fejlesztésekre milyen sorrendben és milyen ráfordításokkal kerüljön sor.

11.08: Arra, hogy Karácsony Gergely választási győzelme után ezer milliárd forintot adna a fővárosnak, Gulyás Gergely azt mondta: a kormány nem tudta, hogy a zuglói parkolási botrányból ennyi pénze maradt a főpolgármester-jelöltnek. A miniszter szerint Karácsony az egyetlen fővárosi polgármester, aki veszteségesen működtet egy önkormányzati parkolási társaságot.

– A Dél-Budai egészségügyi centrum felújítására 250 milliárd forint, a László és István kórház összevonására és fejlesztésére 100 milliárd jut, míg a János kórház esetében ennél kevesebb pénz kell a felújításhoz. A Honvédkórház az az intézmény, amelyiknek a legkevesebb beruházásra van szüksége. A kormány nyitott a szeptemberre sztrájkkal fenyegetőző fogorvosokkal a tárgyalásokra, hogy ők is hasonló támogatásban részesüljenek az ellátások esetén, mint a háziorvosok – hangzott el újságírói kérdésre.

A miniszter arról is beszélt, hogy a Fidesz felfüggesztése után még nem kezdődtek meg a néppárti delegációval a megbeszélések, erre vélhetőleg majd a választások után kerül sor. A kormány azt szeretné, ha 2020-ra beindulna a beígért külföldi nyelvtanulás a kilencedikesek számára.

HIRDETÉS

A Notre-Dame katasztrófájával kapcsolatban nem rendelte el Orbán Viktor a kiemelt magyar műemlékek felmérését, de nem is az ő dolga lenne, hanem a témakörért felelős államtitkárnak. De egyelőre ilyenre nem került sor, bíznak abban, hogy a „túlélési ösztön hatására” a műemlékeket megvizsgálják tűzvédelmi szempontok alapján.

10.57: Kisebb létszámú és jobb ellátást biztosító gyermekotthonok létrehozása a cél, ám sem Miskolcon, sem pedig Fóton nincs olyan tényező, ami sürgetné a most működő otthonok bezárását. Gulyás szerint nem kell botrányokat keresni ott, ahol fejlesztései elképzelések mellett javítani akarnak az ott élők életszínvonalán.

– Aki az ingatlanban élve nem fizeti a közterheket, azzal szemben valahogy fel kell lépni. Soha egyetlen magyar kormány nem tett annyit a devizahitelesek megmentéséért, mint az Orbán-kormány. Élesen külön kell választani azt, hogy valaki nem tud, vagy nem akar fizetni. Utóbbi esetben igenis elrettentő a kilakoltatás. Ha ebben a kérdésben megszólalnak a szocialisták, annak a hitelessége nem nulla, hanem jóval alacsonyabb – hangsúlyozta a miniszter.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a bevándorlásellenes Északi-Liga vezetője budapesti meghívásának időpontjáról szólva Gulyás jelezte: „amint biztossá válik, nyilvánosságra fogják hozzá”. Hozzátette, arról még nincs döntés, hogy miként segítsenek a párizsi Notre-Dame ügyében, várják a franciák jelzését, hogy vajon miben tudnának segíteni. Ha ez utóbbi megérkezik, akkor az azt követő kormányülésen döntenek majd ebben a kérdésben.

10.47: Minden esetben a bevándorlás támogatása ellen szavazott a kormány az unióban, ilyen volt például a „migránskártya” ügye, amire az olasz ügyészség is panaszkodott. Az Európai Bizottság bel- és igazságügyekért felelős alelnöke, Frans Timmermans is átgondolhatná a miniszter szerint, hogy erre adjanak-e pénzt.

Az egészségügy esetében kiemelt fontosságú a kormány szerint, hogy az állami és magánegészségügy szétváljon, és az állam tulajdonában lévő eszközökkel történjenek meg a vizsgálatok. A miskolci kórház 1,8 milliárd forintot kap fejlesztésre.

A dugódíj bevezetése uniós kötelezettsége a magyar államnak, ha mégsem tesszük meg, akkor 10-20 milliárdos büntetést kell fizetni. Gulyás Gergely szerint Demszky Gábor korábbi főpolgármester és a szocialisták fogadták ezt el, ezzel szemben a Fidesz és a kormány ellenzi a bevezetését. Mivel erről szerződés van, így közösen kell a fővárossal fellépni ezzel az örökséggel szemben.

10.36: A Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL kérdésére leszögezte, a mostani rendszerben a nyugdíjkassza fenntartható, hogy később mi lesz, még nem tudni, azaz a Selmeczi Gabriella által beígért egyéni számlákról szó sincs.

HIRDETÉS

Arra kérdésre, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra Orbán Viktor utazásait és költségeit, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy a kampányban érthetőek ezek a kérdések. Nem érti ugyanakkor, miért háborodnak fel egyesek a miniszterelnök útjain, amelyek adatai egyébként nyilvánosak. Szerinte az ország érdeke, hogy a kormányfő magánemberként utazva is találkozzon más országok vezetőivel.

10.30: Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormányülésen az uniós biztonságpolitika is téma volt; a kabinet továbbra is azt vallja, hogy a külső határok védelme kulcsfontosságú, és örömmel látták, hogy az EU külső határainak védelmében illetékes uniós ügynökséggel (Frontex) kapcsolatos legújabb javaslatból kikerültek a nemzeti határvédelmet korlátozó tételek.

Továbbra is sérelmezik azt, hogy az unió támogatja a bevándorlást, de a határvédelmet nem, és a korábbi ígéretek ellenére semmit sem térít meg ennek költségeiből. Úgy vélik, hogy a bevándorlók támogatása helyett a határvédelemre kellene költeni, míg az agrártámogatásokat nem a migráció támogatására, hanem az agráriumra kellene fordítani.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette az általa kidolgozott buszstratégiát, amelynek lényege, hogy a hazai buszgyártásból elégítsék ki elsősorban a hazai igényeket. Az a cél, hogy a tömegközlekedésben elektromos buszok kerüljenek forgalomba, ezzel zöld városok alakuljanak ki, és a kormány 3 ezer bevásárlására tesz ígéretet. Három év múlva olyan kapacitásnak kell kialakulnia, hogy mindenhol ez a tömegközlekedési forma legyen a követendő. Tény, hogy egyelőre drágábbak, mint a rendes buszok, de remélik, hogy a termelés beindítása lejjebb viszi az árakat. Gulyás jelezte, egy ilyen csuklós jármű 120-130 millióba kerül.

Az egészségügyi fejlesztések eddig leginkább a vidéki településeken történtek, így ennek a ciklusnak az a feladata, hogy a fővárosi egészségügyi struktúra színvonala felzárkózzon a vidékiek szintjére, illetve a szuperkórházzal – aminek tervezése folyamatban van – és a három központi kórházzal fog Budapest egészségügyi színvonala emelkedni. Összesen 1700 milliárd forintos fejlesztések lesznek ebben az évben, míg az ápolói és szakdolgozói bérek a ciklus végére 75 százalékkal fognak emelkedni.

10.10: Elindult a sajtótájékoztató.

Gulyás Gergely: Nem helyes, hogy nem beszélünk azokkal, akikkel nem értünk egyet | Magyar Hang

A Magyar Hang is bejutott a Kormányinfóra, történetünk során először. A falusi csok, Manfred Weber, Matteo Salvini, a migránsok és az egészségügyi bérek is szóba kerültek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,688lájkolóTetszik
2,948követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor felköpött és alátolta az országot

Teszi mindezt azért, hogy inkább acsarkodjunk és ne azt nézzük, hogy a magyar állam számos szektorban a válság jeleit mutatja.