HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Csak állami t...

Csak állami támogatással lesz több repülőjárat Budapest és Erdély között

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tíz évvel ezelőtt piaci körülmények között is megérte a légitársaságoknak a magyar főváros és Erdély között naponta repülni, ma azonban mindössze heti két járatot üzemeltet a Wizz Air Budapest és Marosvásárhely között. A fapados légitársaság csak állami támogatás mellett bővítené járatait.

HIRDETÉS

Kész további, erdélyi járatok indítására a Wizz Air – közölte a Magyar Hang megkeresésére a légitársaság. A magát „de facto nemzeti légitársaságként” aposztrofáló céget azt követően kerestük meg, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón lapunk kérdésére közölte: régóta folynak tárgyalások arról, hogy napi szinten legyenek közvetlen járatok Erdély és Budapest között, ám ezek a próbálkozások mindeddig nem vezettek eredményre. Pedig – tette hozzá – a kormány jelezte, hogy igény esetén anyagi támogatást is adnának.

A hálapénzről és a reptérről kérdeztük a minisztert – ez történt a kormányinfón | Magyar Hang

Sajtóértesülések szerint a szerdai kormányülés fő témája az egészségügy volt, így várható, hogy a szakterület fejlesztésével kapcsolatos bejelentéseket tesz Gulyás Gergely. A kormányinfón – immár második alkalommal – a Magyar Hang munkatársa is részt vesz, kérdéseket kívánunk feltenni az egészségüggyel és a Liszt Ferenc repülőtérrel kapcsolatban. Kövesse percről percre a kormányinfót velünk!

Lapunk annak kapcsán tette fel az erre vonatkozó kérdést, hogy míg a Wizz Air a magyar állam által garantált haszon mellett – éves szinten milliárdos támogatással – üzemeltet járatokat több balkáni városba – köztük Tiranába, Podgoricába, vagy Szarajevóba –, Budapest és Marosvásárhely között hetente mindössze kétszer fordulnak a gépek. (Összehasonlításképp: ezelőtt tíz évvel napi rendszerességgel el lehetett jutni repülőn Marosvásárhely mellett Kolozsvárra is.) Gulyás Gergely szavai szerint a kormány a balkáni szerződéshez hasonló konstrukciót felvetett a Wizz Air-nek, ám a társaság egyelőre nem akar a magyarlakta területekre – elsősorban erdélyi célpontokra – való eljutás segítéséhez járatokat indítani.

Váradi József: A Wizz Air nem fapados, hanem diszkont légitársaság | Magyar Hang

Nem szereti a fapadosozást és csak az utasok érdekei, valamint a menetrend tartása miatt vezették be a fizetős sorban állást – fejtette ki lapunknak adott interjújában a Wizz Air vezérigazgatója. Váradi Józsefet a brexitről, az ukrán légi piacon való terjeszkedésről, az állam által kompenzált nyugat-balkáni járatokról kérdeztük, és kiderül az is, problémának tartja-e a tiltott állami támogatás gyanúját, ha az nem versenytársnál, hanem üzleti partnernél merül fel.

A légitársaság megkeresésünkre közölte: amennyiben a magyar kormány közbeszerzési eljárást írna ki, úgy mérlegelni fogják az azon való indulást. Magyarán a Wizz Air csakis a haszon állami garantálása mellett bővítené kapacitásait Budapest és Székelyföld mellett. A társaság válaszában szintén utalt rá, hogy több járatot üzemeltet közszolgáltatási szerződés keretében Budapest és nyugat-balkáni úti célok között, „amire nyílt, európai uniós közbeszerzési pályázat keretében nyerte el a lehetőséget”. A Wizz Air válaszában nem tért ki rá de érdemes felidézni, hogy e tendert a kormány lényegében a légitársaságra írta ki, ennek megfelelően más induló nem is volt.

HIRDETÉS

Tavaly szeptemberben számoltunk be róla, hogy megszűnt a Wizz Air bukaresti járata is, miközben lapunk tapasztalatai szerint tömve szoktak lenni a gépek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,310lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ami a börtön-kártérítések helyett inkább aggaszthatná a kormányt

Amíg azt látjuk, hogy félnivalójuk itt nem a nevetségesen enyhe büntetésekkel távozó agresszoroknak, hanem az áldozatoknak van, addig nem lesz változás.